• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Ťahákom piateho kola Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy bol súboj tímov z vrchnej časti tabuľky, Levice privítali doma Košice. Aj napriek nízkemu konečnému skóre (66:51) priniesli oba celky mimoriadne atraktívny súboj už v úvode sezóny.

Zaplnené publikum a nabité súpisky na oboch stranách dávali tušiť, že nepôjde o obyčajný ligový duel. Papierové predpoklady sa napokon naplnili, veľké chcenie a nasadenie urobili zo súboja Patriotov a „býkov“ duel play off úrovne. V úvode patril domácim basketbalistom, lepšie strieľali a po siedmich minútach vyhrávali prvýkrát v zápase dvojciferným rozdielom (15:5). Aj napriek tvrdej hre, sa Košice nedokázali vôbec v prvom polčase dostať do svojho tempa. Rozhodujúca bola druhá 10-minútovka, ktorá skončila priepastným rozdielom 20:5. „Začali sme veľmi zle v útoku, za prvú štvrtinu sme dali jedenásť bodov. Súper hral veľmi agresívne, my sme to však nedokázali využiť. Po prvej štvrtine išlo sebavedomie smerom nadol. Obrana nebola až tak zlá, ale keď prehrávaš o dvadsať bodov po polčase, tak je to veľmi ťažké. Hovorili sme si v šatni, že začneme lepšie v útoku, zdvihli sme hlavy hore a chceli sme bojovať. Bolo to trochu lepšie v druhom polčase, ale Levice boli lepším tímom. Rešpektujem Spišskú Novú Ves aj všetky iné tímy, ale je iné hrať s nimi doma a potom v Leviciach. Patrioti sú veľmi dobrým tímom, od začiatku hrali agresívne a trochu nás to prekvapilo. Zobrali si energiu, fanúšikovia ich podporili. Mali veľmi dobrých hráčov v útoku, začali dávať svoje pokusy. Prvý polčas sme boli stratení, neviem čo sa stalo. Musíme si to rozanalyzovať. Ideme ďalej, zápas sa skončil, musíme sa poučiť z chýb,“ zhodnotil priebeh duelu krídelník Košíc Igor Marič.

Levice sa rýchlo dostali na koňa, na rozdiel od súpera totiž premieňali ponúknuté šance a mali aj účinný recept na hru súpera. Zverenci trénera Tea Hojča postupne získali kontrolu nad duelom, ešte do polčasu si vytvoril viac ako 20-bodový náskok. Špeciálne vnímal duel domáci rozohrávač Milan Žiak. V stredu sa totiž nepostavil len proti svojmu bývalému tímu, ale hral aj na svoje narodeniny. Na víťazstve sa podieľal 16 bodmi a šiestimi doskokmi. „Chcel by som sa poďakovať chalanom za darček, ktorý mi takýmto spôsobom dali. Celý tím si zaslúžil víťazstvo. Motivácia bola určite, na tento zápas som sa tešil. Takéto stretnutia ma vedia určite aj viac motivovať a vyhecovať. Určite bolo dobré stretnúť viacerých chalanov, s ktorými som hrával. Tešil som sa na to. Fanúšikovia prišli v hojnom počte. Vedeli o čo ide, o aký zápas sa jedná. Bolo to tiež cítiť z hľadiska. Tlačili nás dopredu. Aj im patrí veľká vďaka. Myslím si, že som ešte nikdy nezažil, aby hocijaký tím dal za polčas 16 bodov. Musím pochváliť chalanov, bol to tímový výkon, hlavne v defenzíve. V hlavách mal totiž každý jeden z nás motiváciu. Dobre sme otvorili prvý polčas. Zatiaľ to bol najkvalitnejší súper, proti ktorému sme hrali,“ uviedol hráč Levíc.

 

V druhom polčase prišiel napokon očakávaný nápor Košíc, v jednom momente bol rozdiel len osembodový (51:59), lenže Garrick Sims a Žarko Djurič nepripustili svojimi úspešnými pokusmi drámu. „Zápas nám ukázal veci, na ktorých musíme pracovať. Možno sme mali zlý deň, ale to nie je ospravedlnenie. Levice boli prvým vážnejším súperom. Musíme sa dať dokopy, v sobotu nás čaká Prievidza. Táto prehra môže ukázať, aký má tím charakter. Ja dúfam, že všetko bude lepšie. Človek sa totiž najviac naučí, keď prehráva,“ zamyslel sa Marič.

Levičania pokračujú v trende z predchádzajúcich sezón, keď zaznamenali dobré vstupy do základných častí. Žiak na záver poznamenal faktory, ktoré rozhodli o tom, že jeho spoluhráči vyhrali duel 66:51: „Určite to nebol ich najlepší prvý polčas v sezóne. Majú dobrých a skúsených hráčov, popracujú na tom. Ja si myslím, že z našej strany to bol jeden z lepších výkonov, hlavne v obrane. Vedeli sme zavrieť ich dobrých strelcov, nedovolili sme im otvoriť zápas.“

Čo ukázal zápas: Veľký boj na oboch stranách, čoho výsledkom bolo, že duel nedohrali Boris Bojanovský a Svetozar Stamenkovič. Ukázal tiež lepšiu streľbu Levíc, hlavne z čiary trestných hodov. Dôležitý bol tiež priestor pod košom, domáci mali o dvanásť doskočených lôpt viac, z tohto priestoru tiež dali o 14 bodov viac ako súper.

Highlighty zo zápasu Levice – Košice:

 

Foto: Lukáš Droppan