• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Nováčikovská sezóna v SBL Lučencu veľa radosti nepriniesla, tím sa napokon neprebojoval do play off. To je už však uzatvorená kapitola, po rušnom lete chcú „Novohradčania“ v lige miešať kartami. Dopomôcť k tomu by mal aj navrátilec do mužského basketbalu Peter Jankovič.

Lučenec hľadal v predošlom ročníku dlho svoju tvár, to sa napokon podarilo s príchodom Tibora Jányho na lavičku. Ani strhujúci finiš však nepriniesol zisk miestenky vo vyraďovacích bojoch. V lete mal skúsený kouč pokračovať, rozhodol sa však pre návrat do Ostravy. Uvoľnený post obsadil Goran Miljevič, ten však z rodinných dôvodov položil svoju funkciu ešte pred začiatkom prípravy. Vedenie klubu tak stavilo na slovenského kouča, mužstvo prebral Peter Jankovič.

„Určite to nie je jednoduché, ale keď som už išiel do Lučenca na prvé stretnutia, tak mi hneď na začiatku povedali, že budem mať smolu v tom, že káder je už vyskladaný. Musím to akceptovať. Je to možno trochu zvláštne, ale pozrel som si zápasy niektorých chlapcov, ktorí tu sú. Budem sa musieť prispôsobiť tomu, čo vedia. Verím, že to spoločne zvládneme, aby som z nich vyťažil maximum,“ povedal na úvod tréner Lučenca.

Ako tomu bol u všetkých, tak aj v Lučenci prišlo k väčšiemu počtu zmien v kádri. Z opôr z nováčikovskej sezóny zotrval iba americký rozohrávač DeAngelo Isby. Zo Slovákov pokračuje Roman Skvašik, Simeon Jackuliak a domáci mladíci. Na trhu klub nezaháľal, do tímu prilákal viaceré zaujímavé tváre, či už navrátilca Jána Zorvana alebo reprezentačného krídelníka Jaroslava Musila. Zo štyroch zahraničných posíl vzbudzuje pozornosť skúsený Mike Caffey, respektíve Andrew Eudy. Aj James Murray-Boyles a Jordan Tyson však majú v našej lige veľký potenciál.

lucenec priprava 2

„Na úvod sme nemali k dispozícii všetkých hráčov, okrem Jara Musila chýbali ešte traja Američania. Dúfam, že zahraniční hráči prinesú kvalitu, pretože niektorí z nich budú nováčikovia v profesionálnom basketbale. To je však asi také bežné. Som rád, že sme sa dohodli s Jarom Musilom. V reprezentácii podáva veľmi dobré výkony a pevne verím, že mu to vydrží celú sezónu. Dúfam, že aj Janko Zorvan dostane viac príležitostí ako dostával, keďže potenciál v ňom určite je. Mladých hráčov ešte veľmi nepoznám, podľa mien ich ako-tak poznám, ale herne ešte nie. Prvé dojmy z tréningu sú také zmiešané, predsa len to porovnávam so ženským basketbalom. Myslím si však, že basketbal je stále rovnaký. Dúfam, že nájdeme spoločnú reč a pôjde to,“ uviedol Jankovič k zloženiu družstva. Môžu očakávať ešte priaznivci Lučenca nejaké nové tváre? „Káder je relatívne uzatvorený, aj keď je možnosť priniesť ešte jedného zahraničného hráča. Do sezóny však určite vstúpime s tým, čo máme dohodnuté,“ odpovedal kouč lučeneckého tímu.

V týchto dňoch začal tím s prípravou, Jankovič načrtol, čomu sa budú hlavne venovať v najbližších týždňoch: „Pre všetkých hráčov je to najmenej obľúbené obdobie, príde totiž na rad kondícia, sila a veľa herných činností. Postupne začneme prechádzať do kombinácií a herného systému. Potom začneme zapracovávať basketbalové pravidlá.“

V septembri prídu na rad následne prípravné stretnutia, v ktorých sa Lučenec nevyhne aj konfrontácii s ligovými konkurentmi. „Som spokojný s tým, ako mi to načrtli. Možno je to viac ako by som chcel, ale deväť zápasov je až až. Máme to naplánované tak, ako sme chceli, na konci tretieho týždňa máme prvý zápas, čo je pre nás podstatné. Patrí to k tomu, potrebujeme hrať a zohrávať sa. Sme totiž nový tím, ja som nový, tiež potrebujem získať čo najviac informácií. Prípravné zápasy sú na to najideálnejšie,“ prezentoval Jankovič svoj názor na program v príprave.

Bývalý kouč Good Angels Košice či maďarského Ceglédu sa do mužského basketbalu vrátil po šesťročnej odmlke. Akým herným prejavom by sa chcel s Lučencom prezentovať? „Dúfam, že budeme hrať basketbal, ktorý bude zaujímavý a hlavne úspešný. Možno niekedy nemusí byť pekný, ale hlavne nech je úspešný. Budem dbať hlavne na obranu, aby sme dobre bránili a rýchlo prechádzali do útoku. Nie som veľmi zástanca pomalého basketbalu. Nemyslím si, že by sme mali hrať na 24 sekúnd, v dnešnej dobe to už nie je in. Treba hrať rýchlo dopredu,“ vyhlásil Jankovič.

Na záver rozhovoru načrtol aj svoje ambície s družstvom: „Nerád by som sa motal na poslednom mieste, nie som ten typ. Budem robiť všetko preto, aby sme tím posunuli čo najvyššie v tabuľke. Nechcem hovoriť o tom, že chceme hrať finále, ale chceme byť nepríjemným súperom pre všetkých. Možno stred tabuľky by mohol byť reálnym obrazom nášho tímu. Ktovie, možno sa na konci niečo udeje, budeme mať trochu šťastia, budeme pripravení, tak môžeme byť aj úspešní.“

 

Aktuálna súpiska BKM Lučenec:

Príchody: Peter Jankovič (VBW CEKK Cegléd/Maďarsko - tréner), Andrew Eudy (Campbell University/USA), Jaroslav Musil (Cestistica Barletta/Taliansko), Mike Caffey (Helsinki Seagulls/Fínsko), James Murray-Boyles (University of North Carolina at Pembroke), Ján Zorvan (BC Prievidza), Jordan Tyson (Georgia State University/USA)

Zostávajú: DeAngelo IsbyRoman SkvašikSimeon JackuliakTomáš MederiŠtefan SujaMarko Grenda, Áron Čavoj

 

Aktuálny program prípravných zápasov BKM Lučenec pred sezónou 2019/2020:

6. – 7. septembra: Medzinárodný turnaj v Miškovci (MEAFC-Miškovec/Maď., Jászberény KSE/Maď., BKM Lučenec, BK Slávia Žilina)

11. septembra: Salgótarján KSE (Maď.) – BKM Lučenec

16. septembra: MBK Handlová – BKM Lučenec

18. septembra: BKM Lučenec – MBK Handlová

21. septembra: BKM Lučenec - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves 

26. – 28. septembra: Baťov pohár vo Svite (Iskra Svit, KK Pula 1981/Chor., BK Olomoucko/ČR, BKM Lučenec)

Foto: Facebook