• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Už len tri kolá zostávajú do konca základnej časti Eurovia SBL, tímy čaká ešte tuhý boj o čo najlepšiu pozíciu pred play off. Inter sa môže v šlágri kola revanšovať Košiciam za prehru vo finále Slovenského pohára. O piate, respektíve šieste miesto bojuje Svit s Komárnom. "Podtatranci" cestujú do Žiliny, "obuvníci" hrajú v Handlovej. Zaujímavá je aj bitka o druhé až štvrté miesto, Prievidza sa predstaví na Spiši a Levice si zmerajú sily s Karlovkou. 

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves - BC Prievidza

Mestská športová hala, streda 7. novembra o 18.00 h - štatistický prenos a priamy prenos

Delegácia rozhodcov: Tomáš Lukáč, Peter Karniš, Matúš Čurilla

Čo je potrebné vedieť: Spišiaci už nemajú čo v závere sezóne stratiť, čoraz viac priestoru tak dostávajú mladíci na súpiske trénera Ericha Korfantu. Už bez ďalšieho legionára Ryana Bennetta odchádzali z levickej palubovky s prehrou 78:105, ktorá bola v poradí už štvrtá v rade. Prievidžania  majú ešte o čo hrať, v hre je totiž možnosť postúpiť na tretie, respektíve druhé miesto. Zverenci trénera Ryana Pannoneho však nemajú všetko vo vlastných rukách, na Košice a Levice totiž strácajú dve víťazstvá. Tešiť môže gradujúca forma, ktorú podčiarklo sobotňajšie víťazstvo 102:85 nad Košicami.

Kto proti komu: Postupne sa do formy dostáva rodák z Prievidze Viktor Juríček. Ako sa mu bude dariť pod známymi košmi proti prievidzským pivotom Ryanovi Martinovi a Michaelovi Fusekovi?

Čísla, čísla, čísla: Prievidžania sú zatiaľ v tejto sezóne proti Spišskej Novej Vsi stopercentní, vždy zvíťazili nad týmto súperom minimálne 21-bodovým rozdielom. Tím z Hornej Nitry je okrem toho na delenom druhom mieste, čo sa týka bilancie na palubovkách súperov. 

Povedali pred zápasom:

Jaroslav Musil, hráč Prievidze: "Spišská Nová Ves je mladý tím s nebezpečnými rozohrávačmi, ktorí vedia premeniť aj pokusy spoza trojbodového oblúka. Do zostavy sa im vrátil Viktor Juríček, ktorý určite posilní podkošovú zostavu. V predchádzajúcom zápase na ich palubovke sme ich podcenili, čo ovplyvnilo celý prvý polčas, preto musíme hrať naplno počas celých 40 minút."

 

KB Košice - BK Inter Bratislava

Angels aréna, streda 7. marca o 18.00 h - štatistický prenos a priamy prenos

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Anton Šarišský, Ján Kovalčík

Čo je potrebné vedieť: Najatraktívnejší súboj 34. kola Eurovia SBL, repríza finále Slovenského pohára. To je len krátky výpočet prívlastkov, ktoré sprevádzajú súboje Košíc s Interom. "Býci" zakopli po zisku Slovenského pohára pred domácim publikom, prehra s Prievidzou totiž znamenala stratu výhody v boji o druhé miesto. Základným kritériom pri rovnosti bodov je totiž bilancia vzájomných zápasov, ktorú majú Levičania lepšiu. Lenže Košičania to v tejto sezóne na "žlto-čiernych" vedia, aktuálne proti ním ťahajú trojzápasovú víťaznú šnúru. Inter naproti tomu potvrdil počas víkendu istotu prvého miesta po základnej časti, pri víťazstve 120:67 nad Žilinou sa v dobrom svetle ukázala aj nová posila tímu Jermont Horton. Zverenci trénera Olivera Vidina budú mať motiváciu navyše, nebude sa chcieť len ukončiť čiernu sériu proti Košičanom, ale budú sa určite chcieť aj revanšovať za finále Slovenského pohára. 

Kto proti komu: Práve nová tvár v tíme Interu Jermont Horton môže byť x-faktorom tohto súboja, proti nemu však na košickej strane bude stáť Vladimir Djordjevič či Richard Körner.

