• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

K jednej hráčskej výmene prišlo počas úvodných dní prípravy aktuálneho vicemajstra Slovenskej basketbalovej ligy MBK Rieker com-Therm Komárno. O ďalších novinkách z prostredia klubu sme sa zhovárali s generálnym manažérom Jozefom Paulikom a novým trénerom Richardom Ďurišom.

Jadro tímu zostalo oproti predchádzajúcemu ročníku bez zmien, výmeny nastali hlavne na legionárskych postoch. „Je to partia s malými zmenami, ktorá tu už je pár rokov. Určite nepríde k žiadnej zmene k horšiemu alebo k problémom. Partia je dobrá. Komárňanský basketbal sa minimálne tým vyrovnával oproti ostatným, že kolektívne bol lepší alebo minimálne tak dobrý ako súperi,“ vyjadril sa generálny manažér Komárna Jozef Paulik. Dobrý pocit z tímu vicemajstra má aj nový kormidelník Richard Ďuriš: „Čo sa týka charakteru hráčov, tak som veľmi príjemne prekvapený. Myslím si, že počas úvodných dní zapadli už aj zahraniční hráči, v tomto smere verím, že to bude naša sila. Po kondičnej stránke ešte nie som na tom najlepšie, ale nie sme na tom ani najhoršie. Máme zhruba dva mesiace do prvého súťažného zápasu, preto verím, že všetko stihneme a budeme na ligu pripravení.“

V úvodných dňoch však prišlo k hráčskej zmene, na rozohrávačskom poste nebude v Komárne pôsobiť Američan Zay Jackson, ale vedenie klubu našlo náhradu v podobe 28-ročného Slovinca Bobana Tomiča. „Myslím si, že pre náš tím to bola len veľmi dobrá vec. Tomičov príchod do Komárna zvýši nielen našu úroveň, ale aj celej ligy. Z tých pár tréningov, čo som ho mal možnosť vidieť, si myslím, že s ním budeme veľmi nebezpeční,“ prezentoval svoj pohľad na novú komárňanskú tvár Ďuriš. Slovinský rozohrávač má bohaté európske skúsenosti, väčšinu svojej kariéry strávil v slovinskej Telemach lige, kde hral napríklad za Rogaska Crystal alebo GA Grosuplje. V predchádzajúcom ročníku začínal Tomič v rakúskom UBSC Raiffeisen Graz, počas sezóny však zamieril do Krka Novo Mesto, kde si vyskúšal Adriatickú ligu a tiež Európsky pohár FIBA. Za Krku odohral celkovo 25 duelov s priemerom vyše 6 bodov, 2 doskokov a 3 asistencií na zápas. „Tomič hrá minimálne na takej úrovni ako Jackson. Čo sa týka skúseností, tak hrá v Európe pár rokov. Hral vo veľmi dobrých mužstvách, kde patril medzi lepších hráčov,“ vyjadril sa Paulik. Tomič je slovinským reprezentantom do 16 až 20 rokov, v roku 2015 bol súčasťou aj B-tímu mužskej reprezentácie. V predchádzajúcom roku ho zaradili do najlepšieho domáceho tímu a najlepšej defenzívnej základnej päťky sezóny. 

Na trénerskom poste vystriedal Dragana Ristanoviča úspešný mládežnícky tréner Richard Ďuriš, pre ktorého je to po návrat do najvyššej súťaže po štyroch rokoch. „Rozhodol som sa prijať ponuku kvôli tomu, že záujem Komárna bol seriózny, pretrvával už dlhšiu dobu. Bola možnosť to prijať aj počas minulej sezóny, ale kvôli povinnostiam v BSC Bratislava to nebolo možné. Záujem trval aj po sezóne, a to ma presvedčilo o tom, že tam pôjdem. Je to veľká výzva, Komárno je za posledné roky podľa môjho názoru najúspešnejším tímom v lige a má skvelých fanúšikov, takže si myslím, že pre mňa ako pre mladého trénera je to skvelý štart a príležitosť. V Komárne je to dobre menežované, tím má koncepciu, veľa hráčov tam zostáva aj viac ako jednu sezónu. Budeme takisto pôsobiť aj Alpsko-jadranskej lige, takže aj táto medzinárodná konfrontácia je pre mňa veľkou výzvou,“ poznamenal nový komárňanský tréner. „Obuvníci“ budú podobne ako v sezóne 2015/2016, aj v tomto ročníku pôsobiť na dvoch frontoch, Európsky pohár FIBA pravdepodobne vymenia za Alpsko-adriatickú ligu. „Prišla pozvánka na stretnutie klubov, uvidíme ako to celé dopadne. Máme stopercentný záujem hrať. Nemáme záujem len my, ale aj Slovinci,“ poznamenal Paulik.

Po úvodných dňoch prípravy sme sa spýtali nového trénera, čomu sa plánuje najviac venovať do začiatku nového ročníka SBL. „Hlavnou náplňou bude samozrejme okrem zlepšenia kondície, aj samozrejme tvorba celého útočného a obranného konceptu, pretože som nový tréner. Musíme si tým prejsť, mať všetko pripravené na ťažkú porciu zápasov po technickej aj praktickej stránke. Dôležitá bude súhra tímu, zapracovanie všetkých hráčov, aby sa navzájom pochopili, pochopili moju filozofiu a aby som čo najlepšie využil všetky silné stránky mojich hráčov,“ odpovedá Ďuriš. Všetko má podľa trénerových slov vychádzať z obrany. Podľa neho má komárňanský káder dostatočne pohyblivých hráčov na každom poste, preto sa núka možnosť hrať rýchlo a agresívne v obrane. Ako úspešný tréner pri mládeži, pomôže Ďuriš aj vo svojom novom pôsobisku? „Popri svojej práci zostávam tiež súčasťou BSC Bratislava, ale pokiaľ za mnou prídu mládežnícki tréneri po nejakú radu, tak im určite rád pomôžem. Tak by to malo byť, spolupráca medzi trénermi by mala fungovať. Ničomu sa nebránim, je to predsa náš slovenský basketbal, takže aj keď príde nejaký kvalitný hráč do reprezentácie, tak sa z toho musíme tešiť všetci,“ myslí si lodivod Komárna.

