• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Čelní predstavitelia Býkov v minulosti viackrát zdôraznili, že jednou z priorít klubovej filozofie je práca s mladými basketbalistami. Cieľom je vychovať si vlastných hráčov, ktorí raz budú robiť dobré meno značke KB Košice.

To, že nejde len o slová do vetra, dokumentuje i vznik B-tímu, ktorý absolvuje už túto sobotu premiéru v prvej basketbalovej lige mužov. Jeho základom budú hráči juniorky, ktorí tak dostanú priestor konfrontovať sa aj v súbojoch proti starším súperom.

„Béčko vzniklo z jednoduchého dôvodu. Kvalita juniorských súťaží je veľmi nízka a ak chceme mať na palubovke viac slovenských hráčov, tak niet inej cesty,“ objasnil tréner Jozef Rešetár, tréner, ktorý povedie „Býčkov“ do prvoligovej arény. „Náš prezident pán Sabol vie veľmi dobre, že kvalitní slovenskí hráči budú v budúcnosti pýtať stále viac a viac. Preto sme sa rozhodli orientovať v prvom rade na výchovu vlastných hráčov.“

V rámci tréningového procesu má skúsený kormidelník k dispozícii takmer tridsiatku mladých hráčov a vyberať dvanástku pre prvoligové zápasy tak bude z čoho.

„Chvalabohu, je nás dosť. Hlavne chlapci v kadetskom veku však budú hrávať v prvom rade juniorskú ligu a základ béčka v prvej lige budú tvoriť juniori. Doplniť by ich mohol aj člen prvého tímu Filip Duda, ktorý si týmto spôsobom zvýši hernú prax. Každý športovec potrebuje v prvom rade hrať,“ zdôraznil J. Rešetár.

Myšlienku prihlásenia tímu do prvej ligy privítali aj samotní hráči.

„Vnímam to veľmi pozitívne. Pre mňa ako hráča z juniorskej ligy je veľmi užitočné môcť nastupovať aj v prvej lige, ktorá je fyzicky náročnejšia a tvrdšia. Určite je to ideálna príležitosť ako si privyknúť na mužský basketbal a byť tak lepšie pripravený na prípadné štarty v áčku,“ zamyslel sa Enrico Krebes, ktorý sa spoločne s parťákom z juniorky Erikom Mišinským objavil aj v prípravných zápasoch A-tímu KB Košice.

Zatiaľ čo zverenci Miljana Čuroviča odštartujú svoju súťažnú sezónu 30. septembra, ich mladší kolegovia odohrajú svoj prvý prvoligový zápas už túto sobotu.

„Súperov sme zatiaľ nevideli a ťažko teda povedať, na čo budeme mať. Verím však, že sa budeme krôčik po krôčiku zlepšovať a liga ukáže, na čo vlastne máme. V každom prípade sa už veľmi tešíme na prvý zápas proti Banskej Bystrici. Základom bude poctivá práca v obrane a potom už pôjde útok sám,“ vyslovil sa Krebes.

V otázke formulovania cieľov je nateraz opatrný aj tréner Jozef Rešetár.

„Poviem to takto – my nebudeme hľadieť v prvom rade na výsledky. Viac nás bude zaujímať herný progres samotných hráčov. Cieľom totiž nie je vyhrať prvú ligu, ale vychovať basketbalistov pre A-tím. Všetko sú to veľmi mladí chlapci, ale je tu predpoklad, že do dvoch rokov by sa niektorí z týchto chalanov mohli objaviť aj v drese prvého tímu KB Košice. Majú to vo svojich rukách a zvýšený počet ťažších zápasov im dáva do rúk dobré karty,“ dodal tréner B-tímu KB Košice Jozef Rešetár.

Ak by ste si chceli pozrieť „Býčkov“ v akcii, tak prvú príležitosť budete mať už túto sobotu, kedy privítajú v športovej hale Technickej univerzity na Boženy Němcovej o šestnástej hodine Banskú Bystricu.

Program 1. kola prvej ligy (sobota, 23. september):

KB Košice – Banská Bystrica – 16:00 (ŠH TU Boženy Němcovej)

MBK Karlovka B – BK ŠKP Štart Bratislava

IMC Slovakia Považská Bystrica – Academic ŽU Žilina

MBK AŠK Slávia Trnava – MŠK Iskra Petržalka

BKM Lučenec – PU Akademik Prešov

Autor a foto: Peter Jesenský, zdroj: kbkosice.sk