• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

V 29. kole Slovenskej basketbalovej ligy nebola núdza o prekvapenia, o najväčšie sa postarali hráči Lučenca, keď triumfovali nad čerstvým víťazom Slovenského pohára Levickými Patriotmi. Úspešný debut na lavičke Interu zaznamenal Aramis Naglič, jeho zverenci zvíťazili hladko v Handlovej. Žilina ukončila proti Spišskej Novej Vsi šnúru prehier a Svit potvrdil, že to v tejto sezóne na Komárno vie.

PP & TV Raj Žilina – BK 04 AC LB Spišská Nová Ves 96:88 (27:25, 20:21, 19:19, 30:23)

Žilina: Dickson 24, Rožánek 20, Merešš 18, Djordjevič 13, Tot 11 (Karalič 6, Jackson 4, Ďuriš a Podhorský 0)

Spišská Nová Ves: Rocca 26, Belardo 21, Florveus 15, Presutti 10, Židzik 7 (Juríček 8, Majerčák 1, Antoni a Krajňák 0)

TH: 29/24 – 15/11, Fauly: 20 – 27, Trojky: 10 – 9, Rozhodovali: Brziak, Karniš, Bara

Povedali po zápase:

Ivan Kurilla, tréner Žiliny: „Bol to pre nás veľmi náročný zápas. Spišská má kvalitný káder a kvalitného trénera. Som veľmi rád, že nám padlo veľa ťažkých striel. Na druhej strane, máme mladý káder, s ktorým je stále treba pracovať. Počas zápasu sme spravili nejaké chyby, z ktorých sme sa však dokázali spamätať. Takisto sme prežili krízu s pivotom, ktorý mal hneď na začiatku tri fauly. Ja som so zápasom spokojný, odviedli sme výbornú prácu v defenzíve, to bolo kľúčové.“

Róbert Rožánek, hráč Žiliny: „Toto víťazstvo pre nás veľmi veľa znamená, keďže sme ho potrebovali k nakopnutiu. Zápas bol veľmi ťažký. Celé stretnutie bolo vyrovnané, no na konci sme si udržali pevné nervy. Kľúčom bola určite dobrá streľba, pri čom nám padlo aj veľa ťažších košov.“

Georgios Bitzanis, tréner Spišskej Novej Vsi: „Zápas bol vyrovnaný od začiatku až do konca. Žilina premenila veľa ťažkých striel a špeciálne Dickson dal veľa ťažkých košov. Ďalším kľúčovým bodom bolo, že Žilina mala 17 ofenzívnych doskokov a my sme získali len štyri. Gratulujem Žiline k víťazstvu.“

Viktor Juríček, hráč Spišskej Novej Vsi: „Celý týždeň pred zápasom sme sa bavili o defenzíve, no prišiel duel a nevyšlo to podľa našich predstáv a očakávaní. Kľúčom bolo určite doskakovanie, kde sme mali veľké problémy. Vďaka tomu dokázala Žilina kontrolovať zápas.“

 

MBK Handlová – BK Inter Bratislava 66:89 (22:19, 13:24, 19:26, 12:20)

Handlová: Tresač 18, Čekovský 13, Ross-Miller 9, Petráš 6, Halada 5 (Skouen 8, Malidžan 7, Dolník, Hoferica a Huljak 0)

Inter: Skinner a Smith po 19, Kinney 9, Fusek 4, Mrviš 2 (Baťka 15, Kozlík 7, Abrhám a Bulatovič po 6, Kuffa 2, Páleník a Praženka 0)

TH: 25/17 – 12/8, Fauly: 17 – 25, Trojky: 3 – 9, Rozhodovali: Zubák, Lukáč, Perečinský

Povedali po zápase:

Branko Maksimovič, tréner Handlovej: "Dlhá ligová pauza nám neprospela, pretože sme počas nej vyšli z herného tempa. Začali sme dobre, ale s Interom sme dokázali držať krok iba v prvom polčase. Potom prišli nezmyselné straty, ktorými sme súpera posadili na koňa. Napriek tom, nám Inter ešte dvakrát ponúkol možnosť vrátiť sa do stretnutia, ale my sme túto šancu nevyužili. Veľmi pekne ďakujem handlovskému hľadisku, ktoré nás hnalo vpred až do záverečného hvizdu."

