• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Po trojtýždňovej prestávke sa opäť rozbieha kolotoč základnej časti Eurovia SBL, na programe 33. kolo. Inter sa v ňom môže stať víťazom základnej časti, ak zvíťazí doma nad Žilinou. Ťahákom je súboj Prievidze s Košicami. Handlová si môže zaistiť záverečnú miestenku do play off, čaká ich však duel vo Svite. Komárno privíta tabuľkového suseda z Karlovky a Levice si zmerajú sily so Spišskou Novou Vsou.

MBK Rieker Com-Therm Komárno - VŠEMvs Karlovka Bratislava

Mestská športová hala, sobota 3. marca o 18.00 h - štatistický prenos a priamy prenos 

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Tomáš Holländer, Tomáš Kiss

Čo je potrebné vedieť: Súboj tabuľkových susedov, v ktorom budú mať väčšiu motiváciu domáci basketbalisti. Komárno sa totiž nedávnymi výsledkami dostalo na dostrel k piatemu miestu, ktoré momentálne okupuje Svit. V ich neprospech však hovorí horšie skóre zo vzájomných zápasov. Plus sa budú chcieť revanšovať za zbabrané štvrťfinále Slovenského pohára, v ktorom boli nad ich sily hráči Levíc. Karlovka má naproti tomu už takmer isté siedme miesto po základnej časti, výrazne im k tomu pomohla víťazná dohrávka v Spišskej Novej Vsi. Pred ôsmou Handlovou majú náskok troch víťazstiev a tiež aj lepšie skóre z doterajších stretnutí.

Kto proti komu: Premiérovo sa pred svojimi fanúšikmi predstaví nová komárňanská posila Justin Jackson. Ako sa mu bude dariť proti skúsenému Romanovi Vidovi či Jurajovi Hašanovi?

Čísla, čísla, čísla: Postavenie v tabuľke sa ukazuje aj vo vzájomných dueloch. V predchádzajúcom meraní síl zvíťazila Karlovka. Podarí sa jej zopakovať podobný kúsok aj na ihrisku súpera?

Povedali pred zápasom:

Jozef Paulik, asistent trénera Komárna: "Je to už nejaký čas, kedy sme hrali posledné súťažné stretnutie, preto si myslím, že tak ako všetci hráči, tak aj diváci, sme hladní po zápase a takisto aj po víťazstve. Verím, že to dokážeme aj na ihrisku a kvalitného súpera doma zdoláme. Očakávam však ťažký a náročný zápas, pretože Karlovka už nie raz ukázala, že ich neradno podceniť. Musíme hrať sústredene celých štyridsať minút a potom sa o náš úspech v tomto zápase nebojím."

 

Iskra Svit - MBK Handlová

Iskra aréna, sobota 3. marca o 18.00 h - štatistický prenos a priamy prenos 

Delegácia rozhodcov: Martin Margala, Roman Lamoš, Peter Karniš

Čo je potrebné vedieť: "Medveďov" čaká ešte tuhý boj v závere základnej časti, zálusk na ich piatu pozíciu si robia basketbalisti Komárna. Aj preto im povinnosť velí zvíťaziť v domácom stretnutí nad Handlovou. Iskra nesklamala na Slovenskom pohári, vo štvrťfinále predviedla v zápase s Prievidzou dokonalý obrat, lenže v semifinále proti Interu jej už chýbali sily, čo sa odzrkadlilo na výsledku. Počas prestávky sa dočkali fanúšikovia Svitu priaznivej správy, späť v tréningovom procese je Marko Radonjič. Handlová sa počas prestávky dávala dokopy hlavne po zdravotnej stránke, o ôsme miesto v tabuľke ich môžu pripraviť už len nepravdepodobné okolnosti. Vedenie klubu doplnilo v závere prestupového obdobia súpisku o Pavle Boljkovaca, pod Tatrami si odbije svoj debut v handlovskom drese.

Kto proti komu: Práve Boljkovaca čaká zaujímavý súboj na poste rozohrávača, do cesty by sa mu mal postaviť uzdravený Marko Radonjič.

Čísla, čísla, čísla: Svit v aktuálnom ročníku proti Handlovej nezaváhal ani v jednom prípade, vždy vyhral minimálne 13-bodovým rozdielom. "Baník" nevyhral vonku už osem stretnutí za sebou.

