• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

V Leviciach strávil niekoľko hodín, ale pri svojom debute vyzeral ako ostrieľaný harcovník. Švédsky reprezentant Dino Pita sa uviedol fanúšikom vo veľkom štýle, v stretnutí Alpsko-jadranského pohára bol najlepším strelcom „žlto-zelených“.

Jeho premiéra medzi Patriotmi prišla v prvej štvrtine. Po pomalšom rozbehu sa rýchlo dostal do rytmu, chorvátskemu Osijeku napokon nastrieľal 25 bodov (vrátane 7 úspešných pokusov za tri body), doskočil tri lopty a rozdal štyri asistencie. To všetko stihol za niečo vyše 23 minút, užitočnosť sa pri tom vyšplhala na hodnotu 27. „Myslím si, že sme odohrali ako tím dobrý zápas. Nemali sme o súperovi moc informácií, preto sme sa sústredili hlavne na seba. Dobre sme si posúvali loptu, premieňali sme strely a bolo to potom pre nás jednoduchšie,“ začal Pita s hodnotením duelu.

Debut v levickom drese bol o to cennejší, keďže v aktuálnom ročníku to bol pre Dina prvý súťažný zápas. „Nehral som dlhšiu dobu súťažný zápas. Bol som z toho trochu prekvapený, ale rýchlo som v stretnutí nadobudol sebavedomie. Premenil som strely, hralo sa mi potom jednoduchšie. Niektoré zápasy budú takéto, v niektorých aj niečo miniem (úsmev). Dúfam, že prinesiem tomuto tímu skúsenosti,“ povedal 30-ročný krídelník.

Ako sa zrodil jeho príchod do metropoly Tekova a prečo čakal tak dlho na správnu ponuku? „V prvom rade, doniesol ma sem klub, ktorý má vysoké ambície. Je na druhom mieste v lige. Rád hrám o titul. Tu vidím v tom potenciál. Nevidel by som to ako problém, čakal som na ponuku, vďaka ktorej by som mohol hrať na najvyššej úrovni. Prišla ponuka z Levíc, ktorú som prijal. Očakávam, že budem hrať a prinesiem skúsenosti. Dúfam, že sa podarí zabojovať o ďalší titul. Pre to som tu, aby som vyhral,“ odpovedal Pita.

Zaujímavý je aj jeho životný osud, keďže je držiteľom dvoch pasov: „Narodil som sa v Bosne a Hercegovine, ale keď som mal štyri roky, tak sme sa v dôsledku vojny presťahovali do Švédska. Páčilo sa nám tam, tak sme tam zostali.“ V jeho druhej domovine sa mu otvorila cesta do reprezentácie, prvýkrát do nej nazrel v roku 2006, ešte ako člen tímu do 16 rokov. Presadil sa však aj medzi mužmi, zahral si v štyroch kvalifikačných cykloch. „Myslím si, že pre každého je to veľká vec. Nie je to síce moja rodná krajina, ale znamená to pre mňa veľa,“ uviedol reprezentant Švédska.

Jeho basketbalová kariéra je úzko spätá so Södertälje Kings, kde dosiahol doteraz svoje najcennejšie úspechy – dva majstrovské tituly. „Je to moje rodné mesto. V klube som začal, keď som mal osem rokov a prešiel som si všetkými vekovými kategóriami. Pred príchodom do Levíc som s nimi občas trénoval, držal som sa v kondícii, aj keď som nehral zápasy. Snažil som sa byť pripravený v momente ponuky,“ vysvetlil Pita.

Okrem pôsobivého životopisu však nová levická posila zaujala aj videami na Youtube, kde premieňa trojky ako na bežiacom páse. „Bol v Španielsku chlapík, ktorý premenil 89 z 100 pokusov za tri body. O tomto som vedel, keďže pred každým stretnutím mám podobnú bilanciu. Tak som sa rozhodol natočiť video a razom som sa z toho stal úspešná vec na twitteri. Opäť som to zopakoval, momentálne je internete video s 94 úspešnými pokusmi. Dávam však ešte viac, len som to ešte nezavesil na internet (smiech),“ dodal Dino na záver.

Zdroj: basketballevice.sk, Foto: Lukáš Droppan