• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Len druhýkrát v histórii účinkovania v Eurovia Slovenskej basketbalovej lige nastrieľali basketbalisti VŠEMvs Karlovka Bratislava trojciferný počet bodov. S prehrou o 35 bodov – 73:108 odchádzali z ich palubovky v „štvorbodovom“ zápase basketbalisti PP & TV Raj Žilina.

Nováčik pri tom nastúpil takmer v plnej sile, z troch Američanov už boli dvaja k dispozícii. Na lavičke bola aj nová trénerská dvojica Uhrina – Mühlberger, ale asi ani ona nečakala taký vývoj duelu. Karlovka vykročila za dvoma bodmi sebavedomo, stretnutie otvorila šnúrou piatich bodov v rade a už v piatej minúte viedli prvýkrát v zápase dvojciferným rozdielom (18:7).  V prvej 10-minútovke dali takmer všetko, na čo siahli. Odstavili silné zbrane súpera a zaslúžene viedli pred druhou štvrtinou 31:14.

„Zodpovedne sme sa pripravovali na Žilinu, vedeli sme, že sa im vrátili Američania a ich sila vzrastie. Od úvodu sme nastúpili koncentrovane, k ničomu sme ich nepustili a vytvorili sme si náskok, ktorý sme si udržiavali. Posúvali sme si loptu, hrali sme kolektívne a vytvorili sme si voľné strely, ktoré sme premieňali. To aj rozhodlo. V záverečnej štvrtine na nás vytiahol súper zónu, zo začiatku nám robila problémy, no potom sme to prelomili a ustrážili sme si pohodlné víťazstvo,“ povedal k zápasu s 24 bodmi najlepší strelec Karlovky Dávid Abrhám.

Hostia sa síce nadýchli v druhej štvrtine k výraznejšiemu tlaku, ale želaný efekt to neprinieslo. Polčas napokon prehrali 31:45 a v ďalšom priebehu sa manko len navyšovalo. „Rozhodne som si takúto trénerskú premiéru pri mužoch nepredstavoval. Nepredstavoval som si ani taký úvod zápasu, aký bol. Od začiatku sme sa viac-menej vzďaľovali od víťazstva. Polčas nám nevyšiel, chceli sme trochu nabudiť hráčov na druhý polčas, ale to sa nám moc nepodarilo. Príliš sme ani nedodržiavali pokyny povedané v polčasoch alebo oddychových časoch. Výsledok je taký, aký je. Domáci hrali výborne a koncentrovane, z tohto pohľadu zaslúžený víťaz. Máme na čom pracovať a zlepšovať, ale je dobré poznať svoje slabiny. Aspektov je dosť, v obrane sme slabo odstupovali na slabej strane. Dosť chýba nasadenie, komunikácia. Väčšinu obranných činností treba zlepšovať,“ vyjadril sa k svojej premiére na lavičke tréner Žiliny Richard Uhrina.

Asi každému basketbalovému priaznivcovi musel do očí biť nemastný a neslaný herný prejav „šošonov“. Inokedy dominantný tím pod košom tentoraz horel. „Vymenili trénerov, ešte nevedia čo budú hrať. Američania sú tu len chvíľu, musia sa aklimatizovať. Dá sa to tak povedať, že sme využili to, že sú tu len krátko a nemusia byť tak zohratí, ako predtým,“ zamyslel sa Abrhám. Naskočiť do rozbehnutého vlaku nie je ľahká záležitosť, čo si plne uvedomuje aj nový kormidelník Žiliny: „Bolo to dosť narýchlo dohodnuté a naozaj nečakané. Ponuka prišla rýchlo, bolo aj treba rýchlo konať. Oslovili ma, nemal som žiadne iné záväzky a je to možnosť niečo nové vyskúšať. Uvidíme, čo to prinesie. Sám som zvedavý, je to výzva.“

„Vysokoškoláci“ si vytvorili nové strelecké maximum v SBL-ke, predchádzajúci rekord bol z 27. januára 2016, kedy doma zdolali Spišskú Novú Ves 100:60. Zverenci trénera Petra Ivanoviča zároveň zvládli ďalší dôležitý súboj z pohľadu účasti v play off, šieste tohtosezónne víťazstvo im poistilo siedmu pozíciu v tabuľke. „Pred sezónou sme si povedali, že chceme postúpiť do play off. Jednoznačne musíme zápasy so Žilinou, Handlovou či Spišskou Novou Vsou vyhrávať, ak chceme postúpiť,“ vyhlásil krídelník Karlovky.

Nováčik síce prehral siedmy zápas za sebou, ale trénerská zmena prišla možno v ideálnom čase. Ligu teraz totiž čaká krátka vianočná prestávka, ktorá môže poslúžiť na lepšie zoznámenie sa s tímom. „Vianočná prestávka nám hádam pomôže trochu sa skonsolidovať, dať si hlavy dokopy, vyrozprávať si všetko a opäť sa naladiť na víťaznú vlnu,“ myslí si Uhrina.

Čo ukázal zápas: Karlovka dominovala takmer vo všetkých ukazovateľoch, v streľbe za tri body mala o 21 percent lepšiu úspešnosť. Pod košom získala o 14 lôpt viac, ich lavička prestrieľala žilinskú o 29 bodov. Čo však najviac bilo to očí, to bol počet asistencií. Domáci ich zaznamenali až 31, hosti len dve.

Highlighty zo zápasu Karlovka – Žilina:

Foto: Martin Šopinec