Povedali pred zápasom:

Michal Madzin, tréner Svitu: "Po veľmi dlhej dobe hráme domáci zápas. Už sa tešíme, že opäť nabehneme do toho kolobehu. Handlová je nevyspytateľný súper, hrajú veľmi tvrdo a nepríjemne, musíme byť na to pripravení fyzicky aj mentálne. Majú nového rozohrávača, preto je ťažké odhadnúť, čo môžeme očakávať, ale sústredíme sa na seba a na svoju hru."

Pavle Boljkovac, hráč Handlovej: "Veľmi sa teším na svoj prvý zápas. Svit hrá veľmi dobre a bojuje o vyššie priečky, ale v zápase to nič neznamená. Ideme odohrať dobrý zápas." 

 

BK Inter Bratislava - PP & TV Raj Žilina

Mestská športová hala, sobota 3. marca o 18.00 h - štatistický prenos a priamy prenos 

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Ladislav Bartoš, Tomáš Turček

Čo je potrebné vedieť: "Žlto-čierni" majú všetko vo svojej moci, sobotňajším očakávaným triumfom nad Žilinou potvrdia prvenstvo po základnej časti. Zverenci trénera Olivera Vidina využili voľno po neúspešnom finále Slovenského pohára na oddych a tiež regeneráciu po náročných súbojoch. Okrem toho sa vedenie klubu postaralo o doplnenie súpisky, keď angažovalo do tímu Jermonta Hortona. Nováčik už môže snívať o účasti v tohtoročnom play off len v teoretickej rovine, na ôsmu Handlovú totiž strácajú tri víťazstvá. Tréner Žiliny Ivan Kurilla tak využije zostávajúce stretnutia základnej časti ako príležitosť na získanie praxe pre mladých slovenských hráčov. V záverečných stretnutiach mu ešte vypomôže aj nová posila tímu - Ivan Bojanič.

Kto proti komu: Pre oboch trénerov je to možnosť dať priestor aj menej vyťaženým hráčom na súpiske. Kto sa najlepšie chopí tejto šance?

Čísla, čísla, čísla: Inter stratil pred svojimi fanúšikmi body v tejto sezóne len dvakrát, Žilina uspela na palubovke súpera len raz.

Povedali pred zápasom:

Oliver Vidin, tréner Interu: "Čaká nás stretnutie po dlhej pauze. Zápas sme nehrali dva týždne, ligový až tri týždne. Dostali sme čas na trénovanie a konsolidáciu, keďže viacerí hráči nedávno prekonali zranenia či choroby. Dúfam, že teraz nastúpime takmer v najsilnejšom zložení, navyše posilnení o Američana Hortona. Chceme si ho otestovať a vidieť, čo od neho môžeme očakávať, aj s ohľadom na blížiace sa play off. Súpera dobre poznáme, určite si bude chcieť napraviť povesť a predviesť v Bratislave dobrý výkon a hráči sa budú chcieť ukázať aj individuálne. My sa však musíme koncentrovať na náš výkon, aby sme si poistili prvenstvo v základnej časti a zahrať tak, aby sme ukázali, že si to prvenstvo zaslúžime."

Ivan Kurilla, tréner Žiliny: "Náš mladý tím zbiera v týchto zápasoch skúsenosti. Opäť je dôležité byť koncentrovaní a sústredení v každej sekunde zápasu. Zatiaľ čo Inter má tie najvyššie ambície pred play off, my chceme vidieť po dvojtýždňovej hernej pauze hráčov v zápase. Každý zápas proti majstrovi je veľkou motiváciou pre nás všetkých."

Videopozvánka na zápas Inter - Žilina:

 

BC Prievidza - KB Košice

Niké aréna, sobota 3. marca o 18.00 h - štatistický prenos a priamy prenos 

Delegácia rozhodcov: Zdenko Tomašovič, Milan Brziak, Miroslav Matejčík

Čo je potrebné vedieť: Z programu 33. kola ide o jednoznačný ťahák, keďže sa proti sebe postavia tímy z prvej štvorky. Prievidza ešte bojuje o prípadné tretie miesto po základnej časti, na Levice stráca dve výhry. Tréner Ryan Pannone môže po takmer mesačnej absencii počítať už aj Ryanom Martinom. "Býci" naproti tomu prídu už ako víťazi Slovenského pohára, keď po šiestich rokoch dokázali ako prvý tím zvládnuť výhodu domáceho prostredia na tomto turnaji. Musia si však dávať pozor, na ich druhú pozíciu si robia zálusk Levickí Patrioti.

