• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Predposledné kolo základnej časti Eurovia SBL môže vo veľkej miere rozhodnúť o umiestnení tímov na druhom až šiestom mieste. Prievidzu čaká priamy súboj s Levicami, vo Svite sa predstavia Košičania a na Komárno čaká Žilina. V súboji tabuľkových susedov si zmeria sily Handlová s Karlovkou a víťaz základnej časti Inter Bratislava privíta doma posledný tím tabuľky Spišskú Novú Ves.

MBK Handlová - VŠEMvs Karlovka Bratislava

Mestská športová hala, sobota 10. marca o 18.00 h - štatistický prenos a priamy prenos

Delegácia rozhodcov: Milan Brziak, Ján Kovalčík, Peter Karniš

Čo je potrebné vedieť: Súboj tabuľkových susedov, v ktorom pôjde akurát o vylepšenie bodovej situácie. Oba tímy už totiž majú isté umiestnenie po základnej časti, Handlová skončí na ôsmej pozícii a Karlovka o priečku nad nimi. Motiváciou pre oboch je však ukončenie čakania na výhru a tiež nadobudnutie čo najlepšej fazóny pred zápasmi play off. Handlová sa dostala zo zdravotných patálií, Komárnu vzdorovala v stredu takmer celý zápas, no napokon po sympatickom výkone prehrala 77:85. Bratislavskému celku nevyšiel ani na štvrtý pokus duel s Levicami, doma s týmto súperom prehrali 69:95. 

Kto proti komu: Rozhodovať sa môže pri streľbe za tri body. Handlová sa v tomto ukazovateli spolieha na duo Djordje Tresač a Marcus Tyus, Karlovka sa opiera o produkciu Dávida Abrháma s Daliborom Hlivákom.

Čísla, čísla, čísla: Pre Karlovku hovorí jasnou rečou bilancia proti tímom na ôsmom až desiatom mieste. Z jedenástich duelov majú bilanciu desiatich víťazstiev a len jedinej prehry. 

Povedali pred zápasom:

Michal Dolník, hráč Handlovej: "Čaká na nás ťažký súper. Karlovka hrá poctivý basketbal, sú veľmi pohybliví v obrane, aj v útoku. Verím, že odohráme dobrý zápas a pred domácimi fanúšikmi vyhráme."

Michal Kožár, hráč Karlovky: "V tejto sezóne sa nám podarilo zdolať Handlovú v každom vzájomnom zápase a chceme tento fakt potvrdiť aj v tom poslednom, aj keď vnímame, že na ich domácej palubovke sa víťazstvo nebude vôbec rodiť ľahko. My sa ale musíme sústrediť na našu hru, dodržať pokyny, udržať koncentráciu počas celých 40 minút a vygradovať náš tímový výkon smerom k blížiacemu sa play off."

 

MBK Rieker Com-Therm Komárno - PP & TV Raj Žilina

Mestská športová hala, sobota 10. marca o 18.00 h - štatistický prenos a priamy prenos

Delegácia rozhodcov: Roman Lamoš, Marek Turčin, Jakub Izák

Čo je potrebné vedieť: "Obuvníci" majú stále o čo bojovať, v hre je totiž piate miesto po základnej časti. Všetko však nemajú vo svojich rukách, preto musia zo zostávajúcich dvoch zápasov vyťažiť čo najvyšší možný počet bodov a čakať pri tom na zaváhanie Svitu. Proti nováčikovi by si zverenci trénera Miloša Šporara mali zaknihovať povinné dva body. V ich prospech hovorí momentálne najdlhšia víťazná séria v rámci ligy, piata výhra v rade prišla v Handlovej po výsledku 85:77. Žilinčania nestačili v stredu doma na Svit, s "medveďmi" prehrali hladko 75:107. Tréner tímu Ivan Kurilla okrem toho prišiel v zápase pre zranenie o najlepšieho strelca Róberta Rožánka. 

Kto proti komu: Výborný výkon predviedol v stredajšom zápase v žilinskom drese Jakub Merešš, tentoraz však proti nemu bude stáť oveľa skúsenejší Justin Jackson. K akým číslam sa dopracuje hráč Žiliny?

Čísla, čísla, čísla: Komárno stratilo pred svojimi fanúšikmi v tejto sezóne body len dvakrát, Žilina uspela na palubovke súpera v aktuálnom ročníku len v jedinom prípade. 

