• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Štvrtkový duel Helios Alpsko-jadranského pohára medzi Patriotmi a rakúskym Grazom mal zvláštnu príchuť pre šesticu juniorov z tímu ŠBK Junior Levice. Od trénerskej dvojice Hojč – Lutovský totiž dostali jedinečnú možnosť ukázať naplno svoje schopnosti. Svojej šance sa chopili naplno, keď vybojovali pre Levice víťazstvo 79:75.

Nabitý program zápasov a zranenia otvorili cestu juniorom na palubovku. Levice už mali prakticky vo vrecku postup do vyraďovacej fázy Alpsko-jadranského pohára, zápas s Grazom sa preto javil ako odmena za ich doterajšie výkony. Vo svojej súťaži sú po šiestich zápasoch na čele tabuľky, prehru neokúsili ani v jednom prípade. Svojim súperom dávajú zverenci trénera Mareka Juríka v priemer viac ako 100 bodov na zápas. „Myslím si, že hrali výborne. Ukázali dostatočnú guráž a tiež talent. Publikum ich podporovalo, keďže sa tešili z toho, že sú na palubovke domáci odchovanci. Je to výsledok dobrej práce ŠBK Junior. Chcel by som im pogratulovať za doterajšiu robotu a tiež trénerovi Marekovi Juríkovi, pretože je to hlavne jeho zásluha. Pre nich to bude dobrá skúsenosť a tiež motivácia do ďalšej práce. Veľmi pekne bolo vidieť, ako si starší hráči užívali to, čo odvádzali juniori na ihrisku. Podporovali ich, čo len napomáha k tomu, aby sa tím ešte viac stmelil,“ nešetril chválou po zápase tréner Teo Hojč.

Drvivá väčšina juniorov odohrala v zápase viac ako 15 minút. Celkovo sa postarala takmer o polovicu všetkých bodov, na víťazstve mali podiel v podobe 34 bodov. „Z mojej strany veľký rešpekt našim juniorom. V stredu ich tréner na tréningu psychicky pripravoval na to. Šanca dostať sa na ihrisko bola totiž veľmi veľká, keďže sme chceli šetriť kľúčových hráčov. Príprava spočívala v tom, aby sa s tým vysporiadali, bojovali, nezľakli sa a nemali strach z toho, keď niečo pokazia. Klobúk dole, hrali bez rešpektu a niekedy sa zdalo, že to neboli ani juniori. Niektoré herné situácie riešili s prehľadom. Samozrejme, boli tam aj chyby, ale sú to mladí chlapci. Tento zápas bol pre nich veľký bonus na získanie skúseností a tiež odmena za letnú prípravu, ktorú odpracovali s družstvom. Na druhej strane, chceli sme aj my odvďačiť chalanom, keď sme mali zranenia v tíme, tak vždy boli ochotní prísť, trénovať s nami a tiež cestovať na zápas, aj keď bývala len malá pravdepodobnosť, že zasiahnu do boja. Veľký rešpekt, nech však nezaspia na vavrínoch, pracujú na sebe a takto pokračujú ďalej,“ uviedol asistent trénera Ladislav Lutovský.

Najvýraznejší priestor dostal slovenský reprezentant do 18 rokov Martin Danielič. V zápase odohral viac ako 22 minút, do štatistík si zapísal 8 bodov, 6 doskokov, 6 asistencií a jeden zisk. „Dúfame, že sa to ešte veľakrát zopakuje. Fanúšikovia boli výborní. Prajeme si čo najviac podobných víťazstiev. Je to veľká skúsenosť, keďže je to niečo úplne iné ako medzi juniormi. Čím viac takýchto zápasov bude, tým lepšie pre nás,“ uviedol po zápase. Za hrdinu večera možno označiť Patrika Adámika, v dramatickej koncovke zaznamenal päť bodov, ktoré napokon priniesli udržanie domácej neporaziteľnosti. Celkovo dal v stretnutí 12 bodov, doskočil tri lopty, dvakrát asistoval a zaznamenal aj jeden blok. „Som veľmi šťastný, že sme ako juniori dostali od trénera šancu. Cítil som sa super, na palubovke sa mi totiž darilo. Súper na nás v závere vyvinul tlak, ale zvládli sme to. Podpora fanúšikov potešila. Takéto zápasy nám pomôžu v našom rozvoji a kariérach,“ povedal levický krídelník.

