• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Vyhrať a ešte k tomu minimálne o 16 bodov, taká bola hlavná úloha Prievidze, ak chcela postúpiť v tabuľke SBL na tretie miesto. Proti tabuľkovému susedovi zo Svitu to dlho vyzeralo na to, že si zubami-nechtami udrží túto pozíciu Iskra. V záverečnej dvojminútovke však prišiel silný finiš hráčov BC, ktorý po výsledku 95:76 znamenal zmenu na čelných priečkach.

Zverenci trénera Tihomira Bujana vybehli na svojho rivala vo veľkom štýle. Hrali sebavedomo, s vysokou úspešnosťou streľby a úspešne nútili Svit ku chybám. Už po prvej štvrtine mali nakročené k víťazstvu, keď viedli 28:12. „Nedá sa povedať, že o výsledku rozhodla prvá štvrtina. Svit sa v druhej desaťminútovke zlepšil a dotiahol náš náskok na rozdiel niekoľkých bodov. Úvod síce pomohol, ale v basketbale to môže byť aj zradné, keď vám vyjde prvá štvrtina. Môžete sa uspokojiť a súper z toho vie vyťažiť. Celkovo sme dali veľa energie do toho zápasu a kontrolovali sme ho po celý čas,“ prezradil po zápase krídelník Prievidze Richard Körner.

Ako naznačil slovenský reprezentant, hostia sa zo zlého úvodu nepoložili. Druhá štvrtina totiž patrila práve im, dvojciferné manko zmazali a potrebnú výhodu držali dlho vo svojich rukách práve oni. „Podtatranci“ totiž hrali svoju hru, ktorou Prievidzu už dvakrát v tejto sezóne zdolali. „Hlavným dôvodom našej prehry bola slabšia obrana, ktorú domáci využívali. Hrali rýchlo, jednoducho, nevedeli sme si s tým poradiť. Nastúpili sme trochu ťažkopádnejšie, nehrali sme si svoju hru, ťažko sme sa presadzovali do ich obrany. V závere sme sa ešte snažili, ale tam už sme mali aj problémy s faulami. Naši pivoti mali po štyri fauly. Už sa to ťažko dobiehalo,“ zamyslel sa krídelník Svitu Stanislav Baldovský.

Chlieb sa podľa očakávania začal lámať v záverečnej štvrtine, v nej sa totiž Prievidza opäť dostala do viac ako 10-bodového vedenia a bolo len otázkou, či vyhrá o potrebný bodový rozdiel, alebo to Svit nejakým spôsobom udrží. „Chceli sme odčiniť posledný domáci zápas s Interom, ktorý nám nevyšiel. Vtedy sme hrali bez energie, letargicky. Jasne sme si povedali, že to sa už nemôže opakovať. Aj preto sme tak vstúpili do zápasu. Pozor si však budeme musieť dávať na drobné výpadky koncentrácie,“ povedal Körner.

Prvý náznak vytúženého triumfu prišiel 127 sekúnd pred koncom, Jahmal Jones upravoval na 88:72. Svit následne urobil niekoľko chýb a Prievidza toho naplno využila. V domácej hale vyhrala a pred záverečným kolom má všetko vo svojich rukách, keď tromfy drží práve ona. „S ničím nekalkulujeme, ideme vyhrať všetko, čo sa dá. Urobíme pre to všetko. Necháme sa prekvapiť, koho dostaneme do prvého kola play off. Bolo by zaujímavé, keby bolo vo štvrťfinále banícke derby,“ vyhlásil hráč Prievidze.

BC čaká stretnutie v Spišskej Novej Vsi, Svit môže živiť nádej na tretiu pozíciu, musí však bezpodmienečne zvíťaziť na palubovke Lučenca a čakať na prehru Prievidzu. „V prvom kole play off to zatiaľ vyzerá asi na Žilinu. Ale ešte je tam viacero možností. Necháme to na osud. Sme v prvej štvorke. Musíme si udržať domácu palubovku. Keď neprehráme doma, postúpime do semifinále,“ zakončil hodnotenie zápasu Baldovský.

Foto: Vladimír Králik