• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Manažment handlovského "Baníka" aj naďalej pracuje na dopĺňaní kádra pred blížiacou sa sezónou 2018/2019. Priaznivci basketbalu v Handlovej iba nedávno spoznali meno nového trénera, ktorým sa stal Peter Torda. Ten svoje počiatočné výhliadky upriamil na výber slovenských hráčov. Po tom, ako na hornej Nitre predĺžil svoje pôsobenie odchovanec bratislavského Interu Jakub Novysedlák, vyšlo z útrob handlovskej športovej haly ďaľšie meno, ktoré bude v nastávajúcom ročníku figurovať na súpiske "baníkov".

Do Handlovej prichádza dvadsaťštyriročný, 210 centimetrov vysoký odchovanec považskobystrického basketbalu Jakub Petráš, ktorý v uplynulom období zbieral skúsenosti v zámorskej univerzitnej súťaži NCAA, kde počas štúdia nastupoval za tím Stony Brook New York, pôsobiaci v konferencii America East. V drese „morských vlkov“ trávil na palubovke v priemere trinásť minút, počas ktorých dosahoval päť bodov a tri doskoky na zápas.

Jeho prvé basketbalové kroky ale začali na Slovensku. „Môj prvý kontakt s basketbalovou loptou prišiel ešte na základnej škole, kde som sa prihlásil na basketbal. V tom čase išlo len o školský krúžok, nie o klubový basketbal. Dôležitý moment v mojej basketbalovej kariére prišiel na jednom zo školských turnajov, kde si ma všimol žilinský tréner pán Iljaško a položil mi otázku, či by som nechcel skúsiť basketbal na klubovej úrovni. A tak som sa ocitol v Žiline. Približne po pol roku som zaujal pozornosť pána trénera Tordu a stal som sa hráčom Považskej Bystrice, v ktorej som pôsobil na hosťovaní päť rokov," zaspomínal na svoje basketbalové začiatky novopečený krídelník Handlovej.

Jakub po absolvovaní strednej školy odišiel na Kanárske ostrovy do basketbalovej akadémie „Cannary Basketball Academy“. Po roku dostal ponuku z univerzitného celku Stony Brook New York, kde pôsobil v posledných štyroch sezónach. "Z Ameriky som si na Slovensko priniesol množstvo krásnych zážitkov. Jedným z nich je moment, na ktorý nikdy nezabudnem a ktorý môžem označiť za doterajší vrchol v mojej basketbalovej kariére. V súboji s Rutgers University sme priviedli zápas do predĺženia a v ňom sa nám podarilo po dramatickom závere zvíťaziť mojou strelou, po ktorej skončila lopta v súperovom košil iba dve desatiny sekundy pred záverečným klaksónom predĺženia. Na tento moment určite nikdy nezabudnem," zaspomínal na nedávne obdobie s úsmevom na tvári handlovský forward.

Po štvorročnom pôsobení rodáka z Rajca za veľkou mlákou, prišiel čas okúsiť európsky basketbal, ktorý bude pre Jakuba veľkou zmenou a na ktorý si bude v príprave postupne zvykať. "Európsky basketbal je diametrálne odlišný v porovnaní s tým americkým. Najväčší rozdiel vidím najmä v posudzovaní kontaktných situácií. Kým v Európe sa fyzický kontakt medzi hráčmi posudzuje úzkostlivo, v Amerike dostávajú hráči od rozhodcov podstatne viac priestoru na osobný kontakt, a to môže byť pre hráča, ktorý príde z USA do európskej súťaže problém. Okrem tejto skutočnosti si budem musieť zvyknúť aj na kratší čas potrebný na zakončenie. V NCAA má tím k dispizícií tridsať sekúnd na strelu, kým v Európe dvadsaťštyri. Práve na tieto zmeny chcem sústrediť letnú prípravu a verím, že do začiatku novej sezóny si na ne zvyknem," skonštatoval Petráš.

Jakub Petráš sa napriek viacerým ponukám zo strany slovenských klubov rozhodol obliecť dres handlovského "Baníka". "Moje rozhodnutie neprišlo hneď, ako som dostal od Handlovej ponuku. Podpisu zmluvy predchádzali konzultácie s mojim agentom, či rodinou. Napokon som sa ale rozhodol pre tradičnú baštu slovenského basketbalu z viacerých pozitívnych dôvodov. Na trénerskú stoličku zasadol môj bývalý mládežnícky kouč Peter Torda, ktorý ma bez pochýb basketbalovo posunie vpred. Ďalším pozitívom je vzdialenosť od môjho domova a rodiny, ktorá predstavuje hodinu cesty autom. No najsilnejším faktorom, ktorý ovplyvnil moje rozhodnutie, sú vynikajúci fanúšikovia, ktorých toto mesto má a ktorí basketbal doslova milujú. Vždy dokázali vytvoriť úžasnú atmosféru. Teda aspoň tak si to pamätám z dávnejšieho obdobia a verím, že ich Handlová ešte stále má," povedal so smiechom handlovský krídelník.

Jakub Petráš je po svojom menovcovi a už aj spoluhráčovi Jakubovi Novysedlákovi druhým hráčom handlovskej súpisky. Vo svojej premiérie nechce sklamať fanúšikov, svojich blízkych a najmä sám seba. "Každý hráč prichádza do nového pôsobiska plný elánu, chuti a samozrejme odhodlaný naplniť stanovené ciele. Verím, že naše ambície naplníme, divákom budeme prinášať okulahodiaci basketbal a po skončení sezóny bude dôvod na radosť, respektívne na oslavy," uzavrel rozhovor s úsmevom na tvári handlovský debutant Jakub Petráš.

Autor: Pavel Procner, zdroj: mbkha.sk

Foto: newsday.com