• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Počas víkendu sa prepisovali historické tabuľky Slovenskej basketbalovej ligy, vo veku 15 rokov, 5 mesiacov a 1 deň sa stal hráč BC Prievidza Matúš Hronský najmladším hráčom najvyššej súťaže.

Jeho prvé sekundy prišli v stretnutí proti Komárnu, kde nabehol na palubovku na záverečných 130 sekúnd. Do štatistík si zaknihoval jeden neúspešný pokus za tri body a jeden útočný doskok. Čo je však možno podstatnejšie, prekonal doterajší rekord rozohrávača Spišskej Novej Vsi Mateja Majerčáka. Ten debutoval v SBL-ke vo veku 15 rokov, 9 mesiacov a 16 dní v zápase s Karlovkou (10. októbra 2015). „Bol to pre mňa úžasný pocit, keďže mám stále len 15 rokov. Je to už predsa iné, byť na súpiske A-tímu. Bolo to úžasné, keďže som to ani sám nečakal. Znamenalo to pre mňa veľmi veľa, pretože basketbal je to, čo milujem. Je to pre mňa obrovská motivácia,“ zhodnotil Hronský bezprostredné dojmy z debutu.

Na súpisku sa dostal len prednedávnom, no šanca prišla celkom rýchlo. „Povedali mi, že mám potenciál, že ma chcú posúvať ďalej. Predsa len, pri mužoch sa mladý hráč výrazne zlepšuje, či už herne, ale aj psychicky. Veľmi si vážim dôveru od klubov, snažím sa im to vracať. Či už v mojich kategóriách výkonom alebo pri mužoch veľkou snahou a snahou o napredovanie,“ zamyslel sa hráč Prievidze.

Hronský pôsobí aktuálne v troch tímoch, okrem BC Prievidza je súčasťou aj mládežníckeho klubu MBA Prievidza, kde hráva v kategórii kadeti a juniori. K dispozícii má výborných a pracovitých trénerov, v BC Američana Michaela Claxtona, v MBA u juniorov Martina Blaha a u kadetov Maroša Helmecyho. „Stále som hráčom MBA, ale už trénujem aj s mužmi. Som vďačný za týchto trénerov, stále sa ma snažia posúvať ďalej a pracovať so mnou. V súťažiach sa hrá iné tempo, je to všetko o malých detailoch a ich využívaní,“ uviedol talentovaný rozohrávač.

Matúš je ešte len na začiatku svojej basketbalovej cesty, no v lete si už odbil reprezentačný debut. S tímom do 16 rokov sa predstavil na B-kategórii majstrovstiev Európy v Sarajeve. V 7 stretnutiach mal priemerne na konte 5,6 bodu, 5,6 doskoku, 2,1 asistencie a 2,3 zisku. „Väčšina tam bola o rok staršia, ale aj tak som sa snažil hrať naplno. Aj keď to niekedy moc nešlo, ale som veľmi rád, že som mohol byť súčasťou reprezentácie na majstrovstvách Európy. Spomínam na to iba dobre. Stále však musím na všetkom pracovať, pretože mám rezervy. Najviac asi pri fyzickej sile, driblingu a streľbe,“ uviedol sebakriticky Hronský.

Ako vidí svoje krátkodobé a dlhodobé basketbalové ciele? „Hlavným cieľom je stále sa posúvať, hrať čo najlepšie. Postúpiť s kadetmi na majstrovstvá Slovenska a umiestniť sa tam čo najlepšie. Mám cieľ čo najdlhšie hrať basketbal, kým sa mi bude dariť a tiež hrať v nejakej dobrej lige,“ uzatvoril mladý basketbalista.

Foto: Fiba.basketball, Facebook