• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Basketbalisti BK 04 AC LB Spišská Nová Ves mali pred sezónou 2017/18 smelé plány. Pri Hornáde sa nahlas hovorilo o play off a aj príprava, či samotné výsledky v nej predurčovali Spišiakov bojovať o stred tabuľky. Po skončení základnej časti však Novovešťania držali koncové svetlá basketligovej tabuľky a na Spiši museli vyhodnotiť sezónu ako neúspešnú.

Športový manažér hodnotí základnú časť. „Zarezali nás zranenia,“ tvrdí

„Je to tak. Odkedy som pri tíme, toto bol určite najhorší a najnáročnejší ročník,“ začal hodnotenie športový manažér BK Michal Búza. „Príčin je hneď niekoľko. Tou najzákladnejšou boli jednoznačne zranenia nosných hráčov. Po vynikajúcej príprave, nám na jej konci nešťastne ochorel na mononukleózu bezkonkurenčne náš najlepší hráč a pivot, na ktorom bola postavená hra, Viktor Juríček. Následne dostal otras mozgu a už sa z neho nevystrábil prvý rozohrávač Mike L'Africain a galibu zavŕšilo zranenie obranárskeho lídra Matta Marshalla. Dá sa povedať, že nám odišiel mozog, ruky i nohy a logicky sme ostali paralyzovaní. Snažili sme sa do tímu zasiahnuť 'novou krvou', no príliš šťastnú ruku sme pri tomto výbere nemali. Nzege i Jewell boli síce solídni basketbalisti, no absolútne nezapadli do tímu a hľadeli skôr na vlastné štatistiky. Výbornou voľbou bol Bulatovič, no aj ten sa v druhom zápase zranil. Do tímu sa tak neustále zasahovalo, vytrácala sa tak prepotrebná chémia a začalo sa to odrážať, logicky, aj na výsledkoch. Ono je to veľmi ťažké nájsť na obrovskom trhu s voľnými hráčmi počas rozbehnutej sezóny vhodných kandidátov, najmä ak ste finančne limitovaní,“ dodal manažér Spišiakov.

Tí sa snažili, no kvalita, či skúsenosti proti nadupaným tímom často chýbala a nedokázali ju zalepiť ani slovenskí hráči v modro-bielom drese. „Veľmi sa mi páčil na začiatku sezóny Lukáš Krajňák. Tiež mal za sebou dobrú prípravu a prvá časť sezóny mu vyšla znamenite. Je to vzácny 'pes-obranár', navyše mu to v úvode padalo. Po zásahoch do tímu však šla hlavne úroveň jeho streľby dole. Veľkým talentom oplýva aj Adam Antoni, aj on si však prešiel v sezóne zraneniami, navyše je to poloprofesionál a tréningové výpadky vzhľadom k jeho práci, boli na hre cítiť. Ak z neho chceme mať plnohodnotného hráča, musíme to do budúcnosti vyriešiť. Osobitnou kapitolou je náš najtalentovanejší hráč Matej Majerčák. Kým hral popri L'Africainovi, bol jednoducho vynikajúci. Po jeho nútenom odchode sme mu na plecia naložili zodpovednosť prvého rozohrávača, a tú nie vždy zvládal. Nič mu však vyčítať nemôžeme, stále má len 18 rokov a určite mu tieto skúsenosti len a len pomôžu v ďalšom raste. Lenárt a Osvald dostali na palubovke veľmi málo priestoru na to, aby som ich vedel komplexne zhodnotiť. Lenárt však tiež popri basketbale pracuje a táto liga je príliš náročná, aby sa to vzájomne dalo skĺbiť. Teší ma však, že kopu priestoru dostal pod košom, kde bol často preťažovaný Djordje Ninkovič, Jakub Kobulnický, vekom ešte junior a rozhodne nesklamal. Bolo by škodou, ak by s basketbalom prestal, je na križovatke, rozhoduje sa kam pôjde na vysokú školu. Veľký potenciál ukázali kadeti Rákai s Korfantom, hlavne Rákai zaujal zdravou drzosťou,“ doplnil spišskonovoveský manažér.

Potešili mimobasketbalové aktivity, na Spiši už chystajú novú sezónu

Manažment tak môže aspoň tešiť, že z pôvodnej filozofie sa im dokonale podarilo naplniť časť o mimobasketbalových činnostiach. „Na to sme veľmi hrdí. Rozbehli sme spoluprácu s rôznymi 'bohumilými' združeniami a verím, že sme svojou troškou prospeli k pomoci pre druhých. Rozhodne v tom budeme pokračovať, navyše to chceme rozšíriť o spoluprácu so školami, tieto aktivity veľmi prispievajú aj k šíreniu dobrého mena klubu v očiach širokej verejnosti.“

Spišiaci sa aj v tejto sezóne opäť spoliehali na spoluprácu s kanadským partnerom Niagara River Lions. „Aj touto cestou by som chcel nášmu partnerovi spoza veľkej mláky vysloviť vďaku. Povedzme si otvorene, bez neho by sa tu už asi profibasketbal nehral. Kanaďania sa snažili, niečo vyšlo viac, niečo sa podarilo menej. Marshall a L'Africain boli posilami, Bennett sa nepresadil a aj príchod 'hviezdy' Amardiho nedopadol podľa predstáv. To však nie je problém Niagary, ktorá nám na konci sezóny chcela pomôcť, ale Amardiho povahy a hlavy. Verím, že kooperácia bude pokračovať aj naďalej, treba však nastaviť a doladiť jej presné pravidlá,“ dodal Búza.

Pri Hornáde tak opäť sezóna skončila skôr, ako si Novovešťania predstavovali. Hráči si doprajú oddych a budú sa pripravovať individuálne, manažmentu však začína práve teraz poriadna fuška. Pripraviť tím na novú sezónu. „Pod zmluvou máme Juríčka a Antoniho. S ostatnými budeme rokovať, určite sa k tomu bude vyjadrovať tréner aj správna rada. Podľa môjho osobného názoru by mal na poste kouča ostať Erich Korfanta a dostať šancu v 'normálnej' sezóne, pretože tú práve skončenú za normálnu rozhodne nepovažujem. Chceli by sme však jednoznačne posilniť tím na poste rozohrávača, tam budeme asi nútení siahnuť hlbšie do vrecka. Do 'kostry' potrebujeme ešte jedného kvalitného Slováka. Celkovo by sme neradi prekračovali kvótu štyroch cudzincov, no to sme nechceli ani pred touto sezónou. Vynútené problémy nám však nedovolili iné riešenia, Slovákov je na trhu ako šafranu. Na záver by som chcel poďakovať všetkým fanúšikom a priaznivcom za to, že aj napriek nie príliš lichotivej bilancii, chodili na basketbal a povzbudzovali. Nemali to určite ľahké a za svoj prístup si zaslúžia môj obdiv. V hľadisku ani raz nezaznel piskot, je vidieť, že spišskonovoveský fanúšik rozumie basketbalu a pochopil to. My si však veľmi dobre uvedomujeme, že mu začíname byť čosi dlžní a počas leta urobíme všetko preto, aby v ďalšej sezóne odchádzal z haly spokojnejší a radostnejší. Všetci ten pocit už potrebujeme,“ skonštatoval na záver Michal Búza.

Autor: Oliver Búza, zdroj: basketball-snv.sk

Foto: Lukáš Droppan a Daniel Faix