• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Pri pohľade na tabuľkové postavenie, formu, ambície, kvalitu družstva, to mala byť jasná záležitosť pre čerstvého víťaza Slovenského pohára. Ako to však býva, tak aj Dávid dokáže niekedy zdolať Goliáša. Presne toto sa podarilo hráčom Lučenca, keď triumfom 91:77 nad Levickými Patriotmi zaznamenali najväčšie víťazstvo od vstupu do SBL.

Domáci basketbalisti hrali o udržanie teoretickej šance na účasť v play off, hostia prišli naladení triumfom na Slovenskom pohári, navyše k dispozícii už bola aj dvojica posíl – Nikola Jeftič a Vincent Council. Prvá štvrtina bola podľa očakávaného scenára, Levičania rýchlo získali dvojciferné vedenie, ktoré si držali po väčšinu prvého polčasu. „Po prvej štvrtine sme prehrávali. Vedeli sme, že sa musíme viac koncentrovať v obrane a hrať pomalšie v útoku. To nám pomohlo. Nemyslím si, že by nás súper podcenil, my sme totiž zahrali dobre ako kolektív,“ povedal po zápase krídelník Lučenca Johnny Griffin.

V druhej časti sa zastavil ofenzívny stroj Levíc, taktovku postupne preberali hráči BKM. Už do šatní išli za vedenia 39:36 a svoj náskok v ďalšom priebehu zveľaďovali. „V prvom rade, chcel by som zablahoželať Lučencu. Žiaľ, hrali s väčšou energiou ako my. Od môjho príchodu to bol náš najhorší zápas. Naša chýbajúca energia a priveľa strát im pomohla k zisku víťazstva. V prvej štvrtine sme pri tom hrali dobre, získali sme vedenie, ale potom sme ako tím asi zvoľnili. Súper začal hrať zónu, my sme mali síce otvorené strely, ale nepremenili sme ich. To im dodalo sebavedomie,“ uviedol krídelník hostí Dino Pita.

Veľký podiel na prekvapivom triumfe Lučenca mala americká trojica Ike Agusi (21 bodov), Duke Shelton (20 bodov) a nová tvár v tíme DeAngelo Isby. Náhrada za Marka Vukoviča zaznamenala pri svojom debute 25 bodov, 5 doskokov a 4 asistencie. „DeAngelo bol pre nás výraznou pomocou, premenil viaceré strely a tiež vypomohol v defenzíve. My sme premieňali strely, keď to bolo potrebné, to isté platí aj o obrane. Čo je však najdôležitejšie, hrali sme ako tím. To nám prinieslo výhru,“ vyhlásil Griffin.

 

Leviciam neprospela polčasová prestávka, ani v ďalšom priebehu sa totiž nedokázali dostať do svojho rytmu. Výsledkom bolo až 21 strát a čoraz zvyšujúce sa manko. To sa dokonca v záverečnej časti dostalo cez dvojcifernú hranicu. Nič na tom nezmenil ani záverečný finiš, Lučenec si už bezpečne postrážil len druhé domáce víťazstvo v aktuálnom ročníku. „Nenašli sme svoj rytmus a hrali sme tak, že sme im umožnili využívať ich silné stránky. Vedeli sme, že chcú hrať rýchlo a donútiť nás k stratám. Mnoho z nich bolo po našich chybách. Zo strát išli do rýchlych protiútokov, kde sme ich nedokázali zastaviť,“ zamyslel sa Pita.

Konečný výsledok priniesol 14-bodovú výhru Lučenca a udržanie ešte teoretickej šance na účasť vo vyraďovacích bojov. „V tejto sezóne je to pre nás najväčšie víťazstvo. Triumfovali sme nad jedným z najlepších tímov v tejto lige,“ prezentoval Griffin svoj názor. Pre úradujúceho majstra je to nečakaná strata, po ktorej sa zväčšilo ich manko na vedúci Inter a zároveň umožnili Svitu priblížiť sa na dosah jedinej výhry. „Myslím si, že táto prehra by mala byť dostatočnou lekciou. Ukázala, že vieme zdolať kohokoľvek v lige, ale aj s kýmkoľvek prehrať,“ dodal na záver hráč Levíc.

Highlighty zo zápasu Lučenec – Levice:

Foto: Lukáš Droppan