• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Po prvom roku v pozícii hlavného trénera Iskry Svit sa pre Michala Madzina otvorili ďalšie dvere v jeho kariérnom raste. Počas leta sa stal asistentom trénera pri mužskej basketbalovej reprezentácii.

Tridsaťjedenročný kormidelník nahradil na tomto poste pôvodne osloveného Slovinca Tea Hojča. „Nečakal som to. Veľmi ma to potešilo. Je to obrovská možnosť nazbierať nové skúsenosti, vidieť prácu s najlepšími hráčmi Slovenska. Myslím si, že to môže byť pre mňa prospešné do budúcna. Veľmi si to vážim,“ povedal Madzin o novej kariérnej skúsenosti.

Mladý kouč zástava v realizačnom tíme pozíciu druhého asistenta tímu. Prvým je Peter Torda, hlavným trénerom je Ivan Rudež. „Mojou úlohou je pomoc hlavnému trénerovi a prvému asistentovi so všetkým, čo je potrebné. Je to plnenie úloh pri tréningovom procese alebo skautovaní budúcich súperov. Ide o veľkú školu, spolupracuje sa mi s nimi veľmi dobre. Úlohy začnú pribúdať s blížiacimi sa predkvalifikačnými zápasmi. Teším sa na nové výzvy,“ vyjadril sa tréner Svitu k realizačnému tímu Slovenska.

Trénerská kariéra Madzina je na vzostupe, po pôsobení pri tíme do 16 rokov ide o druhú skúsenosť so slovenskou reprezentáciou. Ako mládežnícky tréner BKM Svit sa v sezóne 2015/2016 nazrel prvýkrát do Slovenskej basketbalovej ligy, keď sa stal asistentom trénera Rudolfa Juga. O rok neskôr už viedol Svit z pozície hlavného trénera. „Bez praxe sa ťažko dá niečo naučiť. Zbieraním skúseností a riešením situácií v reálnom procese sa dá naučiť najviac,“ hovorí Madzin o získavaní nových skúseností.

Druhý august je dňom, kedy pre Slovensko začína skupinová fáza predkvalifikácie majstrovstiev sveta 2019 v Číne. Ako hodnotí Madzin slovenský výber? „Som úprimne prekvapený z toho, aký je to výborný kolektív chalanov. Nálada je super a som si istý, že sa to odrazí aj na výkonoch na ihrisku. Sila je v kolektíve, každý je totiž ochotný potiahnuť za toho druhého, povzbudiť ho. To asi bude naša najsilnejšia stránka. Cieľ umiestniť sa na niektorom z prvých dvoch miest je reálny. Chlapci sú namotivovaní, šanca splniť to je tak určite reálna,“ odpovedal kormidelník Iskry.

Pôsobenie pri reprezentácii je pre Madzina tiež zmenou letných plánov, k práci s Iskrou Svit sa totiž dostane až v druhej polovici augusta. „Je to určite niečo, čo som počas leta ešte nezažil, ale veľmi som sa na to tešil. Skúsenosti a nové veci sa totiž ťažko zbierajú pri sedení doma. Možnosť byť súčasťou reprezentácie je niečo, z čoho sa dá podľa mňa asi najviac naučiť. Snažím sa od začiatku všetko sledovať, či už je to práca kondičného trénera alebo hlavného trénera. Z každej oblasti sa bude dať veľmi veľa postupne preniesť, aj keď práca pri reprezentácia je úplné iná, ako pri klubovom basketbale vzhľadom na zloženie a početnosť realizačného tímu. Nie všetko sa dá preniesť, ale určite mnohé sa dá odpozerať a preniesť do klubu,“ uzatvoril Madzin rozhovor.

Foto: Daniel Faix