• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

V takejto pozícii sa ocitol košický mužský basketbal naposledy v majstrovskom roku 2007. Zverenci trénera Dražena Brajkoviča vyradili v prvom kole play-off Levice 3:1 na zápasy a vo svojej premiérovej sezóne po návrate na extraligovú mapu zabojujú o účasť vo finále. Odhodlaní Býci však narazia na súpera z kategórie najsilnejších. O pocitoch pred štartom série proti víťazovi základnej časti sme sa pozhovárali s dvojicou opôr KB Michalom Baťkom a Stanom Baldovským.

- S čím vstúpite do série proti Prievidzi?

Stano Baldovský: Splnili sme svoj veľký cieľ, ktorým bol postup do semifinále. Teraz už nemáme čo stratiť a ideme zabojovať o prekvapenie. Vieme veľmi dobre, že nás čaká, veľmi, veľmi ťažký súper. Oveľa ťažší ako boli Levice. Aj na našej lavičke však máme kvalitu a do série preto vstúpime s ambíciou zabojovať a postúpiť do finále.

Michal Baťka: Prievidza je naozaj veľkým favoritom a my môžeme len prekvapiť. Verím, že uspejeme hneď v prvom zápase a zabojujeme o postup.

- O koľko ťažšie je vyhrať v Prievidzi, než tomu bolo v Leviciach?

SB: O dosť ťažšie. Aj Levice však mali veľmi dobrý tím, ktorý prehral počas celej sezóny doma iba dvakrát. V Prievidzi to bude veľmi ťažké, ale my vopred zbrane neskladáme a ideme to skúsiť.

MB: Radi by sme udreli hneď v prvom zápase. Vieme, že mala dvojtýždňovú pauzu, my sme stáli nejakých desať dní. Oba tímy majú za sebou prestávku a to by sme mohli využiť.

- Predstavuje psychická uvoľnenosť z naplnenia cieľa hlavnú košickú výhodu?

SB: Určite nie sme pod tlakom a nemali by sme tak mať zviazané ruky. Tak ako som už povedal, nemáme čo stratiť a chceme postúpiť. Máme dobre vyskladaný tím, v ktorom vládne po postupe parádna atmosféra.

- Aký je kľúč k vyradeniu favorita?

SB: V prvom rade musíme hrať štyridsať minút s maximálnou koncentráciou, hlavne v obrane. Okrem toho to chce streleckú ruku a kúsok šťastia. Zápas v Prievidzi môžeme vyhrať len s vysokou úspešnosťou streľby.

MB: Každé mužstvo v tejto lige je poraziteľné. My sme už v tejto sezóne porazili všetkých, vrátane Prievidze. Vieme teda, že sa to dá. Nechýbalo veľa a vyradili by sme ju v semifinále pohára na jej palubovke. Stačilo odohrať v obrane lepšie posledných pár minút. Verím, že to napravíme v ten najlepší možný čas.

- Zameriate sa na bránenie ich hlavných opôr Stamenkoviča s Wissehom, alebo by to pri šírke kvality Prievidze nemalo význam?

MB: Musíme ich vnímať ako tím. V tejto sezóne sme odohrali už päť vzájomných zápasov a na vlastnej koži sme sa presvedčili o ich kvalite. Musíme hrať v prvom rade kvalitnú obranu.

- Aké sú podľa Vás šance na postup Košíc?

MB: Nerád by som to odhadoval v percentách, ale šanca tam podľa mňa je a je dosť veľká. Ideálne by pochopiteľne bolo vyhrať prvý zápas a postrážiť si výhodu domácej palubovky. Som presvedčený o tom, že máme dobre vyskladané mužstvo, ktoré má dôvod na optimizmus. Hrá sa o finále, hrá sa o istotu medailovej pozície. Ideme zabojovať!

Prvý zápas semifinálovej série odohrajú naši chlapci v sobotu na palubovke Prievidze, v domácej Angels aréne sa potom predstavia 30. marca o 18.00.

Autor: Peter Jesenský, Zdroj: kbkosice.sk

FOTO: PETER JESENSKÝ