• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Aj na sviatok Troch Kráľov sa bude bojovať pod deravými košmi, na programe je 23. kolo Eurovia SBL. Šlágrom je duel Levíc s Košicami, zaujímavú bitku sľubuje aj stretnutie medzi Svitom a Komárnom. "Štvorbodový" význam bude mať zápas Spišskej Novej Vsi s Karlovkou. Inter doma privíta Handlovú, nováčik cestuje do Prievidze.

BC Prievidza - PP & TV Raj Žilina

Niké aréna, sobota 6. januára o 17.00 h, štatistický prenos a priamy prenos

Delegácia rozhodcov: Milan Brziak, Miroslav Matejčík, Jakub Izák

Čo je dôležité vedieť: Prievidza triumfovala aj v treťom tohtosezónnom hornonitrianskom derby, z palubovky v neďalekej Handlovej si odnášali zverenci trénera Ryana Pannoneho víťazstvo 90:78. Zisk dvoch bodov bol nielen druhým víťazstvom v rade, ale znamenal aj poistenie priebežného štvrtého miesta v tabuľke. Žilinčania majú aktuálne najhoršiu fazónu v lige, na víťazstvo čakajú už desať stretnutí, ale rukopis skúseného trénera Ivana Kurillu je znateľný od jeho úvodného dňa. Aj napriek početnejšej maródke, dokázali doma dlho vzdorovať favorizovaným Leviciam, napokon však prehrali 73:85. 

Kto proti komu: Zaujímavé mikrosúboje sľubuje priestor pod košom, kde za Prievidzu operuje hlavne Ryan Martin. Tentoraz sa proti nemu však postaví líder v počte doskočených lôpt Brandon Holcomb.

Čísla, čísla, čísla: Dlhodobá bilancia hovorí pre Prievidzu, pred svojim publikom pozbierali veľkú väčšinu svojich víťazstiev. Žilina zatiaľ z dvanástich stretnutí na palubovkách súperov uspela len v jedinom prípade.

Povedali pred zápasom:

Marek Jašš, hráč Prievidze: "Na Žilinu sa pripravujeme s plnou vážnosťou. V tíme nášho súpera nastali pohyby okrem zmeny trénera, aj v hráčskom kádri. Jedným z kľúčov k výhre bude ubránenie mladého rozohrávača Rožánka. Verím, že fanúšikovia nám dodajú rovnakú energiu, ako to bolo v derby v Handlovej."

Róbert Rožánek, hráč Žiliny: "Čaká nás ťažký zápas, pretože Prievidza má kvalitného trénera a tím. Hlavne na domácej palubovke sú veľmi silní, ale my chceme ukázať našu narastajúcu formu, ktorá prišla s novým trénerom. Ideme sa pobiť o čo najlepší výsledok."

Videopozvánka na zápas Prievidza - Žilina:

 

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves - VŠEMvs Karlovka Bratislava

Mestská športová hala, sobota 6. januára o 18.00 h, štatistický prenos a priamy prenos

Delegácia rozhodcov: Zdenko Tomašovič, Igor Pipíška, Tomáš Holländer

Čo je dôležité vedieť: Pre oba tímy má tento zápas prívlastok "štvorbodový". Spišiaci sa nedávno konečne dočkali vytúženého triumfu, teraz je ich cieľom priblížiť sa k play off miestenke. Momentálne na ňu strácajú tri víťazstvá. V stredu im to v Košiciach nevyšlo, bez najlepšieho strelca Michela-Ofika Nzegeho prehrali hladko 76:107. Karlovka si môže prípadným víťazstvom poistiť siedme miesto v tabuľke, respektíve odskočiť od Handlovej. Zverenci trénera Petra Ivanoviča si zároveň chcú napraviť chuť po nevydarenom domácom stretnutí so Svitom. V ňom mali na dosah cenné dva body, ale zbabraná koncovka bola dôvodom, prečo napokon prehrali 89:98.

Kto proti komu: Práve produkcia Nzegeho je väčšinou kľúčom k pomýšľaniu na úspech. Nedávno sa k nemu pridal aj rozohrávač Tyreek Jewell. Na nich sa musí dávať obrana Karlovky najväčší pozor.

Čísla, čísla, čísla: "Novovešťania" zbierajú zatiaľ víťazstvá výhradne pred domácim publikom. V prospech Karlovky hovorí fakt, že oba doterajšie zápasy s týmto súperom zvládli lepšie oni. 

