• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Základná časť Slovenskej basketbalovej ligy vrcholí, do jej konca zostáva už len päť kôl. Program 32. kola prináša opäť zaujímavú štvoricu zápasov. Na Pasienkoch sa stretne prvý Inter s druhými Levicami. O dôležité body pôjde v stretnutí Prievidze s Komárnom a Žiliny s Handlovou. Spišskú Novú Ves čaká rozbehnutý Lučenec.

 

PP & TV Raj Žilina - MBK Handlová

Športová hala na Rosinskej ceste, sobota 16. marca o 17.00 h - štatistický prenos a video prenos

Delegácia rozhodcov: Zdenko Zubák, Anton Šarišský, Peter Karniš

Aktuálne informácie: V meste pod Dubňom sa bude hrať o mimoriadne cenné dva body, keďže oba celky majú ešte o čo hrať v zostávujúcej časti základnej časti. Začneme najskôr domácim tímom, ktorý sa stále borí s nevýraznou formou v roku 2019. Žilinčania moc výhier v predchádzajúcich týždňoch nepozbierali, preto sa v tabuľke prepadli na piatu pozíciu a ešte ich čakajú krušné chvíle, aby si toto miesto uhájili. V predchádzajúcom kole mali však voľno, čo môže byť výhoda, keďže sa mohli dôkladnejšie pripraviť. Handlová zvládla v sobotu pravdepodobne kľúčovú konfrontáciu o siedme miesto, keď doma triumfovala nad Spišskou Novou Vsou 88:76. "Baník" zároveň prelomil čakanie na víťazstvo, čím ešte nezabalil boj o šiestu priečku, ktorú okupuje momentálne Komárno. Na to však musí výrazne zlepšiť defenzívu a opäť pravidelne získavať body.  

Motívy zápasu: Sila Žiliny tkvie hlavne v domácom prostredí, v ktorom prehrala len v troch prípadoch. Za to Handlová sa u súperov výsledkovo trápi, svedčia o tom len dve víťazstvá z 13 stretnutí. Doterajšie vzájomné zápasy týchto súperov priniesli vždy výhru domáceho tímu, naplní sa tento scenár aj teraz? 

Povedali pred zápasom: 

Ivan Kurilla, tréner Žiliny: "V tíme Handlovej nastali zmeny, na ktoré musíme byť pripravení počas celých 40 minút. Hráme doma pred našimi skvelými fanúšikmi. Chceme im opäť predviesť dobrú hru, aby sme sa mohli na konci zápasu spoločne radovať."

Branko Maksimovič, tréner Handlovej: "Žilina hrá v aktuálnej sezóne veľmi dobre a najmä na domácej palubovke je nebezpečná. Navyše disponuje dobrým mixom hráčov, ktorí sú vedení kvalitným trénerom. Preto si zaslúžia veľký rešpekt. V priebehu uplynulého týždňa sme ale poctivo pracovali, ako na skautingu, tak aj na nácviku rôznych herných situácií, ktoré by mohli na Žilinčanov platiť. Dôležité bude, aby sme na horúcej palubovke pod Dubňom ani na okamih nestratili koncentráciu a dodržiavali taktiku, ktorú sme si na domácich pripravili."

 

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves - BKM Lučenec

Mestská športová hala, sobota 16. marca o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos 

Delegácia rozhodcov: Zdenko Tomašovič, Milan Brziak, Tomáš Kiss

Aktuálne informácie: "Novovešťania" sa nenachádzajú v ideálnom rozpoložení, momentálne sú totiž tímom, ktorý v rámci ligy najdlhšie čaká na víťazstvo. Zverenci trénera Georgiosa Bitzanisa ťahajú šesťzápasovú šnúru prehier, mrzieť môže hlavne víkendová prehra v Handlovej - 76:88. Chuť si môžu napraviť pred domácim publikom, kde sa však predstaví nabudený súper. Lučenec sa totiž v závere sezóny výsledkovo a mentálne zdvihol, za všetko môže vo veľkej miere americký rozohrávač DeAngelo Isby. Výraznou mierou totiž oživil herný prejav zverencov trénera Tibora Jányho. Naposledy si to odniesla Prievidza, z Lučenca odchádzala s prehrou 78:81. 

Motívy zápasu: Spišiaci ešte stále pomýšľajú na siedmu pozíciu, na to však treba aj zaváhanie Handlovej, minimálne v jednom prípade. Lučenec stále bojuje o matematickú šancu na play off, no musí vyhrať všetky zostávajúce stretnutia a zároveň ich sobotňajší súper musí prehrať všetko. V tom prípade by bola rovnosť bodov, do hry tak vstupuje skóre zo vzájomných zápasov, čo znamená, že by na Spiši musel nováčik vyhrať o minimálne 33 bodov. Konfrontácia Spišskej Novej Vsi s Lučencom bude zároveň súbojom dvoch najhorších ligových obrán a tiež družstiev, ktoré nemajú pozitívnu bilanciu doma (Spišská Nová Ves - 6 výhier a 7 prehier) a vonku (Lučenec - 1 výhra a 14 prehier).

Povedali pred zápasom: 

Adam Antoni, hráč Spišskej Novej Vsi: "Siedme miesto sa nám po prehre v Handlovej vzdialilo, bude veľmi ťažké dostať sa naň, no kým tu bude šanca, pôjdeme po ňom. Na to však musíme bezpodmienečne uspieť v zápase s Lučencom, ktorý sa posilnil a v poslednom čase zdolal dva tímy z top 4. Po dlhšom čase hráme doma, určite chceme uspieť, čaká nás však určite ťažký duel s rozbehnutým súperom. Takže úlohou dňa bude Lučenec zastaviť."

