• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Vo štvrtok 21. júna sa začal pre mužskú reprezentáciu 10-dňový zraz, ktorý vyvrcholí v nedeľu 1. júla o 18.00 h záverečným súbojom A-skupiny predkvalifikácie majstrovstiev Európy 2021. Zverenci Ivana Rudeža si v ňom zmerajú sily so Švajčiarskom.

Slovenskí reprezentanti by sa radi rozlúčili s účinkovaním v predkvalifikácii ME 2021 víťazstvom, keďže po troch stretnutiach sú na poslednom mieste tabuľky bez výhry. „Prvým cieľom je zapojiť nových hráčov do nášho systému – Čekovského a Rožánka. Sú to dvaja mladí hráči, ktorí sú prvýkrát v reprezentácii. Na Čekovského sme čakali už dlhé roky, že príde do reprezentácie. Uvidíme, čo do budúcna vieme z neho dostať. To je prvý cieľ. Druhý je odohrať zápas najlepším spôsobom, akým môžeme. Vo Švajčiarsku sme tesne prehrali, preto očakávam zaujímavú odvetu,“ povedal k predzápasovým cieľom reprezentačný kormidelník Ivan Rudež.

V nominácii dominujú zástupcovia z domácej súťaže, z Eurovia SBL je vo výbere až deväť basketbalistov, traja hráči hrali v predchádzajúcej sezóne v zahraničí. Aký progres zaznamenal Rudež u domácich hráčov? „U niektorých hráčov je viditeľný pokrok. V tejto sezóne bol Bojanovský jeden z tých, čo urobil najväčší pokrok. Gratulujem Leviciam a realizačnému tímu Hojč/Lutovský k získanému titulu. Ukázali, že sa môže vyhrávať aj dávať šanca, aj keď menšia, mladým slovenským hráčom. Verím, že do budúcna bude toho ešte viac. Do reprezentácie sa vracia Lošonský, má za sebou dobrú sezónu vo Svite. Samozrejme, aj naši stabilní reprezentanti, ktorí sú už druhým rokom v našom programe – Ihring, Krajčovič. Veľmi dobre vieme ich štatistiky, viete kde hrajú, koľko hrajú. Nebudem sa k tomu každý rok vracať. Sme tu pre nich, aby sa zlepšili a vytvorili mužstvo, ktoré bude spolu aj v budúcnosti,“ odpovedal skúsený tréner.

Slováci prišli o postupovú šancu počas februárových stretnutí u súperov, nebolo teda na hlavnom bode programu omladenie kolektívu pred záverečným vystúpením? „Myslím si, že sme dosť mladí. Sme najmladší tím v predkvalifikácii. Zapájať hráčov, ktorí sú v 'U18' alebo 'U20' nemá zmysel, pretože oni musia hrať v tejto kategórii. Ja by som bol veľmi rád, keby sa niekto opýta, prečo nehrá tento rok Doležaj, Zelizňák za svoju reprezentáciu? Každý má svoj smer v živote, my nemôžeme mať stopercentnú kontrolu nad niekým a donútiť ho hrať za reprezentáciu. Tí, čo chcú, tak im vytvoríme ideálne podmienky, aby vytvárali tím a chémiu na to, aby o pár rokov boli na majstrovstvách Európy,“ zamyslel sa Rudež.

Na jeho zverencov čaká nezvykle dlhý zraz. Čo bude náplňou reprezentácie v najbližších dňoch? „Väčšina hráčov hrá slovenskú ligu, poznajú sa veľmi dobre. Jones a Ihring sú jediní, čo hrali mimo Slovenska. Aj keď nemali minutáž, tak hrali. Ideme sa hneď venovať taktike, čo najviac hry 5 na 5. Toto je práve to, čo im vo svojich kluboch chýbalo v predchádzajúcej sezóne,“ odpovedá tréner Slovenska.

Svojho najbližšieho súpera pozná reprezentačný tréner veľmi dobre, vo Švajčiarsku pôsobil štyri roky v tíme Lions Ženeva. „Ide o generáciu, ktorá je veľmi dlho spolu. Je budovaná okolo štvorlístku Kovac, Cotture, Kazadi a Mladjan. Je to nebezpečný súper, títo hráči majú dôležité úlohy vo svojich mužstvách. Berieme ich vážne. Je výhodou, že ich poznám,“ zakončil Rudež.

Stretnutie medzi Slovenskom a Švajčiarskom sa uskutoční v nedeľu 1. júla o 18.00 h v bratislavskej Hant aréne.

Zdroj: slovakbasket.sk

Foto: Lukáš Droppan