• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Ani v sezóne 2017/2018 nebude chýbať tradičné oceňovanie najlepších hráčov po každom kole Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy. Komu sa podarilo dať o sebe vedieť hneď na úvod?

Osobnosť kola

V prvom kole sme vzhľadom aj na dôležitosť stretnutia a komplexnosť výkonu vybrali za "Osobnosť kola" hráča Interu Bratislava Nemanju Barača. Už počas leta hovoril o ňom tréner Oliver Vidin, že neustále na sebe pracuje a hneď v prvom kole to dokázal. Srbský basketbalista zaznamenal 21 bodov, šesť doskokov, tri asistencie, dva zisky a pre tím získal šesť faulov. Okrem toho sa vo víťaznom predĺžení postaral takmer o polovicu bodov pre Inter a z celého tímu mal najvyššie číslo v kolónke plus-mínus (+9). V rovnakom zápase, na strane Prievidze hviezdil britský pivot Ryan Martin. Proti úradujúcemu majstrovi zaznamenal 25 bodov, šesť doskočených lôpt, po dve asistencie a zisky. Nováčikovi zo Žiliny síce nevyšiel vstup do Eurovia SBL podľa predstáv, ale kormidelníka Maroša Moravčíka mohol potešiť výkon jeho zverenca Brandona Holcomba. V zápase s Karlovkou si Američan zapísal do štatistík 17 bodov, 10 doskokov a dve asistencie. 

 

Slovenský hráč kola

Pred sezónou sa očakávalo, že bude jeden z ťahúňov a svoju pozíciu hneď na úvod potvrdil. Reč je o krídelníkovi Svitu Pavlovi Lošonskom. Ten bol spolu so spoluhráčmi v Leviciach blízko k prekvapeniu, ale napokon ani jeho 24 bodov, päť doskokov a deväť získaných faulov nestačilo na zisk dvoch bodov. Výkon Martina Majerčáka však už výhru priniesol. Mladému rozohrávačovi Spišskej Novej Vsi evidentne pomohli počas leta majstrovstvá Európy do 18 rokov, proti vicemajstrovi sa prezentoval 20 bodmi, troma doskokmi a rovnakým počtom asistencií. Svoju komplexnosť opäť raz preukázal Tomáš Mrviš v službách Interu. V "žlto-čiernom" drese bolo z toho na prievidzskej palubovke napokon 11 bodov, sedem doskokov a päť asistencií.  

 

Šiesty hráč kola

Keď hovorilo vedenie Spišskej Novej Vsi o kvalitách Michaela L'Africaina, tak vedelo veľmi dobre, čo možno od neho očakávať. Rozohrávač "novovešťanov" totiž vstúpil do Eurovia SBL vo veľkom štýle. V zápase s Komárnom stihol za necelých 20 minút zaznamenať 22 bodov (pri 85% úspešnosti streľby), tri doskoky, dve asistencie a až osem získaných faulov. O to väčšia škoda je, že stretnutie napokon nedohral. Výborný súťažný debut v levickom drese zaznamenal Garrick Sims, proti Svitu si zapísal 13 bodov, päť doskokov a tri asistencie. Späť na palubovkách je aj čiernohorský rozohrávač Goran Bulatovič, v zápase s Prievidzou autor 12 bodov, štyroch doskočených lôpt a rovnakého počtu asistencií. 

 

Strelec kola

Najlepšiu mušku mal v úvode nového ročníka Eurovia SBL rozohrávač Svitu Saša Avramovič, autor 27 bodov. O bod menej zaznamenal rozohrávač v službách MBK Rieker Com-Therm Komárno Boban Tomič a 25 bodov si do štatistík zapísal Ryan Martin z Prievidze.

 

Najlepšia zostava kola

Do našej prvej základnej päťky sa dostalo päť hráčov z piatich rôznych klubov. Rozohrávačske posty by sme obsadili Nemanjom Baračom z Interu Bratislava a Michaelom L'Africainom zo Spišskej Novej Vsi, na krídle by operoval Igor Marič z Košíc a pod košom by dostali priestor Brandon Holcomb zo Žiliny a Ryan Martin z Prievidze. 

Foto: Lukáš Droppan