Povedali pred zápasom:

Miles Bowman, hráč Komárna: "Povinnosť nám káže zvíťaziť a myslím si, že nikto okolo nášho tímu si ani iný výsledok nepripúšťa. Našim cieľom v tomto zápase je nielen vyhrať, ale aj dobre sa pripraviť a naladiť pred play off. Žilina síce nemá čo stratiť, no určite väčšiu motiváciu budeme mať my, predsa len, ešte sa hrá aj o piate miesto. Verím, že nás príde podporiť aj početná divácka kulisa, nám to veľmi pomáha a dúfam, že sa im odvďačíme peknou hrou a výhrou."

Ivan Kurilla, tréner Žiliny: "Sme v zložitej situácii, v predchádzajúcom zápase sme prišli v dôsledku zlomeniny nosa o Róberta Rožánka. Na zápas nastúpime v omladenej zostave. Pre mňa je dôležité, aby sa mladí hráči vedeli sústrediť na úlohy, ktoré dostanú, a tak mohli opäť zbierať skúsenosti z najvyššej súťaže."

Iskra Svit - KB Košice

Iskra aréna, sobota 10. marca o 18.00 h - štatistický prenos a priamy prenos

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Marek Kúkelčík, Lukáš Životský

Čo je potrebné vedieť: Pre "medvede" aj "býkov" možno kľúčový duel základnej časti. Pre jeden tím bude mať možno výhra cenu zlata, druhý možno príde o šancu na lepšie umiestnenie. Svit si totiž drží momentálne piate miesto v tabuľke, na ich pozíciu sa s rovnakým početom tlačí Komárno, v ich neprospech však hovorí bilancia zo vzájomných zápasov. Košice sú technicky na druhom mieste, pretože pri neúplnej tabuľke je hlavným kritériom rozdiel v skóre, ale v skutočnosti patrí zverencom trénera Miljana Čuroviča tretia pozícia. S Patriotmi majú totiž horšiu bilanciu z doterajších súbojov v sezóne. Čo však hovorí aktuálna forma? Svit si bez problémov poradil so Žilinou 107:75 a zaznamenal druhú výhru za sebou. Košičania ukončili krátke čakanie na výhru, oslabený Inter doma zdolali 85:71. 

Kto proti komu: Pravdepodobne kľúčové súboje sa budú odohrávať pod košom, za domácu stranu v tomto priestore hrá Pavol Lošonský či Vladimir Ivelja. Hostia sa spoliehajú na služby Svetozara Stamenkoviča s Petrom Sedmákom. 

Čísla, čísla, čísla: Košice si držia primát najofenzívnejšieho družstva v lige, okrem toho vyhrali proti Svitu všetky tri doterajšie stretnutia. 

Povedali pred zápasom:

Michal Madzin, tréner Svitu: "Čaká nás ťažký súper povzbudený víťazstvom nad Interom. Bude to určite veľmi motivujúce. Potrebujeme však uť takýto zápas, lebo nám určite odhalí veci, na ktorých musíme ešte pred play off popracovať. Verím, že bude plná hala a že si zápas užijeme spolu s fanúšikmi."

Richard Körner, hráč Košíc: "Máme pred sebou ťažké dva zápasy a našim cieľom je získať druhé miesto v základnej časti. Ľahké to však nebude. Vo Svite sa hrá veľmi ťažko. Je to nevyspytateľný súper, ktorý dokáže zahrať vynikajúco a inokedy nemá svoj deň. My sa však nemáme za čo skrývať a určite tam pôjdeme s úmyslom vyhrať." 

 

BK Inter Bratislava - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

HANT aréna, sobota 10. marca o 18.00 h - štatistický prenos a priamy prenos

Delegácia rozhodcov: Pavel Fuska, Martin Margala, Igor Pipíška

Čo je potrebné vedieť: Súboj prvého tímu s posledným, v ktorom môžu hrať oba tímy bez tlaku. Interu už totiž nik nezoberie istotu prvého miesta po základnej časti, Spišiaci však môžu ešte poskočiť na deviate miesto v tabuľke. "Žlto-čierni" cestovali v stredu na východ republiky v značne oslabenej zostave, no s Košicami dokázali dlho držať krok. Až v druhom polčase im súper ušiel a napokon prehrali zverenci trénera Olivera Vidina 71:85. Dobrý duel odohrali aj Spišiaci, proti Prievidzi 83:94. 