Jakub Petráš, pivot Handlovej: "Zápas sme začali takticky veľmi dobre. Dodržiavali sme všetky pokyny zo šatne, ktoré sme si pred stretnutím povedali. S pribúdajúcim časom sme ale začali strácať koncentráciu, z čoho plynuli ľahké straty. Inter nám v druhom polčase odskočil a my sme sa už nedokázali vrátiť do hry. Chcel by som poďakovať našim fanúšikom za podporu, ktorú nám prejavili aj v úsekoch, keď bolo o víťazovi rozhodnuté."

Aramis Naglič, tréner Interu: "Nakoľko som s tímom iba krátko, úvod stretnutia bol z môjho pohľadu veľmi náročný. Snažím sa medzi svojich hráčov zapracovať nové signály a systémy. Cieľom bolo hrať agresívne, čo sa nám začalo dariť až v druhej polovici. Handlovčania na nás vytiahli od úvodu zónovú obranu, do ktorej sa nám vnikalo veľmi ťažko. Napokon sme dostali zápas pod kontrolu a z Handlovej si odvážame dva body."

David Abrhám, hráč Interu: "Vedeli sme, že nás čaká náročný zápas, pretože Handlovčania mali dlhú pauzu, počas ktorej sa na nás mali čas pripraviť. V úvode to bolo z našej strany nervózne, ale pripisujem to zmene na trénerskom poste. Náš nový kouč sa snaží postupne meniť herný systém, a to si vyžaduje čas. V druhom polčase sa nám podarilo vytvoriť si pohodlný náskok a ten sme si až do konca zápasu dokázali postrážiť. Oceňujem bojovnosť domácich, ktorí sa aj za nepriaznivého stavu nevzdávali a snažili sa vrátiť do stretnutia."

 

BKM Lučenec – BK Levickí Patrioti 91:77 (17:24, 22:12, 26:23, 26:18)

Lučenec: Agusi 21, Shelton 20, Griffin 9, Jacobs 8, Pipíška 4 (Isby 25, Jackuliak a Skvašik po 2)

Levice: Benjamin 14, Žiak 12, Krajčovič 9, Bojanovský a Stev. Davis po 4 (Jeftič 15, Council 8, Pita 7, Bachan 5)

TH: 32/27 – 21/13, Fauly: 27 – 26, Trojky: 8 – 6, Rozhodovali: Tomašovič, Kiss, Životský

Povedali po zápase:

Tibor Jány, tréner Lučenca: "Víťazstvo nad nedávnym víťazom Slovenského pohára je veľmi cenné. Myslím si, že tie tri týždne, čo sme nehrali, nám pomohli, lebo sme si mohli dobre zatrénovať a utvrdiť sa v tých obranných a útočných veciach, ktoré sme potrebovali. Doplnil nás jeden nový hráč koncom týždňa, bolo to pre nás náročné vyrovnať sa s tým, že sa pridal nový prvok do nášho družstva. Tie akcie, ktoré sme mali, nám vyšli, dokázali sme sa presadiť, a hlavne on dokázal skórovať. Celý tím veľmi dobre bránil, to znamená, že mali sme podporu rýchleho prechodu, a aj keď sme neskórovali z protiútoku, naša obrana pomohla k útočnej aktivite, hoci sme hrali aj do zostavy 5 na 5, tak sme sa dokázali presadiť. Na naše pomery sme mali mimoriadne dobré trestné hody, to v závere aj rozhodlo, keďže súper vsadil na rýchle zastavovanie našej hry. Na konci sme boli vo výhode v tom, že sme nemali na ihrisku žiadneho vysokého hráča, pretože všetci, ktorí boli k dispozícii, mohli vodiť loptu v protiútoku alebo pri tranzícii, a tak sa stalo, že sa nám podarilo vyhrať."

DeAngelo Isby, hráč Lučenca: "Bol to veľmi dobrý zápas proti majstrovi ligy, všetci sme zahrali dobre, odo mňa až po posledného hráča na lavičke. Je to vynikajúce pre celé mužstvo a som veľmi rád, že sme vyhrali pre toto mesto a dúfam, že prinesieme ďalšie výhry."

