• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Kto sa tešil na bodové hody a pohľadný útočný basketbal, ten musel byť po zápase 29. kola Eurovia SBL Ligy medzi KB Košice a Žilinou spokojný. „Býci“ sa museli v úvode popasovať so sympatickým odporom nováčika, no postupom času dominovali čoraz viac a výsledkom bolo víťazstvo o 44 bodov 112:68.

„V tomto zápase sme splnili veľa cieľov, ktoré sme si stanovili. Po takomto výkone sme spokojní. Indviduálna i tímová forma gradovala aj smerom k ďalším zápasom. Žilina je húževnatý súper a nevzdávala sa až do konca. Klobúk dole pred ich prístupom, my sme však odviedli dobrú prácu,“ pochválil svojich zverencov tréner Miljan Čurovič.

Spokojným hlasom hodnotil stredajší triumf aj autor 18 bodov Peter Sedmák. „V prvom polčase sme dostali viac bodov, ako si tréner predstavoval, ale po prestávke sme to zlepšili. Bol to útočný basketbal pre divákov a zaznamenali sme veľa bodov. Nebol to taký ľahký zápas, ako naznačuje výsledok. Všetci sme sa na palubovke vydali a vyskúšali sme si viaceré veci. Uvidíme, ako budú fungovať na ťažších súperov, ale z našej strany to bol dobrý výkon.“

Náskok Býkov priebežne narastal a ofenzívne predstavenie Košičanov vygradovalo v záverečnej štvrtine, ktorá sa zmenila na trojkovú šou domáceho tímu. Po tri trojky v rade zaznamenali Igor Marič i Vladimir Djordjevič.

„Lopta prúdila celkom dobre a z toho plynuli čisté pozície chlapcov na oblúku. Som rád, že sme získali takúto streleckú pohodu a verím, že si ju prenesieme do ďalších zápasov,“ zaželal si tréner Miljan Čurovič a Peter Sedmák na margo nevídanej trojkovej série pridal: „Oni to už v závere vypustili a mali sme tam veľa voľných striel. „Mara“ dal stovku a jeho manželka môže napiecť nejaký dobrý koláč a pekné tri trojky po sebe tam hodil aj Vlado Djordjevič. Určite to patrilo medzi pozitíva tohto zápasu a celkovo môžeme byť spokojní.“

Košičania napokon potešili divákov devätnástimi úspešnými trojbodovými pokusmi a cez dvojcifernú hranicu sa dostalo až šesť hráčov. Sekundovať im z tímu hostí dokázal hlavne Róbert Rožánek, ktorý sa stal s dvadsiatimi bodmi najlepším strelcom Žiliny.

„Je ťažké sa stále vyhovárať na to, že nám chýbajú hráči. Košice majú kvalitný káder a boli lepší v obrane aj v útoku. Snažili sme sa do toho dať čo to dalo, ale v tejto zostave sme asi na viac nemali,“ priznal Rožánek. „Pre nás bude dôležitejší ďalší zápas proti Spišskej Novej Vsi a verím, že sa konečne dočkáme víťazstva. Čakáme na to už totiž dosť dlho.“

Žilinská čierna séria totiž trvá už sedemnásť zápasov a z víťazstva sa tešili naposledy ešte 15. novembra minulého roka. Nádeje tímu spod Dubňa na play-off preto tíško vyhasínajú.

„Našou ambíciou bolo bojovať o play-off, ale zranenia naše plány naštrbili a rozhodli sme sa poskytnúť viac priestoru mladým Slovákom. Aj takéto zápas sú pre nich vysokou školou. Ak by sme chceli do vyraďovacej časti, museli by sme mať aj patričnú kvalitu. Netlačíme teda na pílu a urobíme všetko, čo bude v silách tohto tímu. Musíme si však uvedomiť, že svoju kvalitu má aj Spišská Nová Ves, ktorá mala šesť legionárov, teraz ich má päť. My sme naopak prišli o Wrighta, ktorý tvoril svojou individuálnou schopnosťou na rozohrávke minimálne 40 percent tímu. Momentálne nám veľmi chýba a celkovo nutno uviesť, že v našej súťaži tvrdia kvalitu hlavne zahraniční hráči,“ zamyslel sa tréner žilinského tímu Ivan Kurilla.

Samotný zápas v Košiciach bol podľa Kurillu odrazom súčasného rozdielu v kvalite oboch kádrov.

„My sme boli hlavne radi, že sme zvládli podľa našich predstáv prvú štvrtinu. Treba zagratulovať Košiciam, ktoré majú veľkú kvalitu. My sme hrali na dvoch zahraničných hráčov a na ihrisko sme poslali aj juniorov. Pred nami je veľmi veľa práce a kvalita Košíc je momentálne úplne inde ako naša. Boli tam veci, s ktorými môžeme byť spokojní, ale máme mladý tím, ktorý zbiera skúsenosti,“ dodal tréner Žiliny Ivan Kurilla.

Highlighty zo zápasu Košice - Žilina:

Autor a foto: Peter Jesenský, zdroj: kbkosice.sk