• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Basketbalová verejnosť v Košiciach, ale aj na celom Slovensku je stále v šoku zo zániku profesionálnej zložky pätnásťnásobného majstra extraligy žien Good Angels Košice. Jedným z dôvodom pádu slávnej značky boli aj vlečúce sa problémy týkajúce sa prenájmu Angels arény. Táto otázka sa však bytostne dotýka aj Klubu Býkov Košice. Budú vlastne košickí basketbalisti hrať aj v ďalšej sezóne?

Tejto zásadnej otázke čelí od tlačovej konferencie Daniela Jendrichovského aj prezident KB Košice František Sabol. V záujme získania presného obrazu absolvoval v posledných dňoch štyri dôležité stretnutia.

„To prvé bolo s pánom Danielom Jendrichovským, s ktorým sme sa zhovárali veľmi dlho. Hovorili sme o zániku Good Angels a pokračovaní Young Angels. Rovnako tak o zariadení a fungovaní haly Angels Aréna, v ktorej boli KB Košice len nájomcami a o mnohých problémoch sme teda nevedeli. Nasledovali stretnutia so zástupcami magistrátu a s vlastníkom budovy, ktorá je prepojená s halou. Najdôležitejšie stretnutie som však absolvoval v nedeľu, kedy sme riešili našu budúcnosť s úzkym vedením a najväčšími sponzormi. Tri hodiny sme poctivo diskutovali o celkom košickom športe, najmä však o mužskom basketbale. Pretože viacerí z nich podporujú aj iné športové aktivity v meste. Touto formou sa im chcem poďakovať, pretože majú veľké srdcia a významne pomohli košickému športu,“ rozhovoril sa František Sabol.

Z daných stretnutí vyplynuli pre šéfa KB Košice isté závery, ktoré bude tlmočiť na ďalšom utorkovom stretnutí so zástupcami mesta. Jedno je isté, času nie je nazvyš.

„Čo sa týka haly, je to majetok mesta, spojená budova je majetkom súkromnej spoločnosti. Dohodnúť sa teda musia tieto dve strany. Ja som však pánovi primátorovi povedal, že avizovaný termín riešenia tejto problematiky (1. jún) je pre nás neprijateľný,“ zdôraznil F. Sabol. „Kluby ako Prievidza či Inter skladajú svoje kádre pre budúcu sezónu už teraz a ani my nie sme naivní, aby sme si takéto veci nechávali na leto. Vnímame záujem o našich hráčov a to znamená, že to robíme kvalitne a máme tu dobrých chlapcov.“

„Býci“ nemienia čakať so založenými rukami na rozpad tímu, ktorý by potom museli vyskladať nanovo. Zo strany mesta tak očakávajú promptne riešenie problému s halou.

„My už túto situáciu riešiť nebudeme a do konca apríla potrebujeme vedieť, aké sú zámery s touto halou, pretože od toho sa bude odvíjať perspektíva a podpora basketbalu. Podpisovanie zmlúv a podobné veci,“ upozorňuje prezident víťaza Slovenského pohára.

Celý problém týkajúci sa haly prišiel v nevhodný čas. Tím sa totiž momentálne potrebuje sústrediť v prvom rade na semifinálové boje proti Interu.

„Aj preto túto tému nechceme veľmi riešiť. Máme výborne rozbehnuté play-off a neradi by sme zaťažovali trénerov a hráčov inými myšlienkami,“ konštatuje Sabol, ktorého sme sa opýtali aj na pôsobenie zákonu o športe na košický klub.

Pre profesionálne kluby na Slovensku môže byť veľmi problémový a František Sabol priznáva, že od ideálu má veru poriadne ďaleko. Z hráčov by sa totiž po novom stali zamestnanci a to by ich platy buď výrazne navýšilo, alebo by museli basketbalisti súhlasiť so znížením príjmu o čiastku, ktorú za nich bude musieť odvádzať klub štátu.

„Veríme, že zvíťazí racionalita a buď sa posunie účinok tohto zákona, alebo sa niektoré veci zmenia. Profesionálne kluby na Slovensku však potrebujú na základe tohto zákona oveľa viac peňazí a pre mnoho klubov to preto bude veľmi, veľmi ťažké,“ naznačuje František Sabol blížiace sa problémy.

Nechceme maľovať čerta na stenu, no čo ak by sa napokon naplnil čierny scenár načrtnutý Danielom Jendrichovským a z Angels arény by sa stalo od leta mŕtve športovisko? Mohli by hrať „býci“ inde?

„V Košiciach alternatíva neexistuje. Predpokladáme, že ľudia zastupujúci mesto nenechajú túto halu schátrať a budú tam chcieť mať šport aj naďalej. Blížia sa voľby a nech ich vyhrá ktokoľvek, bude sa musieť zaoberať témou profesionálneho športu v tomto meste. V súčasnej situácii tu máme iba jeden úspešný kolektívny šport, ktorým je mužský a ženský basketbal a osobne ma veľmi mrzí koniec Good Angels. Ich úspechy už nikto nezopakuje. Osobne ma teší, že odvádzame dobrú prácu, hráme dobrý basketbal a naposledy sme mali proti Interu plnú halu. Ľudia v Košiciach teda záujem o šport majú a kompetentní zástupcovia mesta sa tým budú musieť zaoberať.“

Láska Košičanov k basketbalu sa ukázala aj v druhom semifinálovom súboji proti Interu, kedy panovala v hale parádna atmosféra.

„Teší ma, že sme sa dočkali toho, čo bolo doposiaľ doménou Komárna, Prievidze, Levíc či Svitu. Aj my už máme šiesteho hráča v podobe diváka a dovolím si povedať, že už aj v našej hale sa hrá súperom veľmi ťažko. Verím, že tak tomu bude aj v stredu. Do klubovej pokladne potrebujeme každé euro, ale niekedy je treba byť aj veľkorysí a rozhodli sme sa vyjsť v ústrety našim fanúšikom. Aj stredajší zápas proti Interu bude teda pre divákov zadarmo,“ odkazuje priaznivcom basketbalu skvelú správu František Sabol.

Posledné víťazstvo v Hant aréne, ktoré poslalo Košice do vedenia 2:1 v sérii, vníma ako silnú satisfakciu, celý večer po víťazstve na Interi som dostával množstvo pozitívnych esemesiek. Po prvom vystúpení v Bratislave totiž zarezonovala médiami verbálna konfrontácia medzi trénermi Oliverom Vidinom a Miljanom Čurovičom.

„Bola tam určitá slovná prestrelka medzi trénermi, ale aj to patrí k vypätým sériám play-off. Tréner súpera sa vyjadril tak, ako sa vyjadril, ale na svojich potulkách svetom som sa naučil, že netreba pozerať druhým do postele a peňaženky. Ja sa teda nestarám o výroky iných, ale sústredíme sa na svoju prácu. Chceme byť úspešní a máme našliapnuté dobrou cestou. Pred nami je však ešte dlhá cesta. S pokorou kráčame za svojim snom a veľmi si ceníme podporu fanúšikov, ktorú dostávame. Stále to berieme racionálne. Inter je majster a víťaz základnej časti. V našom klube, v šatni je vynikajúca atmosféra a tento najbližší zápas veľa ukáže o našom charaktere. Mužstvo je v plnej sile a nie sú tu žiadne rušivé prvky. Mám z toho dobrý pocit,“ dodáva šéf košického klubu František Sabol.

Autor a foto: Peter Jesenský, zdroj: kbkosice.sk