• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Basketbalistom VŠEMvs Karlovka Bratislava sa nepodarilo ani na piaty pokus nájsť recept na to, aby zdolali v aktuálnom ročníku Levických Patriotov. Pravda, z pohľadu výsledku odohrali najlepšie stretnutie, ale vedenie 1:0 vo štvrťfinálovej sérii majú zverenci trénera Tea Hojča.

„Vysokoškoláci“ vybehli do stretnutia bez tlaku, diváci si mohli užívať v úvodných minútach ofenzívny basketbal, v ktorom domáci basketbalisti museli najskôr doťahovať manko. „Nemyslím si, že bol tlak. Uvedomovali sme si, že musíme vyhrať. Možno bola v určitých úsekoch nervozita, mohli sme to už skôr zlomiť, ale získali sme dôležité víťazstvo a vedieme v sérii 1:0,“ povedal k zápasu rozohrávač Levíc Milan Žiak.

Prvý dôležitý moment zápasu prišiel v druhej štvrtine, keď zaznamenali Patrioti „smrtiacu“ päťminútovku. Bodovou šnúrou 19:2 sa odtrhli od súpera, ich vedenie bolo razom dvojciferné. Karlovka nevedela v tejto fáze nijako reagovať, až ku koncu sa spamätala z tohto nástupu. „Je to dobrý výsledok, prišli sme sem totiž s tým, že nemáme čo stratiť a chceme prekvapiť. Zo začiatku sme hrali nebojácne, padli nám niektoré strely a celkom slušne sme bránili. Levice sa počas druhej štvrtiny rozohrali, začali si vytvárať náskok, ktorý do polčasu narástol na 13 bodov. Dobre strieľali, posúvali si loptu, bránili dosť agresívne,“ uviedol krídelník Karlovky Dávid Abrhám.

Druhý moment sa už ukázal ako rozhodujúci. Domáci basketbalisti totiž vstúpili do druhého polčasu 12-bodovou šnúrou, náskok sa bez väčších problémov dostal cez hranicu 20 bodov. „Tie začiatky štvrtín sme mali dobré, hlavne v tretej sme si povedali, že ideme zabrať. Musíme však nadviazať na začiatky štvrtín, využiť to, náskok ešte viac zveľadiť a tým ich zlomiť,“ vyhlásil Žiak.

Bratislavský celok sa ešte ako tak pozbieral z tejto šnúry, ale Levice si už v ďalších minútach bezpečne strážili cestu za víťazstvom. „V šatni sme si počas polčasu povedali, že to chceme zlepšiť, lebo máme na nich. Do tretej štvrtiny sme taktiež vstúpili dosť agresívne, žiaľ, boli tam niektoré sporné rozhodnutia, ktoré vyšli možno v náš neprospech. Tam sa to zlomilo, súper to natiahol na viac ako 20 bodov. Nevzdávali sme však, stiahli sme niečo, ale na konci si to už udržali. Počas prestávky sme si tiež povedali, že máme veľa vystrelených pokusov za tri body, preto musíme hrať viac do koša a na fauly. V druhom polčase sme sa to snažili robiť, začalo sa nám dariť,“ myslí si Abrhám.

Úvodný bod v štvrťfinálovej sérii si vybojovali napokon Levičania, keď vyhrali pred svojimi priaznivcami 85:69. Karlovka však ukázala, že v play off sa vie vyburcovať k dobrým výkonom, veď okrem dvoch úsekov, dokázala s favorizovaným súperom držať krok. „Vieme, že sa s nimi dá hrať. Musíme robiť všetko, čo je v našich silách v domácom prostredí, ktoré je špecifické. Zabojujeme, uvidíme ako to dopadne,“ vyhlásil hráč Karlovky. Na Patriotov tak nečaká v stredu ľahká úloha, sú si totiž vedomí, na čo si musia dávať pozor. „Vieme o ich kvalitách, majú dvoch chalanov z reprezentácie, čiže majú vyššie sebavedomie ako po minulé roky. Čakali sme ťažký zápas, ale chceli sme to zlomiť skôr. Najdôležitejšie je víťazstvo. Mali veľa ofenzívnych doskokov, čiže v tom ich musíme odstaviť a pomôcť vysokým hráčom pod košom. Treba byť aj v útoku disciplinovanejší, mali sme určité úseky, kde sme to brali moc na seba,“ zakončil Žiak.

Čo ukázal zápas: Levice viac využívali streľbu za dva body, hrali kolektívnejšie a veľký bodový podiel mala ich lavička. Karlovka hrozila hlavne po stratených loptách súpera a v priestore pod košom, kde získala až 15 lôpt.

Hráči zápasu: Reprezentačný rozohrávač v službách Levíc vyladil formu na správny moment, Milan Žiak sa v úvodnom stretnutí play off prezentoval 21 bodmi, okrem toho pridal aj 4 doskoky a 2 asistencie. U hostí bol veľkou hrozbou Roman Vido, pivot Karlovky si do štatistík zapísal 11 bodov, 12 doskokov, 5 asistencií a 3 zisky.

Highlighty zo zápasu Levice – Karlovka:

Foto: Lukáš Droppan