Čísla, čísla, čísla: Košice sa prezentujú najlepšou ofenzívou v lige, Inter má však najlepšie ligové čísla v defenzíve. Ktorý z týchto faktorov v zápase zaváži?

Povedali pred zápasom:

Miljan Čurovič, tréner Košíc: "Inter predstavuje nášho veľkého súpera a pred týmto zápasom sa posilnil ešte viac. Musíme sa teda dobre pripraviť a cieľom je zabojovať o víťazstvo. Počítame s obojstranným maximálnym nasadením a v tejto fáze sezóny to bude veľký boj. My máme voči Interu veľký rešpekt, ale dúfame, že zahráme tak, ako by sme zahrať mali a zvíťazíme."

Oliver Vidin, tréner Interu: "Košice sú momentálne tretí tím ligy, dobre poznáme ich silu a vieme, odkiaľ hrozí najväčšie nebezpečenstvo. Ak sa nám podarí ubrániť útočný doskok a nedovoliť streľbu z ľahkých pozícií, najmä za tri body, tak môžeme vážne pomýšľať na pohodlný výsledok."

 

PP & TV Raj Žilina - Iskra Svit

Športová hala Rosinského cesta, streda 7. marca o 18.00 h - štatistický prenos a priamy prenos

Delegácia rozhodcov: Igor Pipíška, Miroslav Matejčík, Jozef Špirka

Čo je potrebné vedieť: Žilinčania už síce prišli o možnosť účinkovania v tohtoročnom play off, ale ešte stále môžu prehovoriť do boja o vyššie pozície. Napríklad domácou výhrou nad Svitom. Nováčik cez víkend neuspel na Pasienkoch, od Interu inkasoval až 120 bodov. "Medvede" bojujú o piate miesto po základnej časti, zálusk na túto pozíciu si však robia aj basketbalisti Komárna. Zverenci trénera Michala Madzina v sobotu zvládli domáce stretnutie s Handlovou, svojho súpera odprevadili s výhrou o 31 bodov. So svojim tabuľkovým susedom majú rovnaký počet, ale v ich prospech hrá lepšie skóre zo vzájomných zápasov. 

Kto proti komu: Tradične je už najvýraznejšou hrozbou v žilinskom drese Róbert Rožánek. Obrana Svitu si však bude chcieť posvietiť aj iných jednotlivcov, ktorí môžu potiahnuť tím trénera Ivana Kurillu.

Čísla, čísla, čísla: Žilina má suvérenne najhoršiu obranu v súťaži, v priemer inkasuje viac ako 98 bodov. Do karát im nehrá ani bilancia z tohtosezónnych zápasov proti Svitu, vždy totiž odchádzali s prehrou minimálne o 17 bodov. 

Povedali pred zápasom:

Jovan Crnič, hráč Žiliny: "Svit má kvalitný tím, ktorý je silný hlavne v protiútoku. Na túto činnosť sa musíme sústrediť na ihrisku. Tréner nás napáda ku koncentrácii v obrane, ako aj v útoku čo najdlhšie počas zápasu. Na tom musíme hlavne pracovať. Zápas hráme doma, preto chceme podať čo najlepší výkon."

Michal Madzin, tréner Svitu: "Vieme, čo bude nutné proti Žiline zastaviť a je na nás, aby sme tomu venovali pozornosť a koncentráciu počas celého zápasu. Sústredime sa však hlavne na seba a na to, s akou energiou nastúpime a splníme čo chceme v obrane, aj v útoku. Chceme podať dobrý tímový výkon v maximálnom nasadení a bojovnosti."

 

MBK Handlová - MBK Rieker Com-Therm Komárno

Mestská športová hala, streda 7. marca o 18.00 h - štatistický prenos a priamy prenos

Delegácia rozhodcov: Pavel Fuska, Richard Sirocký, Jakub Izák

Čo je potrebné vedieť: Handlová už má po víkende istotu ôsmeho miesta po základnej časti a tiež sa dozvedela aj meno svojho štvrťfinálového súpera v play off. Bude ním Inter Bratislava. Teraz tak môžu zverenci trénera Dušana Kasuma ladiť formu pred začiatkom vyraďovacích bojov. Po dlhom čase sa však predstavia doma, kde privítajú hráčov Komárna. "Obuvníci" doslova v sobotu vydreli výhru proti Karlovke. Zápas sa pre Komárno totiž nevyvíjal v samotnom závere vôbec ideálne, ale trojka s klaksónom v podaní Bobana Tomiča znamenala výhru 90:89 a udržanie si možnosti boja o piate miesto po základnej časti. Pre "šporarcov" je stretnutie na Hornej Nitre zároveň možnosťou, ako zlepšiť nelichotivú bilanciu zo zápasu vonku. 

