• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Z Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy je jediným nováčikom. Hráč Žiliny Róbert Rožánek prišiel do reprezentačného tímu zbierať hlavne neoceniteľné skúsenosti.

Dvadsaťdvaročný mladík zaujal svojimi výkonmi v prvej kompletnej sezóne v najvyššej súťaži. V drese vtedajšieho nováčika odohral 32 stretnutí, priemerne si zapísal do štatistík 19,1 bodu, 2,1 doskoku a 2,4 asistencie. „Je to veľká česť, pripravoval som sa na to dlhšiu dobu. Som rád, že som sem mohol prísť. Je to aj také viac-menej zadosťučinenie za sezónu. Beriem to tak, že to je pre mňa aj dobrá skúsenosť. Kvalitne si zatrénujem s ostatnými hráčmi, možno si aj zahrám. Pre každého basketbalistu by toto mal byť najväčší sen, to najviac, čo sa dá dosiahnuť,“ vyjadril sa Rožánek ku svojej nominácii do reprezentačného tímu.

V kádri trénera Ivana Rudeža patrí hráč Žiliny k najmladším basketbalistom, no Rožánek už reprezentoval svoju krajinu aj v mládežníckych kategóriách. Čo očakáva od pôsobenia medzi mužmi? „Hlavne získať skúsenosti, vidieť, aké je to na najvyššej úrovni. Sú tu totiž najlepší hráči zo Slovenska. Zatrénovať si s nimi a vyťažiť z toho maximum,“ odpovedal samotný hráč. Už v tréningovom procese je konfrontovaný proti oveľa skúsenejším hráčom, ako napríklad s naturalizovaným Slovákom Andrem Jonesom. „Momentálne nemám s kým v Žiline trénovať. Budem sa snažiť hlavne v defenzíve a taktiež obkukať od neho určité pohyby, je to kvalitný hráč, hlavne strelec. Tak ako hrá on, tak by som chcel vyzerať aj ja,“ vyjadril sa Rožánek na adresu svojho tímového kolegu. Kde pociťuje mladý hráč najväčšie rezervy? „V obrane a tiež vo fyzickej pripravenosti.“

Desaťdňový tréningový proces a tiež samotné stretnutie predkvalifikácie majstrovstiev Európy 2021 so Švajčiarskom môže dať mnohé nováčikovi v reprezentačnom drese. Uvedomuje si to aj on sám: „Určite si z toho zoberiem čo najviac, budem sa to snažiť preniesť tiež do klubu a do budúcej sezóny. Chcel by som zužitkovať skúsenosti a posunúť nimi svojich spoluhráčov.“

Žilinčania zaplatili v Eurovia SBL v predchádzajúcom ročníku nováčikovskú daň, vinou zranení, početných hráčskych a trénerských rošád obsadili v tabuľke predposledné miesto. Aj momentálna aktivita na trhu dáva tušiť, že v druhej sezóne bude na palubovkách iná Žilina. „Bolo to také všelijaké, hektické. Mali sme viac výpadkov. Dúfam, že sme si tým už prešli a bude to už len lepšie. Chceli by sme získať viac víťazstiev, zlepšiť hru, dostať sa do play off a prejsť cez prvé kolo,“ dodal na záver Rožánek k cieľom smerom k novej sezóne.

Zdroj: slovakbasket.sk, Foto: Lukáš Droppan