• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Šlágrom 14. kola Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy je súboj Komárna s druhými Levicami. Vedúci Inter doma privíta nebezpečný Svit, Handlovčania si v "televíznom" zápase zmerajú sily s Košicami. Do Nitry pricestuje nováčik z Lučenca a Spišiaci skúsia získať prvé víťazstvo proti úradujúcemu majstrovi.

MBK SPU Nitra - MBK Lučenec

Športová hala Dolnočermánska, streda 30. novembra o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Youtube

Delegácia rozhodcov: Marek Turčín, Martin Margala, Ján Kurpaš

Čo je potrebné vedieť: Nitrania mali počas víkendu voľno, čo mohli využiť na doliečenie zdravotných absencií v tíme. Na Karlovke nestačili v oslabenej zostave na "vysokoškolákov" a prekvapujúco hladko prehrali 65:92. Lučenec má príjemnejšie starosti, doma získal prvýkrát v sezóne skalp jedného z favoritov na zisk titulu, vicemajstra z Komárna zdolal až prekvapivo hladko 87:69. Dobrou správou pre trénera Ivana Kurillu je fakt, že Milič Blagojevič a Rashun Davis sa ukazujú ako platné posily družstva.

Kto proti komu: Na streleckého lídra Nitry sa rýchlo vyprofiloval rozohrávač Juevol Myles s priemerom viac ako 17 bodov na duel. Vhodne ho dopĺňa Filip Pejovič, aktuálne atakuje priemer 16 bodov na zápas. Lučenec má vo svojich radách druhého najlepšieho ligového strelca Strahinju Stojačiča (20,1 bodu na zápas). Netreba zabúdať tiež na podkošovú dvojicu Garrick Sims a Aaron Rountree, v každom zápase sa dokážu spoločnými silami postarať o 30 bodov svojho tímu.

Čísla, čísla, čísla: Nováčik je zatiaľ hlavne domácim tímom, v doterajšom priebehu ligy dokázal len v jedinom prípade zvíťaziť na hosťujúcej palubovke. 

Povedali pred zápasom:

Nikola Otovič (hráč Nitry): "Musíme hrať lepšie v obrane. Nedovoliť súperovi premieňať ľahké koše a zastaviť streľbu spoza trojkového oblúku. Očakávam ťažký zápas."

Richard Drábik (podpredseda Lučenca): "Po fantastickom výkone a zdolaní silného Komárna sú naši basketbalisti nabudení a odhodlaní vydať zo seba maximum aj v zápase s Nitrou. Sme si vedomí toho, že od našej poslednej konfrontácie sa posilnil o legionárov aj náš najbližší súper, určite však urobíme všetko pre čo najlepší výsledok. Radi by sme do hernej koncepcie ešte viac zapracovali našu novú posilu Rashuna Davisa." 

 

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves - BC Prievidza 

Mestská športová hala, streda 30. novembra o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk a Youtube

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Tomáš Kiss, Lukáš Životský

Čo je potrebné vedieť: Podľa medializovaných prepočtov trvá čakanie na víťazstvo Spišskej Novej Vsi už neuveriteľných 47 stretnutí. Nič na tomto fakte nezmenil ani sobotňajší zápas v Leviciach, kde stratili de facto šancu už v prvej štvrtine. O nič ľahšia prekážka ich nečaká ani v stredu doma, pricestuje totiž v dobrej forme hrajúci majster z Prievidze. Zverenci trénera Miljana Čuroviča preskočili cez víkend až prekvapivo hladko prekážku v podobe Svitu. V nabitom zápasovom programe sa podarilo Čurovičovi rozložiť rovnomerne minutáž medzi všetkých hráčov tímu.

Kto proti komu: K Spišiakom sa nedávno pridala podkošová dvojica Matt Marshall a Viktor Juríček, v sobotu zaznamenala spoločne 16 bodov a 11 doskokov. Netreba zabudnúť ani na amerického pivota Phila Henryho. Prievidžania majú v tíme skúseného Rastka Dramičanina či atletického Richarda Körnera.