Povedali pred zápasom:

Vladimir Bulatovič, hráč Spišskej Novej Vsi: "Musíme hrať ako jeden tím a pomáhať si na oboch koncoch ihriska. Zapojiť do hry srdce i rozum a vydržať v tomto nastavení celý zápas. Musíme to byť my, ktorí vnútia Karlovke náš štýl, nemôžeme dovoliť, aby sme sa prispôsobovali my im."

Dalibor Hlivák, hráč Karlovky: "Do Spišskej Novej Vsi cestujeme s jasným cieľom - zvíťaziť. Neočakávame jednoduchý zápas, súper má v zostave viacero kvalitných hráčov, ale my sa sústredíme na seba. V Spišskej sa nehrá ľahko, preto si musíme udržať koncentráciu počas celého zápasu."

 

BK Levickí Patrioti - KB Košice

Športová hala, sobota 6. januára o 18.00 h, štatistický prenos a priamy prenos - Huste.sk a Youtube

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Marek Turčin, Martin Margala

Čo je dôležité vedieť: Šláger programu 23. kola Eurovia SBL, súboj tretieho tímu s druhým. Patrioti zvládajú zbierať víťazstvá aj v oklieštenej zostave, bez dvojice Petani a Smith uspeli naposledy na palubovke Žiliny, kde vyhrali 85:73. Teraz k ním však pricestuje súper z najvyššej hmotnostnej kategórie. Forma Košíc totiž vzbudzuje rešpekt, "býci" víťazia ako na bežiacom páse a po väčšine s vysokým rozdielom. V predchádzajúcom kole sa o tom mohli presvedčiť basketbalisti Spišskej Novej Vsi, z Angels arény odchádzali s prehrou 76:107. Pre zverencov trénera Miljana Čuroviča to bolo už trináste víťazstvo za sebou. O čo sa bude hrať? Levice sa môžu prípadným víťazstvom priblížiť práve Košiciam, hostia naopak zvýšiť trhák a naplno sa sústrediť v boji o prvé miesto v tabuľke. 

Kto proti komu: Oba tímy majú kvalitné základné päťky, rozhodovať preto môže príspevok z "druhého sledu". Ktorá lavička bude mať väčší podiel na zisku ďalších dvoch bodov do tabuľky?

Čísla, čísla, čísla: Po defenzívnej stránke sú o čosi lepšie na tom Levičania, ale ofenzívna sila hovorí jasne v prospech ich súpera. Košice dávajú v priemere takmer o desať bodov viac na zápas.

Povedali pred zápasom:

Žarko Djurič, hráč Levíc: "Myslím si, že nás čaká veľmi ťažký zápas. V predchádzajúcich týždňoch sme stratili dvoch hráčov, čo samozrejme pre nás nie je dobré. Určite však budeme bojovať a chceme pred našimi fanúšikmi uspieť v tomto ťažkom zápase. Košice majú skvelý tím s dobrými jednotlivcami a výborným trénerom. Pred pár dňami podpísali ďalšieho veľmi dobrého hráča, čo im dáva možnosť väčšej rotácie."

Miljan Čurovič, tréner Košíc: "V Leviciach to bude veľmi ťažký zápas proti súperovi, ktorý je na domácej pôde veľmi silný. Pôjdeme tam s plným rešpektom, zodpovedne sa pripravíme a uvidíme, čo prinesie zápas."

 

BK Inter Bratislava - MBK Handlová

HANT aréna, sobota 6. januára o 18.00 h, štatistický prenos a priamy prenos

Delegácia rozhodcov: Pavel Fuska, Richard Sirocký, Tomáš Turček

Čo je dôležité vedieť: "Žlto-čierni" bezpečne kraľujú tabuľke Eurovia SBL. Svojim fanúšikom urobili v stredu radosť, keď len ako druhý tím v sezóne uspeli na komárňanskej palubovke. Dobrý finiš v záverečných desiatich minútach znamenal výhru 92:86, celkovo to bolo už šieste víťazstvo za sebou pre zverencov trénera Olivera Vidina. O domácu neporaziteľnosť sa ich v sobotu pokúsia obrať hráči Handlovej. Tým nevyšlo tradičné derby s Prievidzou podľa predstáv, doma prehrali 78:90. Mrzieť ich však veľmi nemusí strata bodov, aj naďalej zostávajú totiž na ôsmom mieste tabuľky s náskokom dvoch víťazstiev na deviatu Žilinu.