Kto proti komu: S novým tímom sa pomaly zžíva Pavle Boljkovac. Lenže proti nemu bude teraz skúsená dvojica Nenad Miloševič a Boban Tomič. 

Čísla, čísla, čísla: Šesť z ôsmich víťazstiev Handlovej v tejto sezóne prišlo doma, Komárno naproti tomu vonku uspelo len štyrikrát zo 16 zápasov. 

Povedali pred zápasom:

Ondrej Haviar, hráč Handlovej: "Po dlhej dobe konečne zápas pred domácim publikom. Komárno má skúsené a kvalitné družstvo. Ak chceme byť úspešní, tak musíme podať bojovný výkon, ktorý bude založený hlavne na dobrej obrane."

Jozef Paulik, asistent trénera Komárna: "Musím povedať, že víťazstvo proti Karlovke nám spadlo z neba, ale na druhej strane sme radi, že sa to podarilo, pretože nám to môže pomôcť psychicky a verím, že to tak naozaj aj bude. Čaká nás Handlová, ktorá je najmä doma náročným súperom a aj keď sú karty do play off pre oba tímy viac-menej rozdané, tak určite sa obe mužstvá budú chcieť na vyraďovaciu súťaž naladiť čo najlepšie. Čo sa nás týka, ideme pochopiteľne s úmyslom vyhrať tento zápas a zapracovať na herných nedostatkoch, ktoré nás trápia."

 

VŠEMvs Karlovka Bratislava - BK Levickí Patrioti 

Športová hala prof. Rovného, streda 7. marca o 19.00 h - štatistický prenos a priamy prenos

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Stanislav Bara, Ladislav Bartoš

Čo je potrebné vedieť: Karlovku čaká potenciálny súboj so súperom v play off. "Vysokoškoláci" majú totiž isté siedme miesto po základnej časti, Levice momentálne bojujú o udržanie druhej pozície. Bratislavský celok mohol v sobotu zaknihovať ďalšiu výhru proti Komárnu, ale "buzzer beater" Bobana Tomiča znamena smolnú prehru 89:90. Predvedený výkon v tomto stretnutí je však dobrým signálom pred blížiacou sa vyraďovacou častou. Patrioti sa zatiaľ pasujú s náročným programom na jednotku, v sobotu si poradili so Spišskou Novou Vsou 105:78 a o dva dni neskôr triumfovali v odvetnom stretnutí Alpsko-jadranského pohára nad slovinským KK Šenčur GGD 101:63. V oboch prípadoch mohol tréner Teo Hojč pošetriť kľúčových hráčov na súpiske. Momentálne sú tak Patrioti v nadnárodnej súťaži už medzi najlepšou štvorkou, v lige majú boj o druhé miesto vo svojich rukách. 

Kto proti komu: Skvostnú fazónu má rozohrávač Karlovky Dalibor Hlivák, v dobrej forme sa na druhej strane prezentuje Milan Žiak. Kto zo slovenského súboja rozohrávačov vzíde víťazne?

Čísla, čísla, čísla: Karlovke zatiaľ nevychádzajú tohtosezónne stretnutia s Levicami podľa predstáv, ani v jednom prípade totiž nezvíťazili a vždy prehrali minimálne 23-bodovým rozdielom.

Povedali pred zápasom:

Peter Ivanovič, tréner Karlovky: "Hráme posledný domáci zápas v základnej časti, chceme byť úspešní a preto treba nadviazať na kolektívny výkon z Komárna. Privítame Levice, ktoré hrajú v dobrej forme v domácej lige i v pohári. Bude to ťažký zápas, taký však teraz pred play off potrebujeme a tešíme sa naň."

Boris Bojanovský, hráč Levíc: "Na zápas sa pripravujeme ako na každý iný. Uvedomujeme si dôležitosť tohto zápasu, preto sa musíme plne koncentrovať na náš výkon a nechať na palubovke súpera všetky sily. Nečaká nás nič ľahké, Karlovka vie byť doma veľmi nepríjemná."

Foto: Peter Jesenský