• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Letná príprava Nitranov sa tento týždeň niesla v znamení vstupu do série prípravných stretnutí. Tú "Semanovci" otvorili ostro a to súbojom s úradujúcimi držiteľmi majstrovského titulu. Na záver týždňa ich preverili "navrátilci" do najvyššej basketbalovej súťaže MBK Handlová.

V zápase na Hornej Nitre dokázali zverenci Petra Semana držať s hráčmi Prievidze krok, no po výmene strán nabrala dominancia domácich hráčov na obrátkach. Vysokoškoláci zaznamenali prehru v pomere 77:101. „Z našej strany to bol celkom dobrý zápas. Vystriedali sme všetkých hráčov, teda dostali príležitosť aj mladíci z kádra. Mali sme pomerne dobrú rotáciu. Chlapci ešte ráno absolvovali náročnejší kondičný tréning, a aj napriek tomu v stretnutí kondične dobre obstáli,“  zhodnotil utorkový súboj nitriansky tréner. 

Piatkové popoludnie patrilo duelu medzi Nitrou a Handlovou. Mužstvá odohrali stretnutie v Žiari nad Hronom. Handlová sa do extraligových bojov vracia po ročnej pauze. Čo zvýšený počet tímov v najvyššej súťaží znamená pre basketbalovú Nitru? „Veľmi nás počet tímov v súťaži neovplyvňuje. Ideme si svojou cestou, kedy chceme vidieť progres u mladých hráčov, a zároveň ten progres chceme podložiť výsledkovo. Samozrejme je to o konkurenciu viac. Handlová na to, že je v podstate nováčik, poskladala tím, ktorý je skúsený. Hráči majú určite svoje kvality. Dôležité je, aby sme potvrdili a zopakovali agresivitu v hre, ktorú sme mali v predchádzajúcom prípravnom zápase,“ prezradil svoje predzápasové očakávania Peter Seman. Stretnutie napokon dopadlo v prospech Handlovej, ktorá zdolala Nitranov v pomere 80:55 (17:15, 20:20, 22:8, 21:12).

V oboch stretnutiach premiérove minúty v nitrianskom drese absolvovala dvojica legionárov Quentin Demeritte - Nikola Miloševič. „Quentin ukázal veľký potenciál. Na hráčov vidieť, keď majú basketbalové myslenie a on je určite jeden z nich. Vie si nájsť cestu do koša a úspešne skórovať. Patril medzi top hráčov. Postupne môže byť lepší a lepší,“ reagovala na margo novej posily tréner Nitranov Peter Seman. Nováčikom v tíme je i Nikola Miloševič. Rodák zo Srbska naberá doposiaľ najviac skúsenosti práve z pôsobenia v meste pod Zoborom. „Nikola je hráč, ktorý sa ešte musí vyvíjať a bojovať o svoj post na ihrisku. Na palubovke bolo vidieť, že chce, snaží sa, ide do zápasu naplno. Zvyšuje v tíme konkurenciu, čo je pre nás dôležité. Oproti minulej sezóne môžeme častejšie rotovať hráčov a využívať rôzne variácie,“ hodnotí doterajšie pôsobenie srbského vysokoškoláka Seman.      

Najbližšie na basketbalisti Nitry predstavia na turnaji v Zlíne, kde ich čaká trojica zápasov s tradičnými súpermi z letných príprav - Zlínom, Brnom a rakúskym Klosterneuburgom. Vo vytýčení cieľov do samotnej ligy, ktorej štart je naplánovaný na 8. októbra, zostáva tréner a manažér basketbalistov v jednom zatiaľ opatrný: „Ciele si budeme stavať, keď sa rozbehne liga. Teraz to je veľká neznáma. Nikto nevie, akú majú jednotlivé tímy silu. Uvidíme ako sa súťaž vyprofiluje a podľa toho si nastavíme cestu ako ďalej.“

Autor: Daniela Okošová, Zdroj: mbknitra.sk

FOTO: PETER BARÁTH