Kto proti komu: Individuálna kvalita je na strane Interu, ich obrana si však musí dávať hlavne pozor na nebezpečnú dvojicu krídelníkov Djordje Tresač a Marcus Tyus. 

Čísla, čísla, čísla: Najlepšia defenzíva v lige inkasuje v priemere len niečo vyše 77 bodov na zápas, navyše doma ešte v tejto sezóne neprehrala. Handlová zlepšila s príchodom nového trénera svoju ofenzívu, stále to však nie je často ani 80 bodov na zápas.

Povedali pred zápasom:

Oliver Vidin, tréner Interu: "Handlová príde určite namotivovaná. Len nedávno zmenila trénera. Dušan Kasum je človek, ktorého si ako trénera veľmi vážim. Nepochybujem, že proti nám bude mužstvo chcieť podať čo najlepší výkon. Majú nového hráča Tresača, ktorý je výborný a určite im pomôže. Nevieme, či sa k nim nepridá ďalšia posila. Musíme byť pripravení! Nesmieme Handlovú podceniť a musíme podať absolútne seriózny výkon. V Komárne sme v stredu zvíťazili a ja verím, že na to nadviažeme aj na domácej palubovke."

Ivan Zejak, hráč Handlovej:  "Čaká na nás top tím, ktorý hrá veľmi dobre nielen doma, ale aj vonku. My musíme hrať veľmi rozumne a vážiť si každú loptu. Ideme sa pobiť o dobrý výsledok."

Videopozvánka na zápas Inter - Handlová:

 

Iskra Svit - MBK Rieker Com-Therm Komárno

Iskra aréna, sobota 6. januára o 18.00 h, štatistický prenos a priamy prenos

Delegácia rozhodcov: Marek Kúkelčík, Anton Šarišský, Peter Karniš

Čo je dôležité vedieť: Ďalší súboj tabuľkových susedov, v ktorom pôjde o cenné body. Fazóna hovorí momentálne v prospech "podtatrancov", z hlavného mesta si v stredu odvážali víťazstvo 98:89 nad Karlovkou. Vďaka nemu si bezpečne držia piate miesto v tabuľke. Po dlhšom čase sa predstavia opäť pred domácim publikom, kde body získavajú súperi len ťažko. Pod Tatry pricestuje tentoraz Komárno. "Obuvníkov" môže mrzieť dobre rozohraný zápas s úradujúcim majstrom, zlá posledná štvrtina sa podpísala na prehre 86:92. Aktuálne čakajú zverenci trénera Miloša Šporara na dvojbodový zásah už dva zápasy. Vicemajster to môže mať proti "medveďom" veľmi ťažké, otázna je totiž účasť dvojice Miles Bowman a Boban Tomič. 

Kto proti komu: Na Karlovke sa opäť prihlásil k slovu najlepší strelec ligy Saša Avramovič, k víťazstvu prispel 31 bodmi. Ako si s ním poradí obrana Komárna?

Čísla, čísla, čísla: Pre Svit hovorí nielen lepšie tabuľkové postavenie a aktuálna fazóna, ale aj citeľne lepšia ofenzíva v zápasoch. Komárno sa vonku v tejto sezóne trápi, svedčia o tom len dve výhry z 11 zápasov. 

Povedali pred zápasom:

Michal Madzin, tréner Svitu: "Po dlhom čase hráme doma a už sa veľmi tešíme na atmosféru v Iskra aréne. Bude to určite náročný zápas, pretože Komárno má viacero hráčov, na ktorých si musíme dať veľký pozor. My však veríme, že sa nám to tímovým výkonom podarí a že potešíme seba aj našich fanúšikov v prvom domácom zápase v novom roku."

Miloš Šporar, tréner Komárna: "Aj keď sme výsledkovo domáci zápas s Interom nezvládli, cítim, že moji chlapci sú odhodlaní zabojovať o dobrý výsledok aj vo Svite. Vieme, že nás čaká náročná úloha, no radi by sme aj v tomto zápase pokračovali v progrese, ktorý je u nás badateľný a verím, že aj na horúcej palubovke vo Svite ho potvrdíme našou dobrou hrou. A keď budeme hrať dobre, tak príde aj dobrý výsledok. Mojim chlapcom verím a očakávam náš kvalitný výkon založený na sústredenej defenzíve, na ktorú stále kladiem najväčší dôraz."

Foto: Daniel Faix