Kto proti komu: Zaujímavý súboj sa črtá pod košom, kde už bude uzdravený Ryan Martin. Jeho súperom však bude najužitočnejší hráč Slovenského pohára a bývalý hráč Prievidze Svetozar Stamenkovič.

Čísla, čísla, čísla: Vzájomné stretnutia hovoria mierne v prospech Košíc, úvodne dva duely vyzneli lepšie pre nich. V predošlom meraní síl však boli úspešnejší hráči Prievidze.

Povedali pred zápasom:

Martin Bílik, hráč Prievidze: "Na zápas sa veľmi tešíme, dlhšia prestávka len predĺžila čakanie. Sme radi, že už je za nami a máme tu zápas proti kvalitnému súperovi pred domácim publikom. Chýbala nám atmosféra, ktorú vytvárajú naši fanúšikovia v hale."

Richard Körner, hráč Košíc: "Vieme, aký basketbal hrá Prievidza. Jej štýl je veľmi behavý a musíme zabojovať. Ideme tam s jednoznačným cieľom vyhrať. Prievidzu poznáme celkovo veľmi dobre, viacerí z nás tam pôsobili a máme ich dobre zmapovaných. V porovnaní s predošlými vzájomnými zápasmi, ich posilnil vysoký Fusek a pozor si tak musíme dať na doskakovanie. Je veľmi vysoký, ale na druhej strane, aj trochu krehkejší a dá sa cez neho presadiť. Pripravujeme sa veľmi zodpovedne a do Prievidze pocestujeme s víťazným plánom."

Videopozvánka na zápas Prievidza - Košice:

 

BK Levickí Patrioti - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

Športová hala, sobota 3. marca o 18.00 h - štatistický prenos a priamy prenos 

Delegácia rozhodcov: Pavel Fuska, Stanislav Bara, Richard Sirocký

Čo je potrebné vedieť: Pred zverencami trénera Tea Hojča stojí v závere základnej časti ešte jedna výzva - pokúsiť sa zabojovať o druhé miesto, ktoré momentálne patrí Košiciam. V ich neprospech hovorí však strata jedného víťazstva, ale oprieť sa môžu o lepšiu bilanciu zo vzájomných zápasov. Patrioti sa naladili na sobotňajší duel triumfom v rámci Alpsko-jadranského pohára, na ihrisku slovinského Šenčuru zvíťazili v úvodnom štvrťfinálovom stretnutí rozdielom 14 bodov. Spišiaci zostanú v sezóne 2017/2018 na poslednom mieste, vedenie klubu sa tak rozhodlo uvoľniť viacerých legionárov. Postupne sa "zbavili" Tyreeka Jewella, Matta Marshalla a Ryana Bennetta. V Leviciach tak môžu hrať bez tlaku a priestor môžu dostať aj niektorí mladí Slováci na súpiske.

Kto proti komu: Pod košom si treba dať pozor na Richarda Amardiho, tejto úlohy by sa mal v levickom drese zhostiť Milivoje Mijovič.

Čísla, čísla, čísla: Levice nemajú v tejto sezóne problémy proti Spišskej Novej Vsi, vo všetkých troch doterajších stretnutiach vyhrali vždy minimálne o 20 bodov.

Povedali pred zápasom:

Teo Hojč, tréner Levíc: "Pristupujeme k tomuto stretnutiu, ako ku každému inému zápasu. Jediným rozdielom je, že sme mali kratší čas na regeneráciu po dlhej ceste zo zápasu v Slovinsku. Rešpektujeme nášho súpera, má viacero dobrých hráčov, ktorých treba zastaviť alebo ich limitovať. Najdôležitejšie je, že po reprezentačnej prestávke sú všetci späť a my sa tak môžeme pripravovať na play off."

Erich Korfanta, tréner Spišskej Novej Vsi: "Počas reprezentačnej prestávky si chalani dokonale oddýchli. Naši legionári mali možnosť navštíviť svoje rodiny, čo aj využili. Posledný týždeň sme však poctivo trénovali, pretože chceme ligu dohrať so cťou. Je však nesmierne ťažké chlapcov motivovať, play off je fuč, no som milo prekvapený, ako pristupujú k tréningom. Rozlúčili sme sa s Bennettom, ktorý odišiel na vlastnú žiadosť. U favorita môžeme len prekvapiť, budeme hrať bez tlaku, takže verím, že predvedieme pekný basketbal."

Foto: Vladimír Králik