Teo Hojč, tréner Levíc: "Zaslúžené víťazstvo Lučenca, chcel by som im k tomu pogratulovať. Je jasné, že sme nehrali dobre na oboch stranách palubovky. Máme troch nových hráčov, nepripravil som ich dostatočne dobre za tých päť dní, ktoré sme mali. Určite potrebujeme nejaký čas, urobíme všetko, čo je v našich silách, aby sme v play off vyzerali lepšie. Je to pre nás veľká lekcia. Dúfam, že všetci pochopíme, že môžeme víťaziť len v prípade, ak hráme ako tím a bránime na najvyššej možnej úrovni, či už individuálne alebo kolektívne. To nám prináša víťazstvá a trofeje a len to nám môže priniesť viac výhier a dobrý basketbal. Nebudem viniť chlapcov za tento zápas, bolo by to neférové voči tomu, čo dokázali v doterajšom priebehu sezóny."

Šimon Krajčovič, hráč Levíc: "Vedeli sme, čo nás čaká, vedeli sme, že to nebude jednoduchý zápas a pokiaľ necháme hrať Lučenec svoju hru, tak môžeme mať problém, nakoniec to tak dopadlo. Nezaslúžili sme si vyhrať, gratulujem Lučencu, dostali sme na hubu, ako sa hovorí. Možno nám to aj pomôže, nebudeme lietať v oblakoch. My sme sa tvrdo pripravovali, ako vždy, súpera sme nepodcenili, ale nechali sme hrať ich hru a nám nepadli strely. Nakoniec sa nám to vypomstilo, domáci sa chytili a potom už bolo ťažké s tým niečo urobiť."

 

MBK Rieker Com-Therm Komárno – Iskra Svit 74:79 (15:16, 21:21, 19:17, 17:25)

Komárno: Delič 21, Brooks 17, Miloševič 10, O'Reilly 8, Jankovič 3 (Goodman 12, Stojanov 3, Hlivák a Hunter 0)

Svit: Baldovský 21, Washburn 20, Kuntič 14, Guillory 10, D. Davis 2 (Galata 9, Avramovič 3)

TH: 14/9 – 20/15, Fauly: 23 – 21, Trojky: 9 – 6, Rozhodovali: Ženiš, Kúkelčík, Doušek

Povedali po zápase:

Miljan Čurovič, tréner Komárna: „Gratulujem družstvu Svitu k víťazstvu, my sme si vyhrať nezaslúžili. Pri tejto prehre preberám plnú zodpovednosť na seba. Za štyri mesiace, čo som sem prišiel, som žiadny väčší pokrok v hre tímu neurobil. Určite je to obrovské sklamanie, ale život ide ďalej, gratulujem ešte raz Svitu k víťazstvu.“

Jamal Hunter, hráč Komárna: „Bol to vyrovnaný zápas počas celého priebehu hry, takže v závere to bolo o tom, komu padne dôležitá strela a komu nie. Nášmu súperovi sa podarilo dostať sa v pravý čas do kľúčového vedenia, prakticky až v závere zápasu, a to rozhodlo. Svit má svoju kvalitu, gratulujem im k víťazstvu, ale aj my sme k nemu boli veľmi blízko.“

Michal Madzin, tréner Svitu: „Bol to pre nás extrémne ťažký zápas, ale som rád, že sme si ho vybojovali a myslím si, že sme vyhrali zaslúžene. Boli určité veci, ktoré potrebujeme robiť lepšie, ale teraz sme hlavne radi, že sme tento zápas zvládli.“

Stanislav Baldovský, hráč Svitu: "Z našej strany panuje veľká radosť, že sme Komárno zdolali štvrtýkrát po sebe. Aj keď toto bol skutočne ťažký zápas, ale nevzdali sme sa a každý, kto prišiel na ihrisko, dal do toho sto percent, hrali sme jednoducho tímovo, či už v obrane, alebo neskôr to v útoku prišlo aj samo. Samozrejme, mali sme aj hluché časti, ale klobúk dole pred chlapcami, dali sme do toho srdce."

Foto: Jakub Ruman