Čísla, čísla, čísla: Čísla hovoria vo všetkých ohľadoch v prospech majstra, ale treba poznamenať, že zatiaľ dokázal v doterajšom priebehu zvíťaziť len raz vonku. 

Povedali pred zápasom:

Rastko Dramičanin (hráč Prievidze): „V prvom vzájomnom zápase sme ich u nás ľahko zdolali. Majú však nových hráčov a hrajú tentoraz doma, čo bude pre nás náročnejšie. Sme na tento zápas dobre pripravení. Ak nepodceníme súpera, tak by sme nemali mať problémy.“

Miroslav Majerčák (asistent trénera Spišskej Novej Vsi): "Po sérii troch zápasov, v ktorých sme siahali na víťazstvo, prišla hladká prehra v Leviciach, ktorá nám nastavila výkonnostné zrkadlo a uvedomenie si, že ak budú chalani na ihrisku vymýšľať nové veci, tak to takto dopadne. V Leviciach nehrali naši mladí hráči, ktorých sme 'zapožičali' do juniorky na dôležitý zápas a teší nás, že pri výhre boli dominantní a po dlhšom čase ochutnali ako chutí triumf, čo by im mohlo pomôcť. Čaká nás ďalší súper, ktorý je kvalitou niekde úplne inde, a povedzme si úprimne, bolo by zázrakom, ak by sme Prievidzu zdolali. Samozrejme sa ideme pobiť o čo najlepší výsledok, dúfam, že pred domácimi fanúšikmi siahneme na dno síl a neurobíme si hanbu. Hrať by sme mali kompletní, trénoval už aj uzdravený Antoni."

 

MBK Rieker COM-therm Komárno - BK Levickí Patrioti 

Mestská športová hala, streda 30. novembra o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk a Youtube

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Roman Lamoš, Stanislav Bara

Čo je potrebné vedieť: "Obuvníci" prišli o víťazné ligové ťaženie, stopku im v sobotňajšom stretnutí vystavili hráči Lučenca. Aj tak ich môže však pohľad na neúplnú tabuľku tešiť. V stredu majú pred sebou ďalší náročný duel, do Komárna pricestujú Levičania. Patrioti opäť chytili "slinu", aktuálne majú na konte tri víťazstvá v rade a v sobotu si bez väčších problémov poradili so Spišskou Novou Vsou (95:67). Vicemajster stojí pred úlohou odčiniť októbrové zaváhanie, na levickej palubovke prehral v 3. kole 67:82.

Kto proti komu: Domáci majú vo svojich radách amerického pivota Waynea Langstona, priemerne autora viac ako 17 bodov a 7 doskokov. Zdatne mu sekunduje aj jeho kolega Siniša Bilič s 15,5 bodmi a 5,9 doskokmi. Patrioti vsádzajú na kolektívny výkon, ale ako priamych súperov komárňanského dua by sme označili Reginalda Keelyho a Žarka Djuriča. 

Čísla, čísla, čísla: Bude to aj súboj o zlepšenie bilancie, Komárno našlo len raz doma premožiteľa (Košice), naproti tomu Levičania neuspeli len na palubovke Interu. Môžu rozhodovať maličkosti, ako napríklad body po stratených loptách. 

Povedali pred zápasom:

Teo Hojč (tréner Levíc): "Proti Komárnu sa hrá vždy ťažko, špeciálne u nich na domácej palubovke. Majú kvalitný tím a doma sú favoritom derby. My sa na tento zápas tešíme, pokúsime sa na nich čo najlepšie pripraviť. Pôjdeme sa tam pobiť o dobrý výsledok."

 

BK Inter Bratislava - BK Iskra Svit

Hant aréna, streda 30. novembra o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.skYoutube

Delegácia rozhodcov: Igor Pipíška, Tomáš Doušek, Richard Sirocký

Čo je potrebné vedieť: Inter zostáva naďalej na čele priebežnej tabuľky, víkendové víťazstvo sa však nerodilo ľahko. Bez absentujúceho Radoslava Rančíka vzdorovali Handlovčania až do samotného záveru, ale nakoniec "žlto-čierni" vyhrali 86:81. Domácu pevnosť sa prvýkrát v sezóne pokúsia vylúpiť hráči Iskry. Podtatranci sú zatiaľ na palubovkách hostí polovičným tímom, o čom svedčí bilancia jednej výhry a piatich prehier. Nedarilo sa im ani v sobotu, v Prievidzi prehrali 65:98.

