• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Patril k veľkým talentom slovenského basketbalu, pôsobil v belgickom Oostende a od vtedajšieho reprezentačného trénera Ivana Rudeža dostal aj pozvánku do mužskej reprezentácie. Lenže prišli zdravotné problémy, ktorého na dva roky odstavili z palubovky. Michal Kuzmiak však dostal šancu od Iskry Svit, kde sa chce opäť dostať do povedomia a zároveň úspešne reštartovať svoju kariéru.

Ešte stále len 21-ročný krídelník opustil slovenské palubovky už v skorom veku, pred šiestimi rokmi sa rozhodol vyskúšať pôsobenie v novej českej akadémii – Get Better Academy. „Začalo to tak, že jedným z mojich snov bolo dostať sa na univerzitu do Ameriky. K dosiahnutiu tohto sna som dostal šancu od Juliána Beťka, ktorý mi dal šancu zlepšovať a pripravovať sa do jeho v tej dobe novovytvorenej basketbalovej akadémie. Ako 14-ročnému chalanovi, ktorým som v tej dobe bol, mi to dalo veľa po basketbalovej stránke, ale aj po osobnostnej. Po basketbalovej stránke mi Julián a pobyt v GBA ukázal, že len tvrdou, poctivou a konzistentnou prácou, sa dajú dosiahnuť moje basketbalové sny. Po osobnostnej stránke ma to naučilo ako sa mám sám o seba postarať, aj keď som bol ďaleko od mojej rodiny,“ zaspomínal Kuzmiak na svoje zahraničné začiatky.

Krátka a očividne úspešná zastávka v Čechách mu otvorila cestu do Európy, konkrétne do belgického Oostende. „Keď som hrával za GBA, tak si ma vyhliadol basketbalový agent Kamil Řerábek. „Ponúkol mi spoluprácu a šancu ísť hrať do Európy, konkrétne do Oostende, ktorý je najúspešnejším klubom v Belgicku a dobre známym klubom v Európe. Nebola to síce hneď Amerika, ako som chcel, ale pre môj basketbalový rast a rozvoj, to bol určite dobrý krok vpred. A vďaka GBA, Juliánovmu vedeniu a mojej tvrdej práci, som uspel na skúške v Oostende,“ prezradil bývalý mládežnícky reprezentant Slovenska.

V krajine čokolády a piva strávil Kuzmiak tri sezóny: „Počas druhej sezóny som si na zápase natrhol predný krížny väz v kolene. Musel som podstúpiť operáciu, po ktorej doliečení som sa stihol vrátiť na posledné zápasy v tej sezóne. Tretiu sezónu som odohral na 60 percent, keďže sa u mňa objavili komplikácie s kolenom zápalového charakteru. Počas môjho trojročného pôsobenia sme pod vedením trénera Sama Rotsaerta trikrát vyhrali West Vlaanderen pohár a rovnako trikrát sme sa stali majstrami Belgicka v kategórii 'U18'. V kategórii 'U21' sme tiež trikrát vyhrali West Vlaanderen pohár a dvakrát sme boli majstrami Belgicka. Podarilo sa nám vyhrať aj West Vlaanderen pohár v druhej belgickej lige, aj keď sme boli najmladší tím. Basketbalovo som získal veľa nových skúsenosti z ligových zápasov, ale aj z tréningov, kde som mal ako spoluhráčov viacerých chalanov, čo sú reprezentantmi Belgicka v mojom veku a starších.“

kuzmiak 3

Jeho basketbalový vzostup neunikol tiež pozornosti vtedajšieho kouča slovenskej reprezentácie Ivana Rudeža. Ten si ho vybral do kempu nádejí, ktoré mali patriť v budúcnosti k lídrom národného tímu. „Bol som milo prekvapený a veľmi poctený, že som bol v hľadáčiku hlavného trénera mužskej reprezentácie pána Rudeža. A spravím všetko preto, aby sa mi v budúcnosti znova podarilo prepracovať do výberu mužskej reprezentácie,“ vyhlásil Kuzmiak.

A práve v lete 2017 prišli prvé výraznejšie komplikácie v jeho dobre rozbehnutej kariére. Všetko odštartoval koniec v Oostende, následne neúspešná skúška v Leviciach a povestnou trpkou bodkou boli ďalšie zdravotné problémy.

„V Oostende sa mi končil kontrakt a nedohodli sme sa na ďalšej spolupráci. V Leviciach v tom čase dostali prednosť legionári. Dva roky som bol v dôsledku zdravotných problémov bez klubu. Po prvej plastike a následnej rehabilitácii pretrvával pocit instability v kolene. Celý proces bol predĺžený ešte kvôli zápalu, ktorý sa mi dostal do kĺbu. Napriek tomu, že bolo koleno nestabilné, tak som skúšal hrať, lebo som myslel, že to nie je také vážne, ale keď som podstúpil artroskopiu kolena, tak sa zistilo, že mám väz úplne roztrhnutý a bolo potrebné podstúpiť replastiku, s ktorou mi pomohli doktori Demovič, Malinovský a Dostál,“ objasnila posila Svitu svoju absenciu na palubovkách.

kuzmiak svit

Aj napriek mladému veku sa pri dvojročnej absencii na palubovkách natískala otázka pokračovania pod deravými košmi, no Kuzmiak sa túto možnosť rezolútne zamietol: „Milujem basketbal a som z môjho pohľadu človek, ktorý sa nevzdáva. Nechcel som zahodiť ani svoje sny, na ktorých som veľa pracoval a veľa pre nich obetoval, avšak ničoho z toho, čo som doteraz spravil, neľutujem. Ale samozrejme by som to nezvládol bez podpory mojej rodiny a mojich najbližších, veľmi mi pomohol aj môj kondičný tréner Marek Mikletič, s ktorým spolupracujem už dlhé roky a jeho manželka fyzioterapeutka Anežka Mikletičová.“

Ako sa hovorí, trpezlivosť ruže prináša a 21-ročný basketbalista sa v tomto lete dočkal. Prišla totiž ponuka od Svitu, kde už dlhodobo pracujú s mladými Slovákmi. Po úspešnej zdravotnej prehliadke napokon podpísal s Iskrou kontrakt. „Som veľmi rád, že mi dávajú takúto šancu na návrat do vrcholového basketbalu. Verím a budem robiť všetko preto, aby som bol pre Iskru Svit platným hráčom. Vidím tu šancu na reštart a teším sa na novú sezónu v tomto tíme. Od prvého ročníka v SBL si sľubujem, aby som ho dohral bez komplikácii a úspešne tak opäť naštartoval moju kariéru. Samozrejme, rád by som s mojím tímom dosiahol čo najlepšie výsledky,“ uzatvoril Kuzmiak.

Foto: Lukáš Droppan, archív