• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Presne desať dní trvá prvá výraznejšia prestávka v aktuálnom ročníku Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy. Pre viaceré tímy je to možnosť, ako sa zdať zdravotne dokopy, prípadne zakomponovať nových hráčov tímov či sa len venovať trénovaniu. Ako sa s tým vysporiadali v Spišskej Novej Vsi, Svite a Žiline, na to sme sa snažili zistiť odpoveď.

Najhoršia situácia bola pred prestávkou pod Tatrami. Svit sa boril s početnými zraneniami, pre ktoré musel dokonca odložiť zápas 12. kola na palubovke Interu Bratislava. Všetko odštartovali absencie podkošovej dvojice DeAndre Davis a Pavol Lošonský, postupne sa k ním pridali aj ďalší tímoví kolegovia. V Košiciach (76:85) odohrala ešte osmička zverencov trénera Michala Madzina, proti Spišiakom (106:102) ich zasiahlo do boja už len sedem. K tomu si treba prirátať dlhodobejšiu absenciu rozohrávača Marka Radonjiča, pre ktorú musel klub angažovať náhradu v podobe Američana A.J. Waltona.

„Mali sme zranenia a choroby takmer u všetkých hráčov, preto sme privítali, že sa môžeme dať dokopy. Prišiel nový hráč Walton, ostatní sa s ním potrebujú zohrať, preto nám aktuálna prestávka aj vyhovuje. Do tréningového a zápasového procesu sa už zapojili Davis a Lošonský, situácia sa zlepšuje. Odklad zápasu kvôli zraneniam a chorobám som nezažil ako hráč a ani ako tréner. Toto celé obdobie nám môže v konečnom dôsledku do budúcna pomôcť. Keď budú všetci hráči zdraví a schopní hrať, tak budeme vďaka tomuto ťažkému obdobiu zomknutejší ako tím. Sme radi, že sa nám aj napriek veľkým problémom podarilo najmä doma urobiť pekné výsledky. Nechceme to však preceňovať, lebo to bolo v domácom prostredí. Do budúcna je potrebné získavať body aj na palubovkách súperov,“ prináša pohľad na vec kormidelník Iskry Michal Madzin. Jeho slová potvrdzuje výsledok z 13. kola, Davis a Lošonský dopomohli k dôležitému víťazstvu 85:77 nad Karlovkou.  

Starosti riešil aj nováčik, pre zranenie nemohli počítať s Američanom Brandonom Conleym, chvíľkovo absentoval Róbert Rožánek či Jakub Merešš. No aj napriek tomu dokázala získať Žilina víťazstvo na palubovke Karlovky (82:80) a proti Spišskej Novej Vsi. „Zranenia hráčov a ich absencie, to jednoducho patrí k sezóne a celkovo k športu. Vždy sa objaví nejaký väčší alebo menší problém. Musíme sa s tým vyrovnať. Prestávka nám padla vhod. Potrénujeme a doliečime zranenia,“ uviedol tréner Žiliny Maroš Moravčík. Na nováčika si počkal najväčší problém paradoxne počas prestávky. Domov sa kvôli papierom musela porúčať americká trojica Conley, Holcomb a Wright. „Americkým hráčom neprišli doklady z USA, bez ktorých nemôžu zotrvať v Európe viac ako 90 dní, takže sa museli vrátiť domov. Mrzí nás to, patrili medzi najlepších hráčov ligy. Veríme, že sa im podarí získať všetky potrebné povolenia a pripoja sa späť k tímu v priebehu niekoľkých dní. V prípade, že sa im to nepodarí, budeme nútení hľadať iné riešenia,“ vysvetľoval situáciu pre oficiálnu klubovú stránku generálny manažér Žiliny Ondrej Šoška.

Ligovú prestávku asi najviac očakávali na Spiši. „Novovešťania“ boli v rámci sledovaných klubov na tom výsledkovo najhoršie, prehrali za sebou totiž desať stretnutí v rade, čo ich v tabuľke po trinástom kole radilo na poslednú pozíciu. Starosti trénera Ericha Korfantu ako keby nemali konca kraja. Jeden z očakávaných ťahúňov tímu Viktor Juríček ešte neodohral ani jednu minútu v sezóne 2017/2018. Kanadský krídelník Matt Marshall si musel ísť doliečiť zranenie do rodnej krajiny. V zostave chýbali aj opory ako Michael L'Africain či Adam Antoni. Aby toho ešte pre Spišiakov nebolo málo, tak už v druhom zápase sa im zranil Vladimir Bulatovič. „Stále máme problémy, nemáme konsolidovanú zostavu. Máme nových hráčov Bulatoviča a Nzegeho, uvidíme ako to bude fungovať. Bulatovič nahradil Marshalla, ten odcestoval domov, lebo má zlomenú kostičku v členku. Káder nie je konsolidovaný, veci preberáme stále nanovo. Je to náročné, ale plakať nám nepomôže, musíme tvrdo pracovať. Myslím si, že prerušenie našej série prehier sa už blíži. Verím, že keď budeme v kompletnejšej zostave, tak budeme dobrým tímom a prídu aj výhry,“ povedal tréner Erich Korfanta.  

Zmeny sa riešili aj v Handlovej, po nevydarenom hornonitrianskom derby s Prievidzou (70:101) malo prísť k zmenám v kádri. Zatiaľ však k ním neprišlo, namiesto toho sa porúčal z lavičky tréner Krunoslav Krajnovič. Bude preto zaujímavé sledovať, čo sa v najbližších dňoch udeje na Hornej Nitre.

Aký program čaká v stredu na tímy z nášho článku? Spišská Nová Ves cestuje na dôležitý súboj na Karlovku, Žilinčania sa predstavia doma proti Prievidzi a Svit v Komárne. Handlová pod taktovkou kapitána Ondreja Haviara si zmeria sily s Interom.

Foto: Daniel Faix, Jakub Ruman