• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Basketbalisti Handlovej mali 30 minút nakročené k úspešnej premiére pred vlastnými fanúšikmi. Levice sa však v správnom momente nadýchli, málo vídanou šnúrou 26:0 si ukradli zápas na svoju stranu a po výsledku 90:78 si odnášajú prvú výhru v novej sezóne.

Bol to súboj dvoch čakateľov na víťazstvo a tiež repríza nedávnej štvrťfinálovej série. Baník mal jasný cieľ, vynahradiť si doma zaváhanie zo Svitu a pripísať si cenný triumf nad Patriotmi. Dlho sa tento plán darilo napĺňať, Handlová mala totiž po väčšinu času mierne navrch. Svojho súpera púšťala do tesného vedenia len na niekoľko momentov.

„Začali sme agresívnejšie, nedovolili sme súperovi, aby sa dostal do určitej šnúry a odskočil nám. To sa nám stalo vo Svite, museli sme doťahovať a stálo nás to veľa síl. Vedeli sme, že ak to dovolíme Leviciam, tak to bude veľmi ťažké potom pre nás,“ načal pozápasové hodnotenie domáci Marek Jašš.

Hostia sa však zubami-nechtami držali na dostrel, aj keď v niektorých momentoch prežívali kritické chvíle. Handlovčania sa totiž opierali o dobrú streľbu za tri body, veľké problémy robil obrane najmä Aleksandar Radukič, autor 29 bodov.

„Veľmi sme chceli vyhrať po dvoch prehrách a zlepšiť náladu v tíme. Som rád, že sa nám to podarilo. Domáci sa držali v celom zápase až na jeden úsek, kedy nám padli trojky a ubránili sme. To sme potrebovali a náskok sme si potom už udržali. Chalani odviedli super výkon, hlavne v obrane. Vedeli sme, že to nebude ľahké a Handlová to aj ukázala. Majú skvelých strelcov, chytil sa im Radukič. Ani som nevedel, kedy dal tie body. Zrazu som sa pozrel na tabuľu a mal tam skoro 30 bodov. Možno bude potrebné lepšie preberať a pomáhať si, aby sme nedostávali od jedného hráča toľko bodov,“ zamyslel sa nad duelom rozohrávač Levíc Milan Žiak.

IMG 9592

Asi len máloktorý trúfalec predpovedal to, čo sa udeje v záverečnej štvrtine. Hneď jej v úvode zaznamenala Handlová päť bodov v rade, dostala sa do najvyššieho vedenia v zápase 74:64 a všetko nasvedčovalo tomu, že dva body zostanú doma. Lenže na takmer deväť minút to boli posledné body v podaní domácich.

„Lepšie, keď nám nevyjde vstup a vydarí sa nám koncovka (úsmev). Obrátilo sa to, za čo som rád. My však musíme viac vychádzať z obrany a lepšie odstavovať. S tým sme mali v príprave a v prvých dvoch zápasoch najväčšie problémy. Výhra je pre nás veľmi dôležitá, ale musíme ďalej pracovať. Budeme mať silnejších súperov, ťažšie zápasy,“ pokračoval Žiak.

DSC 5420

Patrioti totiž v správnej chvíli zapli a málo vídanou šnúrou 26:0 nielenže zvrátili duel na svoju stranu, ale ňou aj zlomili odpor súpera. Ten sa v koncovke zmohol už len na kozmetickú úpravu skóre. Handlová tak prišla o výhru v priebehu deviatich minút, čo pochopiteľne zanechalo horkú príchuť na inak dobrom výkone domácich.

„Určite tu vládne sklamanie z tohto zápasu, pretože sme nezvládli koncovku a nevyhrali sme. Keď sme boli na palubovke, tak ja aj chalani sme cítili, že môžeme tento zápas vyhrať a zvládnuť ho s úspešným koncom. Pozrieme si to, zanalyzujeme na videu, kde sme urobili chyby. Nemôžeme dostať 26 bodov a na druhej strane nedať nič. Toto nás stálo zápas. Bude potrebné urobiť všetko, aby sa niečo podobné už nestalo,“ zakončil hodnotenie zápasu Jašš.

Highlighty zo zápasu Handlová – Levice:

Foto: Lukáš Droppan, Lenka Molnárová