• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Ako prvý odštartoval s prípravou na nový ročník Slovenskej basketbalovej ligy celok VŠEMvs Karlovka Bratislava. Tréner Peter Ivanovič mal na úvodnom tréningu k dispozícii takmer kompletné družstvo.

Bratislavský celok neupustil ani pred sezónou 2017/2018 zo svojej filozofie podpory výhradne slovenských hráčov a basketbalistov z vlastnej liahne. Aj napriek záujmu z viacerých klubov sa Karlovke napokon podarilo udržať pokope takmer kompletný tím z predchádzajúceho ročníka. Ivanovič má zatiaľ na súpiske 16 mien: Dalibor Hlivák, Michal Kožár, Róbert Bečarik, Dávid Abrhám, Andrej Galád, Filip Lehman, Filip Halmeš, Juraj Krajčír, Juraj Hašan, Jakub Pasovský, Lukáš Bolek, Adam Dobrotka, Marek Mäsiar a Michal Podhorský.

Novými tvárami v tíme je dvojica bývalých hráčov MBK Rieker Com-Therm Komárno – Andrej Kuffa a Roman Vido. „Podarilo sa nám dohodnúť na spolupráci s dvoma skúsenými a dobrými hráčmi. Ich plusom je aj to, že sú obaja kvalitnými strelcami spoza trojkového oblúka. Sú to komplexní hráči, ktorí nám v nasledujúcej sezóne určite pomôžu. Prichádza s nimi sila aj skúsenosť na pozíciu štyri,“ zhodnotil Ivanovič ich príchod. Kuffa patril dlhé roky neodmysliteľne k Interu Bratislava, pred sezónou 2016/2017 však pomýšľal nad koncom aktívnej kariéry.

Bývalý kormidelník Komárna Richard Ďuriš však prehovoril 26-ročného basketbalistu, aby napokon prestúpil k „obuvníkom“. Odmenou boli nie len dobré štatistiky – 7,6 bodu a 3,1 doskoku na zápas, ale zisk ligového striebra a víťazstvo v Alpsko-jadranskom pohári. „Rišovi veľmi ďakujem za to, že ma prehovoril. V Komárne som pod jeho vedením našiel stratenú chuť do basketbalu. Teraz je tu pre mňa nová výzva – Karlovka. Zamestnal som sa,  Karlovka mi poskytla dobré podmienky i možnosť hrať najvyššiu súťaž popri práci. Teším sa na nové prostredie, tlak na hráčov je v Karlovke menší ako v Interi alebo v Komárne. S kádrom, ktorý sa črtá, budeme môcť potrápiť mnohé mužstvá najvyššej súťaže,“ povedal s odhodlaním Kuffa.

Tímu sa okrem príchodov nevyhli samozrejme aj odchody. Do Košíc si to namieril Ivan Židzik, na americkú univerzitu Syracuse zamieril Marek Doležaj. V bielo-modrom drese neuvidíme ani skúseného Branislava Brliťa. Vedenie klubu má však záujem aj naďalej dávať čoraz väčší priestor odchovancom klubu.

Príprava na nový ročník bude prebiehať v domácich podmienkach, sériu prípravných stretnutí odštartuje 30. augusta proti BC Prievidza. Momentálne majú zverenci trénera Petra Ivanoviča na programe šesť zápasov. „Na prípravné zápasy si vyberáme kvalitných súperov, chceme otestovať to, čo sme natrénovali a dobre sa nastaviť na ligové stretnutia. Minulý ročník ukázal, že najvyššia súťaž bola vyrovnaná, rozhodovali detaily, u nás špeciálne občasný výpadok koncentrácie, ktorý súperi využili a už sme sa nevedeli vrátiť do zápasov. Tomu by sme sa chceli v nasledujúcej sezóne vyvarovať a aj týmto veciam sa budeme v príprave na nový ročník venovať,“ naznačil Ivanovič plány.

Keďže Karlovka skončila v predchádzajúcej sezóne len priečku za pozíciami, ktoré znamenali postup do play-off, ciele tímu sú zadefinované jasne, čo potvrdil aj samotný tréner: „Karlovku chceme vrátiť do play off. Našu hru budeme stavať na tímovom výkone. Ani v minulej sezóne sme nemali nejakých výrazných lídrov štatistík. U nás to bolo založené na kolektívnom výkone a chceme v tom pokračovať aj naďalej. Pre súpera to môže byť nebezpečné, lebo nebude to o jednom hráčovi, ale bude to o celom tíme.“

Aktuálne zloženie VŠEMvs Karlovka Bratislava pre sezónu 2017/2018:

Príchody: Roman Vido, Andrej Kuffa (obaja MBK Rieker Com-Therm Komárno)

Zostali: Peter Ivanovič (tréner), Tomáš Polák (asistent trénera), Dalibor Hlivák, Michal Kožár, Róbert Bečarik, Dávid Abrhám, Andrej Galád, Filip Lehman, Filip Halmeš, Juraj Krajčír, Juraj Hašan, Jakub Pasovský, Lukáš Bolek, Adam Dobrotka, Marek Mäsiar, Michal Podhorský, Daniel Stránsky

Odchody: Ivan Židzik (KB Košice), Marek Doležaj (Syracuse University – USA), Branislav Brliť (?)

Zoznam prípravných zápasov VŠEMvs Karlovka Bratislava pred sezónou 2017/2018:

30.8. - BC Prievidza - VŠEMvs Karlovka Bratislava

5.9. - VŠEMvs Karlovka Bratislava - ECE Bulls Kapfenberg (Rak.)

9.9. – Karlovka Summer Classic

14.9. - ARIETE Prostějov (ČR) - VŠEMvs Karlovka Bratislava

16.9. - MBK Handlová - VŠEMvs Karlovka Bratislava

20.9. - VŠEMvs Karlovka Bratislava - MBK Handlová 

Foto: Martin Šopinec