• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Piate kolo Eurovia SBL pokračuje v klasickom termíne štvoricou stretnutí. Oba bratislavské celky sa predstavia doma, Inter privíta Handlovú a Karlovka si zmeria sily so Spišskou Novou Vsou. Pred svojim publikom bude aj Svit, do Iskra arény pricestuje vicemajster z Komárna. Ťahákom piateho kola bude súboj Levických Patriotov s Košicami.

VŠEMvs Karlovka Bratislava - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

Športová hala prof. Rovného, streda 18. októbra o 19.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Igor Pipíška, Richard Sirocký

Čo je potrebné vedieť: Oba tímy čakajú na výhru, Spišiaci prehrali jedno stretnutie, ale Karlovka ťahá sériu troch zápasov bez zisku dvoch bodov. Polepšiť si v dolnej časti tabuľky si tak určite budú chcieť oba celky. Zverenci trénera Petra Ivanoviča musia hlavne zlepšiť ofenzívu, zatiaľ sú totiž tímom s najhorším útokom v súťaži. Vo Svite prehrali s Iskrou 64:83. Spišská Nová Ves stále nemôže počítať so službami Viktora Juríčka, ktorý má byť jednou z opôr tímu trénera Ericha Korfanta. Na vysokú prehru v Košiciach by jeho zverenci najradšej zabudli, z hlavného mesta by malo pre nich víťazstvo veľkú hodnotu. To však bude cieľom aj domáceho tímu.

Kto proti komu: Oporami Karlovky sú podľa očakávania Roman Vido a Andrej Kuffa. Tentoraz ich pod košom čaká súboj s Djordje Ninkovičom a Mattom Marshallom. 

Čísla, čísla, čísla: Spišiaci sú na tom o čosi lepšie z pohľadu priemerného počtu bodov v zápase, na druhej strane však majú horšiu defenzívu. Inak to môže byť vyrovnaný duel, v ktorom môžu zohrať úlohu individuálne výkony na jednotlivých stranách.

Povedali pred zápasom:

Peter Ivanovič, tréner Karlovky: "Spišiaci už v prvom zápase súťaže ukázali svoj potenciál. Hrajú rýchly basketbal, majú dobrý tlak v obrane. Potrebujeme sa s tým vysporiadať. My hráme doma, treba dať do zápasu sto percent v každej sekunde a hrať koncentrovane celý zápas."

Erich Korfanta, tréner Spišskej Novej Vsi: "Zápas v Košiciach, v ktorom extrémne silní domáci zahrali až extrémne dobre, sme už hodili za hlavu a poctivo sa pripravujeme na Karlovku. Tá vie byť hlavne v domácom prostredí v špecifických podmienkach nebezpečná, o čom sa už presvedčil nejeden favorit. V Košiciach nám to škrípalo hlavne v obrane, na tréningoch sme defenzíve venovali zvýšenú pozornosť. V Bratislave chceme samozrejme uspieť, no bude to náročný boj, v ktorom však vytiahneme všetky naše zbrane. Absencia Juríčka je citeľná, aj na Karlovke budeme bez neho, no cieľ bude jednoznačný - vyhrať."

 

BK Levickí Patroti - KB Košice

Športová hala, streda 18. októbra o 18.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: Youtube a Huste.sk

Delegácia rozhodcov: Marek Kúkelčík, Ján Kovalčík, Stanislav Bara 

Čo je potrebné vedieť: Ťahákom piateho kola je rozhodne súboj Levíc s Košicami. Patrioti zatiaľ kopírujú predchádzajúce sezóny, v ktorých sa opierali o dobrý štart do základnej časti. Podobne je tomu aj teraz, aj keď v Žiline zvíťazili len rozdielom jediného koša. Teraz ich však čaká najťažšia skúška v aktuálnom priebehu sezóny. "Býci" totiž suverénne kraľujú súťaži, majú najlepšiu ofenzívu aj defenzívu. Presvedčiť sa mohli o tom naposledy Spišiaci, ktorí odchádzali z ich palubovky s prehrou o 39 bodov (74:113). Tiež však treba poznamenať, že Košiciam prial na začiatku sezóny žreb. 

Kto proti komu: Prvýkrát sa proti svojmu bývalému klubu predstaví reprezentačný rozohrávač Milan Žiak. Proti nemu bude stáť nielen dobre známy Radenko Pilčevič, ale tiež aj Eric Palm a Rahmon Fletcher. Kto z nich bude mať po zápase väčšiu dôvod na radosť?

Čísla, čísla, čísla: Levičania majú radi dramatické súboje, Košice naproti tomu zatiaľ zbierajú hlavne hladké víťazstvá. Zmení sa na tom niečo po piatom kole?

