• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Basketbalisti Iskra Svit sa pravdepodobne striasli ďalšieho konkurenta v tabuľke, v domácom prostredí zaknihovali nad oslabeným Komárnom víťazstvo 87:69.

Hostia aj bez absentujúcej dvojice zranených hráčov dokázali dlho vzdorovať. Tréner Komárna Miloš Šporar totiž nemohol počítať so službami Bobana Tomiča a Milesa Bowmana, ale aj s improvizovanou zostavou siahali na dva body. Ešte pred poslednou štvrtinou prehrávali pri tom len o päť bodov – 55:60.  

„Komárnu chýbal dirigent hry Tomič a bolo to cítiť. Oni hrajú bez neho úplne iný basketbal. Druhým faktorom našej výhry bolo domáce prostredie. Naši fanúšikovia nás tlačia dopredu a doma hráme skutočne výborne. Sme na vlastnej palubovke ťažko zdolateľní. Boli sme na nich dobre pripravení. Aj keby mal hrať Tomič a Bowman, tak sme mali pripravené rôzne varianty. Pomohlo nám aj naše veľké srdce a bojovnosť,“ zhodnotil výhru 22-bodový krídelník Svitu Pavol Lošonský.

Užšia rotácia a dochádzajúce sily sa podpísali na tom, že poslednú štvrtinu napokon prehrali „obuvníci“ hladko 14:27. „Citeľne nám chýbali dve naše opory. Bola to však šanca pre ďalších hráčov, aby mohli ukázať, že aj oni vedia byť prínosom pre tím. Sedem minút pred koncom sme ešte mali šancu na dobrý výsledok. Potom sme však urobili zopár chýb, nepresne sme strieľali a na výhru sme už potom nemohli pomýšľať. Musíme sa zamyslieť nad tým, prečo sa nám to stáva vo štvrtej štvrtine,“ povedal po zápase hráč Komárna Saša Jankovič.

„Podtatranci“ potvrdili, že na prelome kalendárnych rokov im opäť stúpa herné sebavedomie aj forma. To všetko aj napriek tomu, že nehrajú v kompletnej zostave. Výhrou nad Komárnom sa vzdialili ďalšiemu súperovi v boji o výhodu domáceho prostredia vo štvrťfinále play off. Zverenci trénera Michala Madzina sú aktuálne na piatom mieste so stratou jediného bodu na Prievidzu, pri čom majú zápas k dobru.

„Bolo to aj o tom, že na konci zápasu nám zostalo viac síl ako súperovi. V druhom polčase sa nám darilo strelecky lepšie. Odskočili sme aj na dvojciferný náskok a ten sme si už potom udržiavali. Do každého zápasu ideme sebavedomo a vždy ideme zabojovať o víťazstvo. Ja osobne som chcel odčiniť vylúčenie na Karlovke a prispieť k výhre nad Komárnom,“ dodal Lošonský.

Komárňanskému tímu vydržalo naopak zdravie doslova len niekoľko dní, vo Svite zaznamenali už tretiu prehru za sebou. Prestávkami medzi kolami sú krátke, preto nečaká vicemajstra v najbližších dňoch nič jednoduché.

„Určite to nie je príjemná situácia. Treba povedať, že sme prehrali s tromi silnými družstvami. A k tomu tie zranenia. Možno nás to ešte viac zomkne. Dáme sa viac dokopy, budeme bojovať a trénovať. Dúfam, že sa vyliečia zranení hráči a žiadni ďalší na listinu maródov nepribudnú. K domácim výhram by sme radi pridali aj nejaké z paluboviek súperov. Tam sa nám zatiaľ nedarí, dúfam, že si bilanciu zlepšíme,“ prezradil na záver Jankovič.

Čo ukázal zápas: Komárno aj napriek prehre o 18 bodov nezaostávalo výraznejšie vo viacerých číslach. Svit však vybojoval o 14 bodov viac z čiary trestného hodu, bol o čosi tímovejší, lepší pod košom a menej strácal lopty. Rozdielové bolo využívanie strát, kde „podtatranci“ získali o jedenásť bodov viacej.

Hráči zápasu: Na domácej strane bola už tradične silná základná päťka, o čosi viac vyčnieval nad ostatnými rozohrávač Saša Avramovič. V zápase sa napokon prezentoval 26 bodmi, 10 doskokmi a 4 asistenciami. Za hostí odohral svoj najlepší zápas v sezóne americký krídelník Troynell Adams, autor 25 bodov, 9 doskokov, 3 asistencií a 8 ziskov.  

Čo ďalej: Svit zostáva aj v stredu doma, víťaznú sériu by rád rozšíril triumfom nad Handlovou. Komárno opäť cestuje, tentoraz na palubovku Karlovky.

Foto: Daniel Faix