Kto proti komu: Do formy sa celkom rýchlo dostal Viktor Juríček. Ako si však podarí proti skúseným hradbám na strane Interu? 

Čísla, čísla, čísla: Len dve prehry pred domácim publikom zažil Inter v aktuálnom ročníku, Spišská Nová Ves je ako jediná v lige bez výhry vonku. 

Povedali pred zápasom:

Oliver Vidin, tréner Interu: "Je to pre nás posledný domáci zápas v základnej časti. Chceme ju ukončiť víťazne. Očakávame však veľkú bojovnosť zo strany Spišskej Novej Vsi. Aj keď Spišiaci už majú po sezóne, určite sa chcú rozlúčiť čo najlepšími výkonmi a na Pasienkoch zabojovať. Musíme teda podať dobrý výkon a správne sa naladiť pred záverečným zápasom v Leviciach."

Lukáš Krajňák, hráč Spišskej Novej Vsi: "Už dlhšie vieme, že 17. 3. bude pre nás posledný zápas v sezóne. My si už užívame posledné tréningy a všetky zápasy, ktoré nám zostávaju. Ideme do Bratislavy s chuťou si zahrať basketbal a budeme sa tam snažiť urobiť čo najlepší výsledok." 

Videopozvánka na stretnutie Inter - Spišská Nová Ves:

 

BC Prievidza - BK Levickí Patrioti 

Niké aréna, sobota 10. marca o 18.00 h - štatistický prenos a priamy prenos

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Zdenko Tomašovič, Tomáš Holländer

Čo je potrebné vedieť: Ťahák programu 35. kola Eurovia SBL a ďalší nesmierne zaujímavý súboj o pozíciu pred zápasmi play off. Prievidza ešte živí nádej dokonca na druhú pozíciu, to by však musela vyhrať oba zostávajúce zápasy a Levice s Košicami pri tom prehrať obe svoje stretnutia. S oboma celkami má totiž lepšiu bilanciu. O druhé miesto však bojujú aj Patrioti, ktorí na tejto priečke technicky už sú. Za istých okolností si ju po víkende môžu zaistiť, stačí im k tomu vyhrať na palubovke Prievidze a zároveň počkať na zaváhanie Košíc vo Svite. Oba tímy majú rovnako dlhú víťaznú šnúru, zhodne totiž vyhrali štyri stretnutia za sebou. Prievidza si odnášala body z palubovky Spišskej Novej Vsi po výsledku 94:83 a Levice z Karlovky po výhre 95:69. Jedna séria sa tak v sobotu s určitosťou skončí a pre jeden tím bude mať zisk dvoch bodov mimoriadne dôležitú hodnotu. 

Kto proti komu: Očakávame súboj trojkárov, v prievidzskom tíme je viacero hráčov, ktorí môžu potiahnuť svoj tím práve v tomto ukazovateli. Rovnako sú na tom aj hostia, na Karlovke pálili až s 80-percentnou úspešnosťou. Kto bude mať v sobotu lepšie čísla?

Čísla, čísla, čísla: Levice prehrali s Prievidzou predchádzajúce dve merania síl, najskôr odchádzali z Hornej Nitry s prehrou 75:81, aby potom doma stratili body po výsledku 73:90.

Povedali pred zápasom:

Martin Bílik, hráč Prievidze: "Levice majú silné individuality a majú veľmi dobré doskoky. Musíme si dať na to pozor a eliminovať ich silné stránky. Narozdiel od posledného zápasu v Spišskej Novej Vsi, musíme hrať koncentrovane celý 40 minút."

Martin Bachan, hráč Levíc: "Zápas s Prievidzou je pre nás veľmi dôležitý z pohľadu postavenia v tabuľke pred blížiacim sa play off. Sme odhodlaní vydať zo seba maximum a pobiť sa o víťazstvo. Vieme, že Prievidza hrá rýchlo a spolieha sa najmä na streľbu za tri body. Kľúčom k výhre tak bude hlavne kvalitná obrana."

Videopozvánka na stretnutie Prievidza - Levice:

Foto: Daniel Faix