• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Záverečný zápas Eurovia SBL pred vianočnými sviatkami bol dramatickým súbojom až do záverečných sekúnd. Víťazne z neho vzišli napokon Levickí Patrioti, po tuhom boji zdolali Iskru Svit 79:71.

Tabuľkové postavenie oboch tímov sa premietlo aj do nasadenia a bojovnosti na palubovke. Od úvodných minút sa tímy striedali v tesnom vedení, nik sa nedokázal výraznejšie utrhnúť. „Medvede“ začali lepšie, sršalo z nich väčšie sebavedomie, ale Patrioti vždy dokázali zachytiť ich nástup. „V prvom polčase sme to neboli my, nehrali sme našu obranu a v útoku sme si neposúvali loptu. Hráči sa tak nedostali do hry, na body sme sa natrápili. V druhom polčase sme už odviedli podľa mňa lepší výkon. Posúvali sme si loptu, tým pádom sme si vytvorili voľné strely. Je to dôležité víťazstvo, Svit je totiž dobrým tímom, ktorý má svoju kvalitu. Som šťastný z toho, že moji hráči opäť ukázali charakter a tiež mentálnu silu,“ začal s hodnotením tréner Levíc Teo Hojč.

Prvú štvrtinu prehrali jeho zverenci najtesnejším možným rozdielom 19:20, na polčasovú prestávku už však išli za stavu 36:35 v ich prospech. „Vzhľadom na priebeh zápasu je veľmi ťažké stráviť túto prehru. Nebolo to len o tom, že sme podľa mňa viedli počas väčšiny zápasu, ale myslím si, že sme dali do toho veľa a chceli sme si urobiť pekné Vianoce. Možno si oba tímy zaslúžili vyhrať, ale taký je šport,“ povedal bezprostredne po zápase kormidelník hostí Michal Madzin.

Zaujímavý náboj začal mať duel po prestávke, karta sa totiž najskôr otočila v prospech Iskry. Jednoduchá hra „podtatrancov“ bola úspešná, v jednom momente dokonca viedli rozdielom jedenástich bodov (55:44). Patrioti sa však prebudili a ešte do konca tretej 10-minútovky stiahli na 53:57. „Bol to náročný zápas. Svit mal taktický zámer, že zatvorí priestor pod košom. V prvom polčase sme s tým aj mali problém. V druhom polčase sme našli našich strelcov, veci boli v tom momente jednoduchšie. Ak mám povedať úprimne, tak som očakával takýto zápas. Rešpektujem Svit, na čele s ich trénerom. Musíme byť šťastní z toho, že sme zvíťazili,“ zamyslel sa slovinský kouč.

Levice sa dostali hneď v úvode štvrtej štvrtiny psychicky na koňa, Sims ich po veľmi dlhej dobe dostal do tesného vedenia – 58:57. Prelom tretej a štvrtej periódy vyhrali napokon domáci 14:2. Lenže Svit rýchlo odpovedal a bolo tak jasné, že sa bude bojovať o každý bod. Krajčovičova trojka na 63:59 mohla znamenať zlom, ale hostia na ňu odpovedali šnúrou siedmich bodov v rade. Potom prišli veľké momenty Mihu Vašla. „Vedeli sme už pred zápasom, že to nebude ľahké. Som preto šťastný z toho, že sme stretnutie vyhrali. V prvom polčase sme nevedeli nájsť správny rytmus, tretiu štvrtinu sme potom začali dobre, ale potom prišli opäť niektoré zlé momenty z našej strany. Dokázali sme sa však skonsolidovať a triumfovať v tomto dôležitom zápase. Nebolo to len o mne, ale trojky dávali aj ostatní ako Žarko Djurič alebo Šimon Krajčovič. Moji spoluhráči mi v zápase verili, ja som svoje strely napokon premenil. Pre nás je každý zápas dôležitý, hlavne pred domácim publikom. Chceme totiž bojovať s najlepšími,“ uviedol autor 30 bodov.

Dvoma trojkami v rade poslal Slovinec svoj tím do vedenia 69:66, k nemu sa dokázal pridať aj Krajčovič, čo napokon zlomilo odpor súpera. „Vašl mal vysokú úspešnosť za tri body, bolo to často aj meter spoza čiary. Odvážne to zdvihol, padli mu strely. Bolo pre nás ťažké psychicky sa pozbierať, pretože to prišlo v momentoch, keď sa stiahli alebo natiahli vedenie. Prvýkrát sa nám to ešte podarilo, dostali sme sa totiž do vedenia, ale potom prišli ďalšie strely aj od Šimona Krajčoviča. Ťažko sa už potom reaguje na to, keď sa také niečo podarí dvakrát za päť minút. Do budúcna takéto zápasy pomôžu, ale momentálne som veľmi smutný po tomto zápase. Určite sme neboli horším tímom, preto prehra mrzí,“ dodal Madzin.

Svoj pohľad na rozhodujúce momenty duelu pridal aj jeho trénersky náprotivok: „Miha premenil veľké strely, bol skvelý. Nik však nehovorí o tom, že už vyše mesiaca hráme bez nášho hlavného rozohrávača. Šimon je stále mladý, hrá pri tom na najdôležitejšom poste na palubovke. Za tento mesiac a pol, čo sa ujal pozície prvého dirigenta hry, sa veľmi zlepšil. Ukázal schopnosti, ktoré sú potrebné na to, aby mohol hrať na takejto úrovni. Teší ma to, lebo je to dobrý chlapec, ktorý na sebe tvrdo pracuje a myslí často na basketbal.“

Čo ukázal zápas: Premieňanie trojok v kľúčových okamihoch zápasu. Toto vyšlo Leviciam dokonale, aj preto mali na svojom konte o šesť úspešných pokusov viac, celkovo mali o desať percent lepšiu úspešnosť. Hrali tímovejšie, o čom svedčí 23 asistencií v porovnaní s 15 na strane Svitu. Svojho súpera síce preskákali o šesť lôpt, ale v priestore pod košom zaznamenala Iskra o 14 bodov viac. Hostia mali dokonca na svojom konte viac ako dvojnásobne vyšší počet ziskov. Konečný výsledok však vyznel lepšie pre Patriotov.

Highlighty zo zápasu Levice – Svit:

Foto: Lukáš Droppan