• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Svoju profesionálnu kariéru sa rozhodol podobne, ako jeho mnohí krajania odštartovať na Slovensku. Pod Tatrami si napokon našiel miesto v tíme Iskra Svit. Dvadsaťtriročný Američan DeAndre Davis si pochvaľuje prvú sezónu pod taktovkou trénera Michala Madzina.

Davis patrí k dôležitým článkom Iskry, čo sa odzrkadľuje na štatistikách. Zatiaľ má za sebou 24 stretnutí, v ktorých mal priemerne 9,7 bodu a 5,8 doskoku. „Užívam si vo Svite svoju prvú profesionálnu sezónu. Je to pekné a malé mestečko, cítim sa tu však veľmi dobre. Najvyššia súťaž na Slovensku je tiež celkom dobrá,“ začal americký basketbalista s hodnotením doterajšieho pôsobenia v drese Svitu.

„Podtatranci“ predvádzajú počas celého ročníka veľmi dobré výkony, v tabuľke im preto patrí piata pozícia. Tú by si najradšej udržali až do konca základnej časti, v následnom play off by radi dosiahli na niektorú z medailových mét. „Tím je fakt výborný, od prvého do posledného človeka, každý sa ku mne chová milo. Fungujeme spolu, ako keby sme jedna rodina,“ vyhlásil Davis.

V sezóne zatiaľ absentoval z rôznych dôvodov v ôsmich zápasoch. Aj z tohto pohľadu vidí hráč Svitu priestor na zlepšenie. Za dva body sa jeho úspešnosť pohybuje okolo 62 percent, ale z čiary trestných hodov má zatiaľ len 52% úspešnosť. „Vždy je ťažké, keď musíte pauzovať kvôli zraneniu, hlavne v nováčikovskej sezóne. Nebolo to ľahké, pretože milujem hrať basketbal. Som si však vedomý toho, že viem hrať ešte lepšie. Stále som ale mladý, preto moje napredovanie ešte neskončilo. Priestor na zlepšenie vidím v mojej streľbe, práci s loptou a tiež v ďalších veciach,“ myslí si 23-ročný basketbalista.

Jeho univerzitná kariéra odštartovala na Garrett College, kde získal dvakrát trofej pre víťaza. Zaradenie do najlepšieho konferenčného tímu zvýšilo záujem o jeho služby zo škôl hrajúcich najvyššiu divíziu NCAA. Z dostupných ponúk sa Davis napokon rozhodol hrať ďalšie dva roky vo farbách Alcorn State. „Bolo náročné vyhrať dvakrát trofej pre víťaza, ale mali sme dobrý tím. Keď som prešiel z Garrettu na Alcorn State, tak sme boli tiež vo finále, ale vtedy sme prehrali. Je to všetko o poctivej práci, preto verím, že sa niečo podobné môže udiať aj vo Svite. Z prvej divízie som mal mnoho ponúk, voľba padla na Alcorn State. Konkurencia v tejto súťaži je oveľa väčšia, pôsobí tam viac atletických a talentovaných basketbalistov,“ spomína Davis na prvé kroky vo svojej rodnej krajine.

Pre zaujímavosť, Davis je úspešným absolventom študijného programu trestné právo. Po konci basketbalovej kariéry by sa v tejto sfére aj rád zamestnal: „Verím, že toto je ešte ďaleko. Štúdium však bolo náročné. Keď ste športovcom, tak si k tomu treba prirátať náročnosť, pretože som sa vo večerných hodinách musel učiť. Chcel by som v budúcnosti pracovať napríklad ako analytik pre FBI, respektíve pre vládu.“

Foto: Daniel Faix