• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Z mládežníckych kategórií Karlovky cez slovenskú extraligu až do zámorskej NCAA. Marek Doležaj ešte v minulej sezóne hájil naše klubové farby v najvyššej slovenskej súťaži. Od tej aktuálnej už robí skvelé meno sebe a dobrú reklamu nášmu klubu v tíme Syracuse Orange.

Hráči z Európy to mávajú častokrát v NCAA ťažké. Dlho im trvá, kým získajú trénerovu dôveru a dostanú väčšiu minutáž v zápasoch. U Mareka sa to dalo o to viac predpokladať, keďže je prvým Európanom v tíme za posledných desať rokov. Našťastie to neplatilo. Kouč tímu, ktorým je legendárny Američan Jim Boeheim (tri zlaté medaily z OH v pozícii asistenta trénera), dáva mladému Slovákovi dostatok príležitostí už od úvodu sezóny.

Zasiahol do každého zo siedmich duelov. Celkovo strávil na palubovke 172 minút, zvyčajne hráva okolo dvadsiatich, no v dvoch zápasoch sa už jeho čas vyšplhal až k číslu tridsať. Priemerne odohral 24.6 minúty na zápas, čo z neho robí štvrtého najvyťažovanejšieho hráča tímu.

V porovnaní so spoluhráčmi je na tom výborne aj v ďalších štatistikách. V útočných doskokoch (2,9 na zápas) sa delí o prvú priečku so spoluhráčom Brissettom. 6,6 doskokov na duel ho radí na druhé miesto v tíme, 1,7 asistencie taktiež na druhú priečku a 0,9 bloku na tretiu. „Ide po každej lopte, v tom je naozaj dobrý,“ pochválil nášho odchovanca tréner Boeheim a zároveň dodal, čo by mal ešte zlepšiť. „Musí zapracovať na streľbe.“ Marek má na svojom konte 35 bodov, päť bodov na zápas.

Pre jeho postavu zaznievali hlasy, že je priveľmi chudý na to, aby sa presadil. Mladého 206 cm dlhého a 80 kg vážiaceho Slováka sa však tréner zastal. „Keď chcú na neho povedať niečo zlé, spomenú jeho hmotnosť. Musíte sa na to však pozrieť z tej pozitívnej stránky. Je chudý, čiže sa dokáže rýchlejšie pohybovať. Nemôžete byť stále negatívny a pozerať sa len na tie zlé veci,“ povedal kouč Boeheim. „Musí nabrať na sile a naučiť sa americký, fyzický štýl hry. Ale myslím si, že je to hráč s obrovským potenciálom a skvelými predpokladmi na to, aby sa zlepšoval,“ okomentoval Mareka Evan Daniels zo scout.com.

Za krátky čas si stihol získať aj fanúšikov klubu. Pri striedaní v jednom zo zápasov ho 20-tisíc divákov odprevádzalo na striedačku hromadným „standing ovation“. „Myslím si, že fanúšikovia vidia ako tvrdo bojujem. Robím svoju prácu a snažím sa pomáhať tímu dobrou hrou v obrane, zblokovanými strelami a doskokmi,“ vyjadril sa Doležaj.

Skok do náročnej súťaže Marekovi uľahčil aj rok strávený v slovenskej extralige. „Pomohlo mi, že som hrával aj slovenskú extraligu. Je v nej kombinácia skúsených a atletických hráčov, čiže som si vďaka tomu rýchlejšie zvykol na štýl basketbalu, ktorý sa hráva v NCAA. Som naozaj rád, že som v Karlovke dostával toľko priestoru a mohol som si zvyknúť na mužský štýl basketbalu,“ povedal Doležaj.

A v čom vidí najväčšie rozdiely medzi NCAA a Eurovia SBL? „Najväčší rozdiel vidím v tom, že sa hrá veľmi rýchlo smerom dopredu a veľa sa behá. Niekedy hráči nerozmýšľajú a strieľajú v prvých piatich sekundách útoku. Hrá sa naozaj veľmi rýchlo, niekedy sa stane, že tri až štyri útoky po sebe sú zakončené trojkou z rýchleho protiútoky. Hráči tam neváhajú," odpovedal odchovanec nášho klubu.

Napriek tomu, že je niekoľko tisíc kilometrov ďaleko a je v inom časovom pásme sa snaží sledovať zápasy nášho A-tímu. „Snažím sa sledovať každý zápas. Myslím si, že chalani odohrali veľa dobrých duelov, len vždy sa pripravili o víťazstvo nekoncertovaným výkonom v posledných minútach. Držím im palce, aby vyhrávali čo najviac stretnutí a aby podávali také výkony ako doposiaľ a ešte aj lepšie v ďalšom priebehu sezóny," zhodnotil Marek.

Marek si prešiel mládežníckymi kategóriami nášho klubu a je živým dôkazom toho, že aj z Karlovky sa dá dostať do veľkého basketbalu. My mu držíme palce a veríme, že nám prinesie ešte veľa radosti.

„V Karlovke som vyrastal, bola mojím životom, dala mi veľmi veľa. Nielen v basketbalovom, ale aj v osobnom živote. Treba veriť svojim snom. Aj malý chlapec z Karlovky môže dosiahnuť veľké veci, ak na sebe tvrdo maká," odchovanec MBK Karlovka - Marek Doležaj.

Zdroj: mbkkarlovka.sk

Foto: dailyorange.com