Kto proti komu: Inter má vo svojich radách skúsených rozohrávačov Aleksandara Vlahoviča a Gorana Bulatoviča. Svit ťahá svojimi bodmi Evan Singletary, ku ktorému sa chce pridať aj Javier Gonzalez.

Čísla, čísla, čísla: Počas víkendu predviedli sa Interu a Svitu diametrálne odlišne darilo v streľbe za tri body. Bratislavčania dali 12 pokusov pri 36% úspešnosti, Iskra mala naproti tomu hrôzostrašnú bilanciu, na prievidzskej palubovke premenila len jeden z 21 pokusov (4% úspešnosť).

Povedali pred zápasom:

Marek Kozlík (hráč Interu): „Myslím si, že aj zápas vo Svite sme mali veľmi dobre rozohraný, akurát sme do druhého polčasu vyšli s tým, že sme podcenili súpera a nakoniec sa nám to vymklo z rúk. Doma neprehrávame. Aj keď posledný zápas proti Handlovej nebol oku lahodiaci, teraz ideme potvrdiť pravidlo 'môj dom – môj hrad'. Budeme sa snažiť zdolať Svit bez nejakých väčších problémov. Hoci si uvedomujeme silu súpera, doma sa nechystáme prehrávať.“

Michal Madzin (tréner Svitu): „Čaká nás zápas proti skúsenému družstvu s výbornými individualitami na každom poste. Inter hrá agresívne v obrane a kolektívne v útoku, budeme musieť dávať pozor na všetko a hrať s rozumom. Verím, že sme sa zo zápasu v Prievidzi poučili a že to bude vidieť aj na ihrisku. V ťažkých zápasoch sa môžeme zlepšovať, ak ich odohráme v nasadení a s maximálnym úsilím. To bude náš cieľ.“

 

MBK Handlová - KB Košice

Mestská športová hala, streda 30. novembra o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: 213 a Youtube

Delegácia rozhodcov: Marek Kúkelčík, Tomáš Holländer, Ladislav Bartoš 

Čo je potrebné vedieť: "Televízny" duel zvedie medzi sebou deviata Handlová a tretie Košice. "Baníci" sa nachádzajú v neľahkej situácii, tím predchádza pod novým trénerom hráčskou obmenou a zatiaľ je to skôr výsledkové trápenie. Povzbudením môže byť stretnutie na Pasienkoch, kde neboli ďaleko od toho, aby zaskočili Inter, no napokon prehrali 81:86. Košičania pricestujú na Hornú Nitru s víkendovými dvoma bodmi proti Karlovke.

Kto proti komu: Zameriať sa oplatí na slovenských reprezentantov, Handlová má vo svojom kádri rozohrávača Nenada Miloševiča a pivota Petra Sedmáka, "býci" Milana Žiaka a Michala Baťku. Všetci menovaní patria podľa očakávania k lídrom svojich tímov. 

Čísla, čísla, čísla: Rozhodujúca môže byť streľba za tri body, nižší počet stratených lôpt, ale aj bodový príspevok lavičky. Handlová má motiváciu prerušiť trojzápasové čakanie na výhru, Košicania budú chcieť udržať kontakt s vedúcou dvojicou Inter a Levice.

Povedali pred zápasom:

Ivan Kartáč (športový riaditeľ Handlovej): „Zajtra nás čaká veľmi ťažký súper. Košice dokazujú, že patria do skupiny tohtoročných favoritov. My sa na súpera poctivo pripravujeme a aj napriek niektorým problémom budeme zajtra bojovať o víťazstvo.“

Michal Baťka (hráč Košíc): "Handlová sa pomaličky zohráva a nový tréner priniesol svoj systém. Vieme, že sa zlepšujú, ale naši tabuľkoví rivali v Handlovej zvíťazili a preto to potrebujeme dokázať aj my. Tak ako v každom zápase, aj v Handlovej pôjdeme na víťazstvo."

Foto: Marcela Ballová