• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Kormidelník Iskry Svit Michal Madzin zasvätil letnú prestávku opäť basketbalu. Nielenže bol súčasťou reprezentačného tímu do 20 rokov ako asistent trénera, ale si tiež dorábal FIBA Europe Coaching Certificate (FECC).

Čo vlastne FIBA Europe Coaching Certificate je? Pre basketbalového priaznivca to je neznámy pojem, ale v trénerských kruhoch ide o rešpektovaný program vzdelávania. Na progrese koučov sa podieľa aj Slovenská basketbalová asociácia (SBA), ktorá nominuje z radov trénerov. Nedávno si FECC začal robiť Martin Rančík a Tomaš Kačmarik, týmto certifikátom už dlhšiu dobu disponujú aj Peter Torda, Richard Ďuriš, Jozef Ištok a Martin Pospíšil. V rámci Slovenskej basketbalovej ligy sa do štúdia pustil aj Michal Madzin: „Jedná sa o trojročné vzdelávanie, ktoré sa koná vždy počas mládežníckych európskych šampionátov. Zúčastňujú sa ho tréneri z celého sveta. Krajina má dve miesta, na ktoré môže nominovať svojich zástupcov. Veľkým pozitívom celého projektu sú mená a skúsenosti lektorov, ktorí sa na celom projekte podieľajú. Toto vzdelávanie majú za sebou aj mnohí iní tréneri zo Slovenska a aj to ma motivovalo k tomu, aby som to vyskúšal aj ja. Nejde o licenciu, ide o certifikát. Najdôležitejšie pri tomto štúdiu je získavať skúsenosti, vedomosti, zachytiť nové trendy v trénovaní.“

V tomto roku vycestoval do Lotyšska, kde bol na programe ďalší diel jeho štúdia. „Tieto dve letá som vlastne dovolenkoval na šampionátoch, kde sa konali prednášky FECC a bol som aj pri slovenskej reprezentácii. Je to niečo čo robím, lebo to chcem robiť. Myslím si, že to má zmysel. Dáva mi to nové vedomosti, získavam skúsenosti, nadväzujem nové kontakty. Prednášky sú rozdelené na viac častí. Každý ma nejakú svoju tému a počas desiatich – jedenástich dní sa vymení veľa rôznych tém. Tréneri sa snažia predstaviť svoju vlastnú filozofiu, ktorú považujú za správnu. Tá je postupne vysvetľovaná od útočných po obranné prvky v hre. Venujú sa práci jednotlivca a aj tímovej súhre,“ poodhalil Madzin detaily z jeho programu.

O tom, že FECC je nesmierne váženou udalosťou, svedčí aj účasť známych trénerských mien z celého sveta. „Zastrešuje to aktuálny tréner Barcelony Svetislav Pešič, na prednáškach bol aj Pablo Laso, tréner Realu Madrid. Ďalej by som spomenul slovinského trénera Janeza Drvariča, Izraelčana Arika Šiveka a sú tam aj ďalšie veľké osobnosti basketbalu,“ vymenoval tréner Svitu niekoľko prednášajúcich. Dajú sa nadobudnuté informácie pretaviť do klubovej sféry? „Ťažko sa dajú vybrať nejaké jednotlivosti. Určite sú to nejaké drily, cvičenia alebo maličkosti, ktoré sa dajú aplikovať do už používaných cvičení. Dá sa tým všetkým oživiť tréningový proces. Samozrejme, človek veci využíva aj podvedome podľa toho, čo sa naučil. Je to aj vec aktuálnych rozhodnutí v daných situáciách,“ odpovedal Madzin.

Nielen pôsobenie pri reprezentácii a štúdium FECC, ale aj doplnenie realizačného tímu v klube. V novom ročníku už totiž nebude Madzin na všetko sám, vedeniu Iskry sa podarilo angažovať na post asistenta trénera Milana Veverku. Jeho resumé hovorí za všetko – reprezentačný tréner Česka a Švédska, víťaz Euroligy. „Milan Veverka určite nie je asistentom v tom pravom zmysle slova. Skôr je nejakým konzultantom alebo poradcom. Má neuveriteľne veľa skúseností. Pre mňa je to akoby pokračovaním vzdelávania. Za ten mesiac, čo sme spolu pri tíme, som sa naučil veľmi veľa nových vecí. Pred tréningami a aj po nich sa veľa rozprávame, hovoríme o veciach ako by mohli byť riešené ešte lepšie. Otvára to ďalšie možnosti a obohacuje ma to. Spoluprácu s pánom Veverkom si veľmi vážim. Má to veľký zmysel pre mňa a aj pre celé mužstvo,“ zakončil rozhovor kormidelník Iskry.

Foto: archív MM