V Grazi odohral necelých päť minút, tentoraz z toho bolo necelých dvadsať. Pivot Jakub Zigo vyťažil z tejto šance štyri body, štyri doskoky a dva zisky. „Bola to naša prvá príležitosť ukázať sa. Myslím si, že sa nám to podarilo. Základ bol v obrane. Aj keď nemohlo všetko padnúť, dali sme do toho srdiečko a nakoniec sa to podarilo. Niečo takéto sa určite v každom klube nepodarí. Som rád za dobré vzťahy medzi ŠBK Junior a Levickými Patriotmi. Verím a dúfam, že to bude aj takto naďalej pokračovať,“ odprezentoval svoj názor Zigo.

Až trojica hráčov debutovala proti rakúskemu súperovi. Najviac sa po individuálnej stránke podaril zápas krídelníkovi Jaroslavovi Luknišovi, autorovi 8 bodov, troch doskokov a jedného bloku: „Som rád, že sme dostali od trénera možnosť hrať v Alpsko-jadranskom pohári. Cítili sme podporu divákov. Bol to skvelý pocit, skvelý zápas. Veľmi sme si to ako juniori užili. Beriem to ako odmenu. Verím, že sa takéto možnosti budú opakovať čo najčastejšie. Takéto zápasy nám totiž pomáhajú získavať skúsenosti, ktoré môžeme využiť medzi juniormi.“ Dvoma bodmi, troma doskočenými loptami a dvoma asistenciami sa podieľal na víťazstve talentovaný rozohrávač Samuel Volárik. Je pekné dostať hneď takúto minutáž. Bol som trošku nervózny, ale som veľmi rád, že som dostal takúto príležitosť. Od trénera sme dostali príležitosť, keďže vidí, že skutočne tvrdo pracujeme. Myslím si, že to bol jeden z dôvodov, prečo sme dostali možnosť zahrať si. Ešte som nemal možnosť hrať pred takýmto publikum, atmosféra a fanúšikovia boli úžasní. Víťazstvo bola čerešnička na torte. Viem, že takéto zápasy sú pre mňa veľmi dôležité. Vidím, v čom sa musím zlepšovať. Nabudúce možno už nebudem tak nervózny a budem viac v pohode,“ vyhlásil rozohrávač Levíc.

Ako jediný sa do streleckej listiny nezapísal pivot Šimon Slaninka. Aj pre neho to však bola neoceniteľná skúsenosť: „Pocit to bol dobrý, všetci sme sa na to tešili. Pre nás juniorov sú to skvelé skúsenosti. Snažili sme sa sústrediť hlavne na obranu. Aj napriek tomu, že súper mal pod košom prevahu, tak sme to dokázali zvládnuť.“

Šestica mladíkov ukázala, že sa o budúcnosť levického basketbalu netreba báť. Práve dávanie čoraz väčšieho priestoru domácim odchovancom je dlhodobou víziou Levických Patriotov. „Máme takú víziu, že chceme do budúcnosti zapojiť čo najviac Levičanov do družstva. Záležať to bude však od mnohých vecí. Sú to mladí chlapci, uvidíme kam pôjdu študovať po ukončení škôl a či zostanú v Leviciach. Je tam určitý potenciál. Mohli sme vidieť v zápase zopár chlapcov. Potenciál je, uvidíme ako s tým chlapci popasujú. My sa ich snažíme zabudovať do družstva. Nie je to jednoduché, nedá sa to len tak. Je to náročné, keďže v tejto sezóne má klub vyššie ambície ako pred rokom. Je preto ťažké dostať do rotácie mladých chlapcov, ale keď je príležitosť, tak to určite urobíme aj v ligových zápasoch,“ dodal na záver Lutovský.

Zdroj: basketballevice.sk, Foto: Lukáš Droppan