• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Po štyroch rokoch sa Inter Bratislava opäť predstaví v pohárovej Európe, zverencov trénera Aramisa Nagliča čaká v utorok 17. septembra o 18.00 h v Eurovia Aréne duel šampiónov. Ich súperom v prvom predkole Ligy majstrov bude švajčiarsky Fribourg Olympic.

1. predkolo Ligy majstrov:

Inter Bratislava - Fribourg Olympic (Švaj.)

Eurovia aréna, Bratislava, utorok 17. septembra o 18.00 h - štatistický prenos a video prenos: RTVS 2 a Huste.sk

„Žlto-čierni“ mali špecifickú prípravu, keďže bola oveľa kratšia, intenzívnejšia, navyše sa jej v úvode museli vysporiadať s absenciou až pätice Slovákov, ktorá si plnila reprezentačné povinnosti. „Nemali sme veľa času. Myslím si, že by sme potrebovali viac času na to, aby sme boli spolu. Reprezentácia hrala do 21. augusta, prvý spoločný tréning sme mali 24. augusta. Nie sme rozohraní tak, ako by som ja chcel, to je jasné. Taká je však súťaž, taký je kalendár, musíme sa tomu prispôsobiť. Nebude to ľahké, Fribourg má veľký rozpočet a skúsenosti z Ligy majstrov. Dúfam, že budeme v aktuálnej chvíli na nich maximálne pripravení,“ zhodnotil Naglič prípravné obdobie.

Jeho zverenci odohrali v príprave šesť zápasov, v troch zvíťazili, v dvoch ťahali za kratší koniec a jeden sa skončil remízou. „Prvé tri prípravné stretnutia boli proti veľmi silným družstvám, ktoré hrajú Európsky pohár, respektíve Jadranskú a taliansku ligu. Ukázalo nám to naše limity, čo môžeme a čo nie. V takýchto zápasoch sa ukazujú schopnosti a skúsenosti hráčov. Treba povedať, že naši hráči nemajú európske skúsenosti. To sme však chceli. Garantujem, že keby sme hrali viac takýchto stretnutí, tak by sme rástli po kvalitatívnej stránke. Ďalšie stretnutia boli podobné našej kvalite. Prispôsobili sme sa situácii,“ povedal kouč bratislavského tímu k prípravným zápasom.

img024

Káder Interu však okrem počiatočných reprezentačných absencií, sužovali aj zranenia. Vedenie klubu tak zareagovalo na vzniknutú situáciu a vzhľadom aj na náročný program v pohárovej Európe a v domácej súťaži, angažovalo pred niekoľkými dňami dvojicu Američanov – Sterlinga Gibbsa a Stevieho Browninga. „Počas väčšiny prípravy sme boli bez Davida Abrháma a Michala Čekovského, to sú pre nás dôležití hráči. Kalendár je taký, aký je. Trápili sme sa s tým, niekoľko dní sme trénoval v menšom počte a cítime to. Čakali sme na reprezentantov, u ktorých nebolo ľahké prepnúť sa hneď na inú súťaž,“ uviedol kouč Interu.

Hneď prvé predkolo Ligy majstrov prinesie konfrontáciu aktuálneho slovenského a švajčiarskeho majstra. S „helvétmi“ si Slováci zahrali aj v predkvalifikácii majstrovstiev Európy 2021, súčasťou týchto duelov bol pivot Interu Michal Baťka: „Švajčiarsky basketbal bude asi na úrovni toho slovenského, keďže sme u nich ako reprezentácia prehrali po predĺžení a doma sme nad nimi zvíťazili. Uvidíme, aká je úroveň klubov. V minulej sezóne sa Fribourg dostal až do základnej časti Ligy majstrov. My chceme ísť minimálne do druhého predkola.“

fribourg lm 

Utorňajší súper bratislavského celku už má za sebou ostrý štart do sezóny, v sobotu prehral vo Švajčiarskom superpohári s Lions de Ženeva 60:73. „Je to moderné a strelecké družstvo. Majú nižších pivotov, ale všetci dokážu strieľať za tri body. To je potom ťažké skautovať takéto družstvo. Majú dominantného rozohrávača Xaviera Pollarda, najlepšieho strelca švajčiarskej ligy v predchádzajúcej sezóne. Majú senegalského pivota, ktorý má takmer vždy double-double, čiže máme čo skautovať a nebude to ľahké,“ zamyslel sa Naglič nad súperom.

Súčasťou švajčiarskeho tímu je bývalý hráč Prievidze Tim Derksen. Americký playmaker zamieril do Fribourgu v priebehu predchádzajúcej sezóny, družstvu dopomohol k majstrovskému titulu a sám sa stal najužitočnejším hráčom finále. „Vieme však o jeho silných a slabých stránkach, aspoň na jedného hráča máme recept. Sú tam kvalitní hráči, preto nebude ľahké uhrať víťazstvo. Chceme si však zahrať proti Bonnu,“ prezradil Baťka.

Tréner Fribourgu Petar Aleksič rešpektuje silu súpera, no zároveň verí v postup ďalej: „Rešpektujeme fakt, že Inter má vo svojom kádri siedmich slovenských reprezentantov, ktorých dopĺňajú skúsení legionári. Je to družstvo, ktoré spolu už dlhšiu dobu a sú tiež majstrom Slovenska, čo hovorí za všetko. Aj keď sa zmenilo naše družstvo, tak je našou povinnosťou, aby sme hrali dobre. V predchádzajúcom ročníku sme sa postarali o veľké prekvapenie, preto k tomu pristupujeme zodpovedne.“

img005

 

Inter začína svoju púť pohárovou Európou doma, čo sa môže v úvode sezóny javiť ako výhoda. „Doma je vždy lepšie hrať, je to pre nás prvý európsky zápas po dlhom čase. Je to tiež dôležité pre slovenský basketbal. Chceme reprezentovať nielen Inter a Bratislavu, ale aj slovenský basketbal v Európe, čo je možno lepšie,“ dodal na záver tréner „žlto-čiernych“.

Odveta je na programe v piatok 20. septembra o 20.00 h vo Fribourgu. V prípade postupu Interu, si v druhom predkole zmeria sily s nemeckým Telekom Baskets Bonn (26. a 29. septembra). Ak by slovenský majster vypadol už v prvom predkole, tak na neho čaká skupinová fáza Európskeho pohára FIBA.

Foto: Vladimír Dorňák, Facebook