• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Ani v druhom ročníku Alpsko-jadranského pohára nebudú chýbať zástupcovia zo Slovenskej basketbalovej ligy. Medzinárodnú konfrontáciu si opäť vyskúšajú BK Levickí Patrioti, premiérovo sa súťaže zúčastní aktuálny vicemajster MBK Rieker Com-therm Komárno. 

Zo sobotňajšieho zasadnutia klubov mal veľmi dobrý pocit generálny manažér Patriotov Ladislav Garaj: „Pôvodný plán bolo, že sa súťaže zúčastní 12 tímov, ale napokon si tímy odsúhlasili, že sa pripojí aj minuloročný finalista pohára a ligy slovinské Zlatorog Laško. O súťaž bol veľký záujem, napríklad zo Slovinska ju chcelo hrať až sedem tímov, čo samo o sebe svedčí o tom, že sa to posúva ďalej. Súťaž začína mať svojich partnerov, začínajú sa tvoriť marketingové aktivity. Súťaž dokonca odobrila aj FIBA, čo sú dôležité body, ktoré posúvajú súťaž každým rokom. Ak tá sezóna bude minimálne tak dobrá, ako tá predchádzajúca, tak si myslím, že sa to o rok posunie do ďalších krajín. Môže sa z toho stať veľmi významná európska súťaž.“

Oproti premiérovému ročníku došlo k viacerým zmenám, hlavnou zmenou je rozšírenie z osmičky tímov až na 13 celkov. Úpravami prešiel aj formát súťaže, direktoriát súťaže vytvoril tri skupiny po tri celky a jedna skupina bude mať štyri tímy. V druhom ročníku sa neuskutoční záverečný Final Four turnaj, namiesto toho sa vo vyraďovacích fázach bude hrať systémom doma-vonku. Z každej skupiny postúpia do štvrťfinále dva najlepšie tímy.

Minuloročného účastníka Final Four turnaja BC Prievidza nahradil v Alpsko-jadranskom pohári MBK Rieker Com-therm Komárno. „Obuvníci“ prejavili záujem už v predošlých týždňoch. „Čakali sme, že budú dve skupiny a viac zápasov. My to však ovplyvniť nevieme, akceptujeme menšie skupiny. Máme dobrých súperov, patria medzi lepšie celky vo svojej krajine. Slovinský a chorvátsky basketbal patrí medzi európsku špičku, v tomto smere sme spokojní,“ vyjadril sa generálny manažér Komárna Jozef Paulik.

Levických Patriotov čaká v C-skupine rakúsky ECE Bulls Kapfenberg a slovinské KK Tajfun Šentjur. „So žrebom sme spokojní, oba tímy sú veľmi dobré, aj keď sa na to prvý pohľad nezdá. Z toho čo vieme, tak Kapfenberg získal na poslednú chvíľu niekoľko kvalitných amerických hráčov. Šentjur podáva v slovinskej lige dobré výkony. Kvalita tam bude, ľudia sa majú na čo tešiť. Myslím si, že to bude zaujímavé pre hráčov a fanúšikov,“ uviedol Garaj. Výhodou podľa levického manažéra je fakt, že si tímy medzi sebou dohadujú termíny zápasov: „Hneď na mieste sme sa snažili dohodnúť termíny zápasov. Je to veľká výhoda Alpsko-jadranského pohára, že treba odohrať skupinovú fázu do konca kalendárneho roka.“

Komárno sa predstaví v D-skupine, ich súperom bude slovinská KK Rogaška a chorvátsky KK Kvarner 2010. „Ako povedal šéf tejto súťaže, dôležité nie sú ani tak víťazstvá, ale možnosť medzinárodnej konfrontácie na jednej strane, na druhej strane rozširovanie basketbalu na takejto úrovni. Myslím si, že si publikum zaslúži vidieť trošku iný basketbal a hlavne to, že to bude v Komárne. Samozrejme, že každý z nás chce vyhrávať, ale určite nie za každú cenu,“ povedal k žrebu Paulik.

Levičania majú zápasový program dohodnutý, v Komárne je zatiaľ istota termínu iba u prvého stretnutia. „Program sa zatiaľ dolaďuje. Isté je zatiaľ, že začíname 4. októbra doma s Rogaškou. Do týždňa budeme vedieť ďalší program zápasov. Zápasy sú v podstate dohodnuté, ale musíme prekonzultovať termíny aj so správcom haly. So súpermi nebol problém dohodnúť sa,“ vyjadril sa komárňanský manažér.

 

Žreb skupinovej fázy Alpsko-jadranského pohára 2016/2017:

A-skupina: Zlatorog Laško, KK Laštovka Domžale (obaja Slov.), BK Klosterneuburg Dukes (Rak.), KK Vrijednosnice Osijek (Chor.)

B-skupina: Helios Suns Domžale (Slov.), Arkadia Traiskirchen Lions (Rak.), KK Zabok (Chor.)

C-skupina: BK Levickí Patrioti, ECE Bulls Kapfenberg (Rak.), KK Tajfun Šentjur (Slov.)

D-skupina: MBK Rieker Com-therm Komárno, KK Rogaška (Slov.), KK Kvarner 2010 (Chor.)

 

Zápasový kalendár BK Levickí Patrioti:

1. októbra: BK Levickí Patrioti – KK Tajfun Šentjur

25. októbra:  KK Tajfun Šentjur – BK Levickí Patrioti

1. novembra: ECE Bulls Kapfenberg – BK Levickí Patrioti

9. novembra: BK Levickí Patrioti – ECE Bulls Kapfenberg

 

Zápasový program MBK Rieker Com-therm Komárno:

4. októbra: MBK Rieker Com-therm Komárno – KK Rogaška

23. novembra: KK Kvarner 2010 - MBK Rieker Com-therm Komárno

16. decembra: KK Rogaška - MBK Rieker Com-therm Komárno

6. januára: MBK Rieker Com-therm Komárno - KK Kvarner 2010

FOTO: LADISLAV GARAJ A DANIEL FAIX