• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Slovenská mužská basketbalová reprezentácia pokračuje v Šamoríne druhým blokom prípravy na kvalifikáciu majstrovstiev Európy 2017. Pod taktovkou trénera Ivana Rudeža sa aktuálne pripravuje 14 hráčov, ktorým sa tréner Slovenska snaží vštepiť nové smerovanie reprezentačného tímu.

„Vytvárame jednu novú energiu, do ktorej chceme zapojiť aj fanúšikov. Veríme, že budú veriť a rozumieť tomu, že títo hráči chcú bojovať,“ vyjadril sa pre basketliga.sk Ivan Rudež. Členovia širšej nominácie zaberajú v šamorínskom športovom komplexe od 18. júla na viacerých basketbalových i nebasketbalových činnostiach. „Nie je to len o kondícii, ale aj o budovaní tímovej chémie. Stanovili sme si základné pravidlá, čo znamená reprezentovať svoju krajinu a ako treba bojovať za svoju krajinu. Títo hráči reagujú dobre, na ihrisku sa fakt snažia. Myslím si, že každý fanúšik by mal byť hrdý na to, že môže sledovať slovenskú basketbalovú reprezentáciu. Tiež sme sa venovali prevenčným programom, trochu aj taktike. Snažíme sa pokryť všetko,“ prezradil detaily pracovnej náplne tréner Slovenska.

Po ukončení sústredenia v Šamoríne sa presunie slovenská reprezentácia do Prievidze. Pred kvalifikáciou odohrá šesť prípravných zápasov, vrátane troch na medzinárodnom turnaji v meste na Hornej Nitre. „Presúvame sa do Prievidze, kde sa tešíme na medzinárodný turnaj. Myslím si, že to bude dobrá vec pre mesto, turizmus v Prievidzi, keďže na turnaji budú hrať štyri reprezentačné tímy. Každý zápas využijeme na to, aby sme sa pripravili po obrannej aj útočnej stránke a tiež, aby sme otestovali hráčov. Netreba totiž zabúdať, že ide o veľmi mladú skupinu. Štyria hráči sú tu z amerických univerzít, ktorí vlastne nikdy nemali profesionálne zmluvy. Z každého zápasu sa budú musieť učiť,“ uviedol reprezentačný kormidelník.

Do širšej nominácie pribudnú ešte viaceré mená, ako povedal Rudež: „Nominácia ešte nie je konečná, hráči majú možnosť bojovať o svoju miestenku. Priestor dostanú aj hráči z nižších vekových kategórií, konkrétne z tímu do 18 rokov dáme možnosť vyskúšať si náš program. Musia si to však zaslúžiť, talent nie je všetkým. Máme ešte Körnera, u ktorého čakáme na výsledok lekárskeho vyšetrenia. Z mladých hráčov otestujeme Maroša Zelizňáka, Mária Ihringa a Mareka Doležaja. Chcem si vyskúšať, ako budú reagovať na veľkých hráčov.“ Viacerým basketbalovým fanúšikom chýbajú v reprezentácii niektoré stálice, na čo má však chorvátsky tréner jasný názor: „Nechcel som mať z prípravy tejto generácie nemocnicu. Pokiaľ sa budú dávať dokopy zo svojich zranení, tak budú pod našim drobnohľadom. Musíme pracovať so zdravými hráčmi.“

V posledných dňoch sa rozvírila menšia diskusia o neuvoľnení niektorých hráčov do reprezentácie. Aj napriek tomuto problému vidí Rudež situáciu v pozitívnom svetle: „Niektoré kluby sa skúšali neúctivo správať k svojim hráčom, čo sa mi nepáči. Ich prítomnosť tu znamená, že patria k elite vo svojom športe. Ani jeden úspech klubu nie je možný bez hráčov. Táto vec však bude veľmi rýchlo vyriešená. Ak spojíme všetky hlavy a srdcia dokopy, tak môže rásť reprezentácia. Ak však budú prevládať individuálne osobné záujmy pred reprezentačnými, tak sa nedostaneme ďaleko. Som však pozitívne naladený v riešení tejto témy. Nechceme sa od problémov odvracať, chceme ich riešiť.“

Reprezentačný tréner vidí zatiaľ najväčšiu slabinu svojho tímu v neskúsenosti: „Slabinou je neskúsenosť. Hráči, ktorí prišli z univerzít, nemajú stále taký profesionálny život v sebe. Snažíme sa naučiť, čo znamená bojovať za reprezentáciu. Cieľom je budovanie tímovej chémie, vytváranie určitej kultúry, bojového ducha.“ Náročnou úlohou je aj adaptácia hráčov z univerzít na európsky štýl basketbalu. „Áno, je to problém. Ak sa opýtate niektorých hráčov, tak vám povedia, že nikdy toľko v živote netrénovali. Ich telá sa však postupne adaptujú, skúsenejší hráči im pomáhajú. Je pred nami dlhá cesta, ale niekde sa začať musí,“ uzatvoril rozhovor Rudež.

Program prípravných zápasov Slovenska pred kvalifikáciou ME:

6. augusta: Rakúsko - Slovensko

17. - 19. augusta: Medzinárodný turnaj v Prievidzi za účasti Slovenska, Ukrajiny, Dánska a Švajčiarska (začiatky zápasov o 16:00, 19:00 - SR)

27. augusta: Slovensko - Rakúsko (Bratislava)

FOTO: Internet