• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Svit sa už dlhšiu dobu radí k širšej špičke v rámci Slovenskej basketbalovej ligy, no k prenikavejšiemu úspechu im vždy chýba povestný posledný krôčik. Filozofia klubu však zostáva rovnaká, okrem atraktívneho basketbalu, dávať priestor aj domácim hráčom. V novej sezóne budú mať viacerí z nich veľkú šancu pod taktovkou trénera Michala Madzina.

Pripomeňme si udalosti z predchádzajúceho ročníka, Iskra opäť potvrdzovala pozíciu „čierneho koňa“ súťaže. V domácich zápasoch často víťazná, ale body zbierala aj z paluboviek súperov. Výsledkom tejto snahy bolo piate miesto po základnej časti. V štvrťfinále sa však potvrdilo povestné pravidlo „môj dom, môj hrad“, s neskorším finalistom z Košíc prehrali „medvede“ 2:3 na zápasy. Iskre tak opäť tesne unikol zisk cenného kovu.

Pod Tatrami nebola v lete núdza o zaujímavé kroky. Klub síce prišiel o väčšinu legionárov a slovenského reprezentanta Pavla Lošonského, ale v rámci možností prišli zaujímavé posily. Reč je najmä o Stanislavovi Baldovskom či Andrewovi Guillorovi. Určite pozitívne vnímanou správou je aj zotrvanie najužitočnejšieho hráča základnej časti Sašu Avramoviča a tiež Američana DeAndreho Davisa. „Postupne sa k nám pripájali hráči, ktorých príchody sú dotiahnuté a sú zdraví. Zdravotné problémy má akurát Marek Ivan, niekoľko týždňov nebude k dispozícii. Po prvých prípravných zápasoch uvidíme, či je to to, čo si predstavujeme, alebo na ktorom poste by sme si vedeli možno ešte predstaviť nejaké posilnenie. Myslím si, že pre každého trénera je vždy dobré, keď pokračujú viacerí hráči, pretože je to plus a vedia zhruba, do čoho idú. Tak či tak, budeme si musieť prejsť veci od začiatku a niektoré zmeniť. Hlavná výhoda je v tom, že my vieme, čo od koho očakávať, vieme, akí sú to hráči, ich osobnostnú charakteristiku. Pre mňa je najdôležitejšie to, že sú to hráči, ktorých sme tu už mali a vieme, že boli v kolektíve prospešní,“ vyjadril sa Madzin k skladbe tímu.

Jeho kolektív však prešiel výrazným omladením, dôkazom toho je fakt, že polovička hráčov nemá viac ako 20 rokov. V drvivej väčšine prípadov ide o domácich odchovancov, pred ktorými sa črtá obrovská šanca na získavanie minút v SBL-ke. „Teraz je to možno pre nás taká najväčšia zmena, pretože káder, s ktorým sme končili sezónu, v porovnaní s tým, ktorý teraz začína, je oveľa, oveľa mladší. V základnej 12-člennej rotácii sú dvaja juniori, ktorí v minulej sezóne boli súčasťou juniorského tímu. Polovica družstva sú hráči, ktorí majú menej ako 20 rokov. Je to pre nich obrovská šanca a takisto aj tí, ktorí prichádzajú z juniorky, sa už musia dostať do toho iného basketbalu. Pri momentálnych zdravotných problémoch Mareka Ivana, sa otvára obrovský priestor a obrovská šanca, nielen v tréningoch, ale aj v prvých prípravných zápasoch. Sú to určite hráči, ktorí prichádzajú ako noví, mladí a je teraz na nich, aby sa chopili obrovskej šance, ktorá sa tu črtá. Na druhej strane, všetko súvisí s ich tréningovým nasadením a ako budú pristupovať k svojim povinnostiam,“ odprezentoval svoj názor k omladeniu kormidelník Iskry.

Možno najcennejší úlovok však prišiel do realizačného tímu Svitu. Po niekoľkých rokoch nahováraní sa podarilo do klubu prilákať mimoriadne skúseného Milana Veverku. Počas svojej kariéry mal možnosť viesť reprezentačné tímy Čiech a Švédska, vo svojej bohatej zbierke má aj triumf zo ženskej Euroligy. Ako vníma túto posilu Madzin? „Vždy je dobré, keď je na tréningu viac ľudí. Ako sa hovorí, viac očí viac vidí. Pán tréner Veverka je neskutočne skúsený tréner, ktorý už preskákal v trénerskom pôsobení strašne veľa aj na tých najvyšších úrovniach, či už je to reprezentačná, seniorská alebo euroligová. Môže to byť obrovská škola pre mňa a nás všetkých, ktorí v tréningovom procese budeme toho súčasťou,“ odpovedal samotný kouč.

Svit sa teda výrazne omladil, zároveň však priniesol do realizačného a hráčskeho kolektívu viaceré zaujímavé nové tváre. Ako to bude s ambíciami „medveďov“? „Nikdy si nedávam ambície, čo sa týka umiestnení. Hlavne kvôli tomu, že je veľmi ťažké povedať, aká je sila ostatných tímov v lige. Ambíciou je vydať zo seba všetko vo všetkých zápasoch. Myslím si, že nie je tréner, respektíve družstvo, ktoré by nechcelo zápasy vyhrať. Budeme chcieť vyhrať určite čo najviac zápasov v sezóne a budem veľmi šťastný, keď sa nám podaria niektoré zápasy, ako boli v predchádzajúcej sezóne, kde si ľudia v niekoľkodňovom predstihu zháňali lístky, aby sa mohli prísť na zápas pozrieť. Ak toto dosiahneme, že tu bude obrovský záujem o to, a bude každý vidieť, že tí hráči nechávajú srdce na ihrisku, tak to bude pre nás odmena. Určite by bolo alibistické povedať, keby sme povedali, že nechceme byť v play off, keď je liga, kde je desať družstiev a osem z toho ide do play off. Myslím si, že každé družstvo má tento cieľ. Základný cieľ je určite takýto,“ uzatvoril Madzin.

 

Aktuálna súpiska Iskra Svit:

Prišli: Milan Veverka (asistent trénera), Stanislav Baldovský (KB Košice), Andrew Guillory (Al Safa of Safwa - Saudská Arábia), Chris Washburn (Texas Christian University - USA)

Zostávajú: Michal Madzin (tréner), Martin BizubMarek IvanTomáš GajanMaurizio GalataSaša AvramovičDeAndre Davis

 

Aktuálny program prípravných zápasov Iskra Svit pred sezónou 2018/2019:

01.09. - BKM Lučenec - Iskra Svit

06.09. – Basketbal Olomouc (ČR) – Iskra Svit

07.09. – NH Ostrava (ČR) – Iskra Svit

08.09. – USBC Raiffeisen Graz (Rak.) – Iskra Svit

13. – 15.09. – Medzinárodný turnaj vo Svite (Iskra Svit, BK Inter Bratislava, BK Olomoucko/ČR, KK Škrljevo/Chor.)

22.09. - Iskra Svit - BKM Lučenec

27. – 29.09. – Medzinárodný turnaj v Chorvátsku (Iskra Svit)

Foto: Daniel Faix