• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Slováci získali v rámci predkvalifikácie majstrovstiev sveta 2019 prvé víťazstvo, kolektívne poňatie hry im prinieslo triumf 68:59 nad reprezentáciou Švédska. 

Kolektívny výkon, koncentrácia počas takmer celého priebehu zápasu a takmer všetky štatistické ukazovatele v ich prospech. Slováci predviedli v treťom zápase A-skupiny svoj najlepší výkon, ktorý napokon priniesol premiérové víťazstvo. "Hrali sme s fantastickou energiou. Musím zagratulovať Petrovi Tordovi a Michalovi Madzinovi za dobrý skauting. Naši hráči mali veľkú energiu v obrane, nepustili súpera do ľahkých situácií jedného na jedného. Švédsko malo zlú streľbu. Ide o tím, ktorý chytá rytmus cez otvorené strely, ktoré proti nám nepremieňali. To nám zvýšilo sebavedomie. Švédi odohrali zápas pod svoju úroveň, ale v dôsledku našej energie a obrany," vyjadril sa reprezentačný tréner Slovenska Ivan Rudež.

Pre jeho zverencov bol rozhodujúci druhý polčas, kým v predchádzajúcich stretnutiach im práve v tejto časti väčšinou ušiel zápas, tak proti Švédom si v tomto úseku vybudovali rozhodujúci náskok. "Začali sme veľmi rozumne, v Bosne a Hercegovine rozhodla práve tretia štvrtina, kde nám utiekli. Na konci sme už potom korigovali výsledok, aby to nevyzeralo hrozne. Tentoraz sme si na to dávali veľký pozor. Bol to asi rozhodujúci okamih, vybudovali sme si náskok," uviedol pivot Michal Baťka.

Štyria slovenskí hráči mali v zápase dvojciferný počet bodov, hlavne hráči pod košom dokázali vytvoriť rozdiel v zápase. K nim sa pridal aj 15-bodový Andre Jones: "Je dobré vyhrať pred domácim publikom. Slovensko nezdolalo Švédsko veľmi dlhú dobu. V predkvalifikácii sme zatiaľ nemali pred týmto zápasom na konte žiadne víťazstvo. Ak dokážeme vyhrať minimálne jedno stretnutie aj vonku, tak máme veľkú šancu postúpiť ďalej." 

Slováci oživili víťazstvom nad Švédmi svoju šancu na postup z predkvalifikácie MS, z každej skupiny idú ďalej tímy na prvých dvoch miestach. Ďalší zápas ich čaká už v sobotu 12. augusta o 20.00, kedy nastúpia opäť v Hant aréne proti Arménsku. "Myslím si, že určite opadne tlak z nás aj z realizačného tímu. Nič sa však nemení na tom, že do každého zápasu ideme s cieľom vyhrať. Pomôže to psychike z pohľadu, že je ešte o čo bojovať. Stále nie je nič stratené, máme to vo svojich rukách," vyhlásil Šimon Krajčovič. Kľúčom k víťazstvu môže byť podľa Baťku koncentrácia počas celého priebehu stretnutia: "Treba sa určite vyvarovať hluchých momentov, ktoré máme v zápasoch. Hrať koncentrovane celých štyridsať minút. Určite nechceme zápas prehrať, chceme vyrovnať bilanciu na dve víťazstvá a dve prehry a opäť žiť v skupine so šancou na postup." 

Highlighty zo stretnutia Slovensko - Švédsko:

Foto: Fiba.basketball/Vladimír Dorňák