• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Po úspešnej predohrávke v podaní Levíc sa 8. kolo Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy uzatvorí štvoricou stretnutí. 

VŠEMvs Karlovka Bratislava - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves

Hala pro. Rovného, streda 9. októbra o 19.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk a Youtube

Delegácia rozhodcov: Tomáš Holländer, Stanislav Bara, Ladislav Bartoš

Čo je dôležité vedieť: Zápas tímov zo spodnej časti tabuľky sľubuje zaujímavý súboj. Karlovka počas víkendu príjemne prekvapila víťazstvom v Leviciach, na ktoré by rada nadviazala prvou výhrou pred domácim publikom a priblížiť sa tímom na vyšších pozíciách. Spišiaci pokračujú v čakaní na prelomenie dlhej série prehier, v podtatranskom derby prehrali zverenci trénera Dávida Demečka so Svitom 74:101.

Kto proti komu: Streleckými lídrami sú na oboch stranách rozohrávači. V domácom tíme je to slovenský reprezentant Dalibor Hlivák, u hostí Aleksa Šolevič. 

Čísla, čísla, čísla: Karlovka predviedla na palubovke Levíc trojkovú kanonádu, desiatimi trojkami a 33% úspešnosťou si výrazne pomohla na ceste za víťazstvom. Spišiaci mali vo Svite dokonca 36% úspešnosť spoza trojkového oblúka.

Povedali pred zápasom:

Michal Podhorský (hráč Karlovky): "Rozdiel medzi prípravou na neporazené Levice a prípravou na Spišiakov bez výhry nie je. Nepozeráme sa na to, aký súper sa proti nám postaví. Na každý jeden zápas sa pripravujeme zodpovedne a nesledujeme, akú sériu výhier alebo prehier náš protivník má. Aj stredajší zápas začne stavom 0:0, výsledky z predchádzajúcich zápasov sa nerátajú. V tomto kole by sme radi vyhrali na domácej palubovke, paradoxne sa nám zatiaľ viac darí vonku a doma sme ešte
nevyhrali. To chceme zmeniť."

Vladimír Hovaňák (hráč Spišskej Novej Vsi): "Tá séria je dlhá, zlá a určite nám 'lezie' do hláv. Pokúsime sa ju zlomiť na Karlovke, bude to však veľmi ťažké, čaká nás kvalitný súper, ktorý vyhral v Leviciach a určite nás nepodcení. My sa však musíme pozerať predovšetkým na seba. Ak chceme v Bratislave uspieť, musíme podať zodpovedný výkon, do zápasu vložiť ešte viac chcenia, zápalu a srdiečka pre tím. Musíme celých 40 minút počúvať trénera a dôsledne dodržiavať jeho pokyny. Stále sa nám stáva, že 'vypneme' na minútku - dve, dostane lacné koše a 'je po nás'. Následne začne hrať individualisticky, každý to chce vziať na seba a to nie je cesta. Potrebujeme tímový výkon a urobíme všetko pre to, aby sme na Karlovke uspeli."

 

MBK Rieker COM-therm Komárno - BK Iskra Svit

Mestská športová hala, streda 9. novembra o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: 213 a Youtube

Delegácia rozhodcov: Igor Pipíška, Tomáš Doušek, Miroslav Matejčík 

Čo je dôležité vedieť: Maródka v tíme vicemajstra sa každým dňom zmenšuje, "obuvníkom" prispelo k zlepšeniu nálady aj víťazstvo proti Handlovej. Formu môžu potvrdiť v domácom dueli s nebezpečným Svitom. Hráči Iskry sa držia aj po odchode Erica Palma na vrchných pozíciách tabuľky. V sobotu si bez väčších starostí poradil Svit so Spišskou Novou Vsou (101:74). 

Kto proti komu: Oba tímy majú vo svojom tíme nových dirigentov hry. Komárno angažovalo do svojich radov Vuku Djordjeviča, Svit má zase Miljana Radisavljeviča. 

