• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Aj ďalšie stretnutia 22. kola Slovenskej basketbalovej ligy budú mať zaujímavý náboj. Pod Tatrami si to Svit s Levicami rozdajú o druhé miesto v tabuľke. V Handlovej sa bude hrať o cenné dva body, na Hornú Nitru pricestuje Spišská Nová Ves. Prievidza môže potvrdiť svoj progres doma proti Lučencu.

Iskra Svit - BK Levickí Patrioti

Iskra aréna, sobota 12. januára o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Marek Kúkelčík, Peter Karniš

Aktuálne informácie: Zo sobotňajšieho programu 22. kola jednoznačný ťahák. Svit šľape ako hodinky, či už doma, ale aj vonku. Aktuálne má najdlhšiu víťaznú sériu v rámci celej ligy, vyhral šesť stretnutí po sebe. V stredu sa navyše striasol ďalšieho dôležitého rivala, keď zvíťazil na palubovke Žiliny 73:67 a ukončil tak domáce ťaženie "bielo-červených". Teraz stojí pred Iskrou ďalšia šanca - postúpiť na druhé miesto tabuľky. Proti však určite bude úradujúci majster, Levickí Patrioti prišli počas týždňa o sériu víťazstiev, v krajskom derby prehrali s Komárnom 67:87. Pre zverencov trénera Tea Hojča sa tak nezačala najlepšie náročná séria zápasov, v ktorej sa bude bojovať o cenné body. Už v sobotu majú pred sebou prvú výzvu - uhájiť priebežnú druhú pozíciu. 

Motívy zápasu: Motív je jasný, kto vyhrá, tak je na druhom mieste v tabuľke. Svit zdobí výborná bilancia doma, zatiaľ našli v Iskra aréne premožiteľa iba v jedinom prípade. Levice však boli tiež blízko, v prvom vzájomnom meraní síl prehrali rozdielom jediného bodu (79:80). Pre Patriotov hovorí mierne lepšia ofenzívna a defenzívna sila.

Povedali pred zápasom:

Michal Madzin, tréner Svitu: "Určite to bude veľmi náročný zápas s výborným tímom. Musíme byť ostražití a pripravení na všetko, čím sú Levice schopné atakovať súperov a je toho naozaj dosť. Cieľom bude v maximálnej bojovnosti urobiť všetko pre to, aby sme boli po zápase spokojní. Verím, že sa vytvorí úžasná atmosféra v Iskra aréne a že si zápas užijeme."

Boris Bojanovský, hráč Levíc: "Čaká nás zápas vo Svite, kde sme už v tejto sezóne raz tesne prehrali. Všetci si uvedomujeme, aký je to pre nás dôležitý zápas. Určite chceme podať koncentrovaný výkon a zobrať výhru domov."

 

BC Prievidza - BKM Lučenec 

Niké aréna, sobota 12. januára o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Anton Šarišský, Tomáš Holländer, Eduard Uhrin

Aktuálne informácie: Trénerska premiéra Tihomira Bujana na lavičke Prievidze priniesla želaný efekt, jeho zverenci zvládli dramatickú koncovku hornonitrianskeho derby a z Handlovej si odniesli nielen cenné dva body, ale zároveň ukončili aj päťzápasovú sériu prehier. Pozitívny impulz by radi pretavili aj do ďalšej výhry, doma proti nováčikovi. Lučenec prechádza hráčskymi zmenami, počas týždňa sa klub rozlúčil s chorvátskym krídelníkom Tihomirom Vranjesom. Pred niekoľkými hodinami oznámil návrat Romana Skvašika na slovenské palubovky, ten však svojmu tímu ešte nepomôže. Pomôžu tieto kroky k ukončeniu dlhého čakania na výhru? Zverenci trénera Tibora Jányho momentálne ťahajú už 12-zápasovú šnúru prehier. 

Motívy zápasu: Najlepšia obrana vs. najhoršia. Ak chcú hostia uspieť, tak budú musieť podať koncentrovaný výkon s minimom chýb. U domácich bude zaujímavé sledovať, aké nové herné prvky priniesol Bujan do ich hry. 

Povedali pred zápasom:

Maroš Helmecy, asistent trénera Prievidze: "Čaká nás ďalší súper, tentoraz z Lučenca. Všetci sme radi, že sme ukončili sériu prehier, ale momentálne musíme pozerať dopredu. Verím, že v sobotu začneme sériu víťazstiev a udržíme ju čo najdlhšie. Fanúšikov zároveň pozývam na prvý domáci zápas kalendárneho roku."

 

MBK Handlová - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves 

Mestská športová hala, sobota 12. januára o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos 

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Martin Margala, Jakub Izák

Aktuálne informácie: V rámci Hornej Nitry sa bude bojovať o nesmierne dôležité dva body. Handlová si zbabraným záverom derby s Prievidzou nechala ujsť dva body, napokon prehrala 74:76. Vedenie klubu zareagovalo na kolísavé výkony zmenou na lavičke, staronovým koučom Handlovej sa stal Branko Maksimovič. Peter Torda sa posunul na pozíciu asistenta trénera. Vybičuje sa MBK k ukončenie trojzápasového čakania na dvojbodový zásah? Spišiaci mali počas týždňa voľno, čo umožnilo trénerovi a hráčom dôkladnú prípravu na tento duel. Zverenci trénera Georgiosa Bitzanisa pred týždňom zdolali doma Žilinu 96:83 a v nastolenom trende by radi pokračovali aj vonku.

Motívy zápasu: Pre oba celky môžu byť dva body veľmi cenné. V prípade triumfu domácich, by sa opäť o čosi priblížili svojmu sobotňajšiemu súperovi. Ak uspejú hostia, tak stále môžu reálne pomýšľať na piate, respektíve šieste miesto. Kto napokon bude úspešnejší?

Povedali pred zápasom:

Branko Maksimovič, tréner Handlovej: "Absolvoval som s tímom zatiaľ iba dva tréningy, no mojim cieľom je, aby sme už v sobotnom zápase ukázali podstatne viac energie ako doteraz. Aj keď pred týmto duelom nemám dostatok času na veľké zmeny, snažím sa nájsť spôsob, ako hráčom ukázať cestu za dosahovaním ľahkých bodov. Už v sobotu od nich očakávam podstatne agresívnejší prejav v obrane."

Viktor Juríček, hráč Spišskej Novej Vsi: "Vieme, že Handlová zmenila trénera a vieme, že keď sa toto stane, tím niekedy dostane nový dych. Domáci majú kvalitných hráčov, pre nás bude zápas o obrane, o tom, aby sme boli koncentrovaní 40 minút a posúvali si loptu. Musíme dodržať to, čo si povieme pred zápasom."

Foto: Barbora Bařinová