Povedali pred zápasom:

Žarko Djurič, hráč Levíc: „V stredu hráme ťažký zápas proti jednému z najsilnejších tímov ligy. Musíme byť stopercentne pripravení, fyzicky aj mentálne. Košice majú dobrých a skúsených hráčov s výborným trénerom, ktorý ich bezpochyby na tento zápas svedomito pripraví. My budeme pripravení tiež, máme výhodu domácej palubovky a podporu našich fanúšikov. Bude to pre nás skvelá previerka, pretože nám ukáže, kde sa momentálne nachádzame.“

Miljan Čurovič, tréner Košíc: "Levice sú doma veľmi silný súper a musíme sa na ne pripraviť veľmi poctivo. Bude to súboj dvoch kvalitných tímov, ktorý by mal priniesť špičkový basketbal. Pre nás to bude určite zatiaľ najťažší zápas aktuálnej sezóny."

 

Iskra Svit - MBK Rieker Com-Therm Komárno

Iskra aréna, streda 18. októbra o 18.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk

Delegácia rozhodcov: Milan Brziak, Tomáš Lukáč, Peter Gacík

Čo je potrebné vedieť: "Podtatranci" pokračujú v sérii domácich zápasov. Nedávno privítali majstra, teraz je na rade vicemajster. Počas víkendu si Iskra pripísala na svoje konto dôležitý triumf, aj bez absentujúceho Pavla Lošonského zdolali Karlovku bez väčších problémov 83:64. Podobne cenné víťazstvo zaznamenali aj "obuvníci", ktorí zvíťazili nad Interom 89:82. Stretnutie tabuľkových susedov patrí k jednému z ťahákov kola.

Kto proti komu: Ozdobou súboja bude rozohrávačský duel medzi Markom Radonjičom a Bobanom Tomičom. Kto z nich bude viac nápomocný svojmu tímu?

Čísla, čísla, čísla: Zatiaľ čo Svit má doma dve víťazstvá a jednu prehru, tak Komárno vonku zatiaľ zbiera iba prehry. Pozor si však treba dávať na ich trojkovú streľbu, v ktorej sú lídrom súťaže.

Povedali pred zápasom:

Michal Madzin, tréner Svitu: "Komárno ukázalo v poslednom kole, čoho je schopné. My sa však musíme pozerať na seba. Opäť hráme doma, pred našimi fanúšikmi a preto ideme bojovať o čo najlepší výkon. Verím, že už sme zdraví a nastúpime v plnej sile."

Jozef Paulik, asistent trénera Komárna: "Všetci vieme, že nás nečaká ľahký zápas. Špeciálne vo Svite sa hrá veľmi ťažko, budeme musieť predviesť skutočne výborný výkon na to, aby sme uspeli. Všetci hráči by mali byť v poriadku a dúfam, že predvedú výkon, aký sa od nich očakáva. Už teraz sa ukazuje, že súťaž bude mimoriadne vyrovnaná, hlavne doma budú všetky tímy silné a body sa budú odvážať z ihrísk súperov len ťažko. Napriek tomu necestujeme pod Tatry v porazeneckej nálade. Chalani sú odhodlaní po zápase s Interom odovzdať aj vo Svite maximum a uvidíme, na čo to bude v zápase stačiť."

 

BK Inter Bratislava - MBK Handlová

Hant aréna, streda 18. októbra o 18.00 h - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk

Delegácia rozhodcov: Anton Šarišský, Roman Lamoš, Martin Hudec

Čo je potrebné vedieť: Inter sa konečne prvýkrát v aktuálnom ročníku predstaví pred domácim publikom. Po štyroch stretnutiach vonku za sebou má bilanciu troch výhier a jednej prehry. Tá prišla počas víkendu, keď nestačili na Komárno a prišli ako posledný tím o tohtosezónnu neporaziteľnosť. Novú víťaznú šnúru by radi odštartovali proti Handlovej. "Baníci" prehrali prestížne hornonitrianske derby s Prievidzou rozdielom 15 bodov, pre zverencov trénera Krunoslava Krajnoviča to bola druhá prehra v rade. K dispozícii už však bol aj Adam Štefek a nová posila tímu Tomislav Gabrič. S nimi vzrastie ich sila a tiež ambície v zápase na Pasienkoch.

Kto proti komu: V handlovskom drese sa dostal do dobrej fazóny Američan Marcus Tyus, zastaviť jeho bodovú produkciu bude mať za úlohu domáci Tomáš Mrviš. 

Čísla, čísla, čísla: Handlovčania výraznejšie zaostávajú vo všetkých dôležitých štatistikách - streľbe, počte doskokov a tiež v počte asistencií. Ak chcú pomýšľať na úspech, tak musí podať lepší výkon, ako sú ich doterajšie priemerné štatistiky.

Povedali pred zápasom:

Oliver Vidin, tréner Interu: „Určite chceme ísť do zápasu s oveľa väčšou energiou ako v predošlom prípade v Komárne. Musíme hrať naplno a zodpovedne už od prvej minúty, nie ako naposledy len vo štvrtej štvrtine. Stretnutie s Handlovou chceme využiť a hrať agresívnu dôslednú obranu. Ak od začiatku budeme sústredene robiť to, čo robíme stále, mali by sme mať navrch.“

Pozvánka Interu na prvé domáce stretnutie v sezóne:

Foto: Peter Kostka