V príprave čaká na vicemajstra dvojciferná porcia zápasov s maďarskými a českými celkami, v tomto smere je Paulik s prípravou spokojný. Podobne to vidí aj tréner tímu, ktorý víta možnosť medzinárodnej konfrontácie. Podľa neho to môže zvýšiť kredit súťaže, ukázať slovenským hráčom, že dokážu dosahovať úroveň porovnateľnú s hráčmi v okolitých krajinách. „Teším sa na to, sú to výzvy. Každý jeden zápas nám niečo ukáže a verím, že nás posunie vpred, aby sme mali úspešný vstup do našej súťaže. Na každom poste máme minimálne dvoch hráčov, ktorých môžeme zapojiť. Viac ako desať hráčov dať hrať v jednom zápase je veľmi náročné, medzi týchto desiatich by mala byť kvázi rozdelená porcia minút. Budem samozrejme rád, keď mladí hráči, ktorí s nami pôsobia sa počas sezóny zlepšia a pomôžu nám tiež,“ dodal k prípravným zápasom a tímu Ďuriš.

Aj napriek tomu, že Komárno patrí v posledných rokoch ku špičke v SBL, tak ambície zostávajú skromné. „Táto otázka odznie každý rok, moja odpoveď je vždy rovnaká. Za prvé sa chceme dostať do play off, tento rok to bude trocha vážnejšie ako v minulých rokoch, lebo keď bolo deväť družstiev vypadol jeden tím, keď bolo desať družstiev vypadli dva tímy. Teraz nás je 11 a vypadnú traja. Boj o play off bude väčší, hlavným cieľom je dostať sa cez prvé kolo,“ uviedol komárňanský manažér Paulik. V trochu širšej súvislosti vidí ambície Komárna jeho lodivod: „Pre mňa ako pre trénera by bolo hlavne úspechom, keby sa chodilo pozerať čo najviac ľudí, aby ich náš basketbal bavil a aby sme my odohrali každý zápas na maximum svojich možností ohliadnuc na výsledok. Ak sa my v každom zápase dokážeme pozrieť do zrkadla a budeme vedieť, že sme odviedli všetko, tak to bude úspech. Nemôžeme byť spokojní, ak vyhráme zápas, ale náš výkon nebude optimálny. Treba zase uznať aj kvalitu súpera, keď do toho odovzdáme všetko, ale náhodou aj ten zápas na tabuli dopadne v náš neprospech, tak môžeme byť spokojní. Keď sa nám podarí túto filozofiu pretaviť do plynulého procesu, ale aj do zápasu, tak potom sa už uvidí kam nás to dovedie. Myslím si, že ľudia v Komárne, všetci čo robia basketbal a ktorí sa na ňom podieľajú, tak si zaslúžia aj také umiestnenie, aké bolo v posledných rokoch. Je to veľká výzva, je to zodpovednosť, ale myslím si, že tím má kvalitu naviazať na výsledky. Uvidíme, liga sa rozšírila, budeme hrať na dvoch frontoch, posilnili sa tímy zo špičky, príde Handlová, takže ťažko hovoriť. Možno budeme múdrejší po prvej štvrtke ligy, možno po polovici, ale pre nás je dôležité odohrať na maximum nášho potenciálu každý jeden zápas.“

 

Súpiska MBK Rieker com-Therm Komárno na sezónu 2016/2017:

Príchody: Richard Ďuriš (tréner - BSC Bratislava), Andrej Kuffa (BK Inter Bratislava), Wanye Langston (State Murray University - USA), Kori Babineaux (Jacksonville University - USA), Patrik Petrovský (MBK SPU Nitra), Boban Tomič (Krka Novo Mesto – Slovinsko)

Zostávajú: Jozef Paulik (asistent trénera), Matej Marchyn, Siniša Bilič, Filip Halada, Roman Vido, Michal Maslík, Igor Kurthy

 

Rozpis prípravných duelov MBK Rieker com-Therm Komárno pred začiatkom v SBL:

27. augusta: TLI-Alba Féhervár (Maďarsko) - MBK Rieker Com-Therm Komárno

31. augusta: MBK Rieker Com-therm Komárno - BK ARMEX Děčín (Česko)

2. septembra: MBK Rieker Com-therm Komárno - USK Praha (Česko)

7. septembra: MBK Rieker Com-therm Komárno - Oroszlányi Ose Lions (Maďarsko)

8. septembra: Oroszlányi Ose Lions (Maďarsko) - MBK Rieker Com-therm Komárno

14. septembra: MBK Rieker Com-Therm Komárno - TLI-Alba Féhervár (Maďarsko)

23. - 24. septembra: Medzinárodný turnaj v maďarskom Szombathely (Falco KC Szombathely - Maďarsko, MBK Rieker Com-therm Komárno, Szolnoki Olaj - Maďarsko, Atomeromu SE Paks - Maďarsko)

27. septembra: MBK Rieker Com-therm Komárno - Falco KC Szombathely (Maďarsko)

3. októbra: Agrofeed Széchenyi Egyetem Gyori KC (Maďarsko) - MBK Rieker Com-therm Komárno

FOTO: Kzs.si a KAROL SCHOLTZ