Simeon Jackuliak, hráč Lučenca: "V sobotu nás čaká nepríjemný súper, ale my sa od začiatku týždňa poctivo pripravujeme a verím, že keď sme ich už raz dokázali zdolať, tak ich zdoláme aj teraz. Sme dobre naladení a chceme nadviazať na posledný zápas proti Prievidzi."

 

BK Inter Bratislava - BK Levickí Patrioti 

Hant aréna, sobota 16. marca o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos 

Delegácia rozhodcov: Marek Kúkelčík, Tomáš Doušek, Stanislav Bara

Aktuálne informácie: Repríza nedávneho finále Slovenského pohára, súboj prvého s druhým. Týmito a mnohými ďalšími prívlastkami možno označiť duel Interu s Levicami. "Žlto-čierni" sú na najlepšej ceste za zopakovaním prvenstva po základnej časti, prípadné domáce víťazstvo a deviata výhra v rade by znamenala v sobotu večer definitívu vo vyriešení tohto rébusu. Bratislavský celok má totiž aktuálne lepšie vzájomné zápasy s úradujúcim majstrom (2 víťazstvá a 1 prehra). Interisti hrajú vo veľkej pohode, navyše pod taktovkou nového kouča Aramisa Nagliča ešte neprehrali. V sobotu sa im podarilo vylepšiť aj tohtosezónnu bilanciu s Komárnom, u "obuvníkov" uspeli po výsledku 82:70. Patrioti zvládli počas víkendu priamy súboj o druhé miesto, nad Svitom zvíťazili po dramatickej koncovke 94:85. Krátke ligové voľno vyplnili zároveň splnením povinností v Alpsko-jadranskom pohári. Nádejný výsledok z prvého semifinálového súboja sa "žlto-zeleným" nepodarilo udržať, na palubovke chorvátskeho Škrljeva prehrali 84:94 a tesne pred finálovými bránami sa so súťažou museli rozlúčiť. Teraz sa však môžu plne sústrediť na ligu, kde ich v najbližších dňoch nečaká ľahký program.

Motívy zápasu: Na domácej strane je to určite snaha revanšovať sa za nevydarené finále Slovenského pohára, keď sa na ich palubovke tešili z triumfu práve zverenci trénera Tea Hojča. Okrem toho sa hrá na oboch stranách o natiahnutie/ukončenie víťaznej série a tiež o udržanie/ukončenie šance na prvú pozíciu. Samozrejme, nezaujatého diváka okrem toho čaká duel dvoch veľkých ašpirantov na zisk titulu.

Povedali pred zápasom: 

Aramis Naglič, tréner Interu: "Hráme proti majstrovi a aktuálnemu držiteľovi pohára, aj preto očakávam dobrý zápas. Bude to pre nás vítaný test, ako sa cítime pred play off. Presne také zápasy potrebujem, aby som videl, ako hráme proti dobrým súperom a v čom sa ešte môžeme zlepšovať."

Teo Hojč, tréner Levíc: "Stále sme v procese snahy dostať sa do najlepšej možnej formy pred play off. To je naše najväčšie zameranie. Náš súper mal veľa času na trénovanie a prípravu. My sme tú možnosť nemali, ale stále sa budeme snažiť podať náš najlepší výkon a uvidíme, kam nás to dovedie."

 

BC Prievidza - MBK Rieker Com-Therm Komárno

Niké aréna, sobota 16. marca o 19.00 h - štatistický prenos a video prenos 

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Pavel Fuska, Eduard Uhrin

Aktuálne informácie: Ďalší dôležitý súboj v rámci 32. kola SBL. O čo ide? Prievidzi o priblíženie sa k tretiemu miestu a za istých možností (prehra Žiliny, výhra BC) aj potvrdenia výhody domáceho prostredia v prvom kole play off. Tím z Hornej Nitry by už mal totiž istotu, že by po základnej časti neskončil horšie ako štvrtý. Komárno živí nádej na piatu pozíciu, ktorú aktuálne okupuje Žilina, no musí sa mať na pozore, keďže siedma Handlová stráca na "obuvníkov" dve výhry. Ako sú na tom jednotliví účastníci s formou? Zverenci trénera Tihomira Bujana sa budú chcieť revanšovať za nečakané zakopnutie v Lučenci (78:81), kolektív okolo trénera Miljana Čuroviča by rád ukončil trojzápasové čakanie na víťazstvo. V sobotu prehral pred domácim publikom s Interom 70:82.

Motívy zápasu: Tradičná rivalita sľubuje opäť raz atraktívny basketbal, v ktorom majú oba celky o motiváciu postarané. Potvrdí sa dobrá fazóna Prievidze v Niké aréne alebo zaberie Komárno konečne aj u súpera?

Povedali pred zápasom: 

Tihomir Bujan, tréner Prievidze: "Čaká nás ďalšie náročné stretnutie. Komárno má skúsený tím s kvalitným trénerom. Ešte stále máme v pamäti, ako náročné bolo pre nás uspieť v januárovom zápase. V tíme máme určité zdravotné problémy, hráme však doma a pre výhru urobíme maximum. Zároveň by som chcel pozvať našich výborných fanúšikov, ktorých podporu potrebujeme v každom zápase."

Jozef Paulik, asistent trénera Komárna: "S Prievidzou sme tento rok a aj v minulosti odohrali množstvo kvalitných zápasov a myslím si, že aj teraz tomu bude tak. Obe družstvá ladia svoje sily a výkony na play off, preto bude každý z nás chcieť vyhrať. Vieme, aké prostredie nás čaká v Prievidzi, ľahké to tam mať nebudeme, my môžeme len získať, miernym favoritom je totiž domáci celok. Ale určite tam nejdeme v porazeneckej nálade, tak ako každý zápas, aj tento ideme vyhrať."

Foto: Barbora Bařinová