• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Aktuálna sezóna Slovenskej basketbalovej ligy sa síce ešte neskončila, ale vedenie ligy už pracuje na ďalšom ročníku. Na nedávnej členskej schôdzi boli prerokované viaceré novinky, ktoré by mali vstúpiť do platnosti od sezóny 2019/2020.

Asi najpodstatnejšou a najpozitívnejšou informáciou je fakt, že počet účastníkov sa s veľkou pravdepodobnosťou nezníži. Naopak, je šanca na párny počet účastníkov - desať. Milan Rožánek, predseda Academicu ŽU Žilina a víťaz 1. ligy odprezentoval prítomným zástupcom klubu aktuálne informácie. „Našou dlhodobou snahou je, aby SBL mala párny počet účastníkov – desať. Vítame preto iniciatívu Academicu ŽU Žilina, ktorý si vybojoval víťazstvom v 1. lige právo účasti v nasledujúcom ročníku SBL. Vedenie klubu sa len nedávno rozhodlo, že skúsi poskladať rozpočet pre najvyššiu súťaž, aj preto vznikol ten komunikačný šum v uplynulých dňoch. Pán Rožánek nás informoval na schôdzi o aktuálnom stave a prejavenom záujme štartu v SBL. Ich snahu vnímame len pozitívne. O ich účasti, respektíve neúčasti sa rozhodne najneskôr 8. júna, kedy je interná uzávierka prihlášok do SBL,“ povedal na úvod riaditeľ súťaže Peter Mičuda.

Základná časť SBL bude aj v sezóne 2019/2020 štvorkolová (2x doma, 2x vonku). To sa môže ešte zmeniť, v prípade ak viacero družstiev prejaví záujem o štart v medzinárodných súťažiach. Zatiaľ len Levickí Patrioti prejavili záujem o účasť v ďalšom ročníku Alpsko-jadranského pohára. Úvodné kolo novej sezóny by sa malo odohrať 28. septembra.

Zmenami prejde pravdepodobne aj hrací systém play off. Po novom by sa na tri víťazné zápasy nemalo hrať len štvrťfinále, ale aj semifinále. Finále zostane na štyri víťazné zápasy. Bronzovú medailu už nedostanú obaja zdolaní semifinalisti, ale iba lepšie postavené družstvo po základnej časti. „Aj napriek miernej kritike v súvislosti s nahustenejším programom v play off, sme sa rozhodli zachovať hracie dni tak, ako tomu bolo doteraz. Touto formou totiž chceme eliminovať dlhé prestávky medzi jednotlivými fázami play off a mať súťaž plynulú,“ uviedol Mičuda.

O ďalších novinkách vás budeme informovať v nasledujúcich týždňoch. Všetky vyššie spomenuté informácie podliehajú ešte schváleniu členmi SBL.

Foto: Lukáš Droppan