• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Basketbalovej a širokej verejnosti bol na galavečeri Basketbalista roka odprezentovaný nový kouč slovenskej reprezentácie Žan Tabak. Prečo sa rozhodol prijať ponuku, aké má očakávania a čo ho viedlo k tomu, aby sa stal trénerom, aj to sa dočítate v exkluzívnom rozhovore.

Slovensko čaká v lete tretie kolo predkvalifikácie o postup na majstrovstvá Európy 2021, súperom našich hráčov bude Cyprus a jeden z dvojice Macedónsko/Rumunsko. Aj preto muselo vedenie Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA) riešiť otázku nového reprezentačného trénera. Doterajší kormidelník Chorvát Ivan Rudež sa totiž vrátil na klubovú scénu, keď sa stal koučom druholigového Karlsruhe. Na jeho miesto prišiel jeho krajan Žan Tabak: „Myslím si, že byť trénerom hociktorej krajiny, je veľkou poctou. Reprezentujete totiž celú krajinu. Viem, ako je v krajinách, ako je Slovensko, vnímaná u ľudí reprezentácia. Sú na ňu hrdí. Je to pre veľká česť. Rokovania boli veľmi rýchle a jednoduché. Bol som oslovený zo strany SBA, zobral som si čas na premyslenie a oboznámenie sa so situáciou, s tímom, zisťoval som jeho silné stránky a hlavne to, ako by som mohol pomôcť slovenskej reprezentácii. Nakoniec som urobil rozhodnutie, že ide pre mňa o dobrú príležitosť.“

Ako sa podieľal na jeho novom pôsobisku jeho krajan a predchodca Ivan Rudež? „Ivan sa na tom podieľal veľkou časťou, poskytol mi množstvo informácií o tíme a o mladých hráčoch, kde sa môžu dostať,“ odpovedal tréner Slovenska. Reprezentačný tím prechádza generačnou obmenou, hlavne pod košom sa rysuje zaujímavá zostava hráčov, k tomu netreba zaujímať na mladé talenty či naturalizovaných Američanov. „Viem o tom, že počas predchádzajúcich štyroch rokov prebehli veľké zmeny vo vedení asociácie. Je tu plne organizovaný národný tím. Čo sa mi veľmi páči na tíme, je nová generácia hráčov a hlavne oni boli dôležitým aspektom, prečo som sa rozhodol prijať ponuku. Skúsení hráči, doplnení o tých z mladšej generácie, nám umožnia v najbližších rokoch zabojovať o účasť na šampionátoch,“ prezradil Tabak. Prvý cieľ je tak jasný, postúpiť z B-skupiny predkvalifikácie. „S reprezentačným tímom mám dve ciele. Prvý je v auguste, kde chceme vyhrať zápasy a postúpiť do ďalšej fázy. Druhý cieľ je dlhodobý, a to zlepšiť mladých hráčov na Slovensku,“ vyhlásil reprezentačný kouč.

Medaila z olympiády, prsteň z NBA, to je len krátky sumár úspechov z bohatej kariéry chorvátskeho basketbalistu. Ako hráč dosiahol takmer na všetko, čo sa dalo. Ako tréner má tiež za sebou pôsobivé míľniky, bude však koučovanie slovenského výberu jeho doteraz najväčšou výzvou na lavičke? „Každá výzva je taká veľká, ako si ju urobíte. Bolo to osobné rozhodnutie a preto záleží aj od uhla pohľadu. V každom tréningu, v každej výzve a vo všetkom, čo robím, myslím už na ďalšie kroky dopredu,“ povedal Tabak.

Koniec hráčskej kariéry prišiel v roku 2005, spod deravých košov však nezmizol ani na malý moment, hneď na úvod totiž prišla ponuka od slávneho New York Knicks, aby pre nich robil skauta. „Bol som počas približne dvoch rokov európsky, respektíve medzinárodný skaut. Neskôr som si uvedomil, že moje miesto je na palubovke. Bolo to v čase transformácie z pozície hráča na trénera. V tom momente som si nebol celkom istý, čo chcem v skutočnosti robiť a takto som vypomáhal Knicks so skautingom medzinárodných hráčov,“ prezradil Chorvát detaily zo začiatkov.

Trénerská kariéra Tabaka je spätá hlavne s pôsobením v Reale Madrid, kde získal titul v Eurolige, Európskom pohári (Eurocupe), dva tituly majstra Španielska a dva Španielske poháre: „Bol som súčasťou Realu Madrid v troch rôznych fázach. Ako hráč, ako asistent trénera Joana Plaza a ako asistent trénera Pabla Lasa. Real Madrid je v podstate mojim domovom. Bývam tam a vždy sa mi páčilo, ako sa ku mne správali. Byť v Reale bolo ako úvodný krok v trénerskej kariére výbornou príležitosťou na učenie sa od jedných z najlepších trénerov v Európe.“

Foto: Vladimír Dorňák