Čísla, čísla, čísla: Vicemajster má tradične silnú základnú zostavu, v Handlovej sa pätica hráčov postarala o 70 z celkových 91 bodov tímu. Svit sa môže oprieť o silný podkoš, v sobotu zaznamenali zverenci tréneri Michala Madzina 54 bodov. 

Povedali pred zápasom:

Jozef Paulik (asistent trénera Komárna):  "Čo sa týka zdravotného stavu nášho družstva, už je to lepšie, okrem Tomiča a Maslíka proti Svitu budú hrať všetci, ktorí budú na zápas k dispozícii. Pomaly sa dávame po zdravotnej stránke dokopy, a to je pre nás najpodstatnejšie. Hráči urobia opäť maximum pre víťazstvo, čo bude v ich silách. Doma si už nemôžeme dovoliť ďalšie zaváhanie a myslím, že aj v tejto fáze súťaže, ak zahráme našu hru, bude pre nás prijateľné jedine víťazstvo."

Boris Belavý (hráč Svitu): „V Komárne sa pokúsime dosiahnuť čo najlepší výsledok, ale vieme, že nás tam čaká búrlivé prostredie. Budeme musieť eliminovať niektorých hráčov súpera a prezentovať sa našou tímovou hrou.“

 

MBK SPU Nitra - MBK Handlová

Mestská športová hala, streda 9. novembra o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk

Delegácia rozhodcov: Marek Turčin, Roman Lamoš, Martin Hudec

Čo je dôležité vedieť: Herný progres Nitry pod taktovkou Dragana Ristanoviča pokračoval aj v Košiciach. S favoritom dokázali dlho držať krok, no napokon po hluchej streleckej chvíľke prehrali vysoko 67:101. Doma však môžu prekvapiť ďalšieho favorita. Zmeny v Handlovej neutíchajú, po troch zmenách v minulom týždni, prišli "baníci" tesne pred stredajším duelom aj o Briana Bennetta. Nového trénera Marka Cvetkoviča tak čaká ešte veľký kopec práce, čo sa potvrdilo aj prehrou proti Komárnu.

Kto proti komu: Nitrianskeho pivota Filipa Pejoviča čakajú dôležité podkošové súboje so skúseným Petrom Sedmákom.

Čísla, čísla, čísla: Stratené lopty môžu byť rozhodujúcim faktorom duelu pod Zoborom. Nitrania dostali z 18 strát až 24 bodov, Handlová dokonca stratila o tri lopty viac a dostala v tomto smere až 30 bodov. 

Povedali pred zápasom:

Adam Samek (hráč Nitry): "Musíme si dať pozor na straty a byť koncentrovaní najmä v obrane. Tu mávame v zápasoch miestami zlú a zráža nás to na kolená skoro v každom stretnutí. Keď však dodržíme to čo trénujeme, môžeme doma znova uspieť." 

Mikey Thompson (hráč Handlovej): "Najdôležitejšie na zápase v Nitre bude to, aby sme do hry vstúpili so správnym prístupom. Od začiatku sa musíme plne sústrediť na obranu. Zvyšok sa o seba postará samo. Ako tím pracujeme na tom, aby sme mali dobrú obranu, ktorá pomôže našej útočnej hre. Musíme si v obrane navzájom veriť, to je najdôležitejšie."  

 

MBK Lučenec - BK Inter Bratislava

Športová hala ARENA, streda 9. novembra o 18:00 - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk a Youtube

Delegácia rozhodcov: Anton Šarišský, Peter Karniš, Ján Kovalčík

Čo je dôležité vedieť: Nováčik z Lučenca sa hotuje získať cenný skalp tretieho tímu predchádzajúcej sezóne. "Novohradčania" neboli ďaleko k senzácii, ale mohutný finiš proti Prievidzi nestačil na výhru. V tíme počas týždňa prebehlo k hráčskej zmene, vedenie klubu sa rozlúčilo s Eddim Jurjevičom, novou tvárou je Milič Blagojevič. Interu nepomohla dlhá zápasová prestávka, v predohrávke 10. kola prehrali na palubovke Prievidze 65:73. 

Kto proti komu: Lučenčania majú veľkú silu pod košom, o väčšinu bodov a doskokov sa stará americká dvojica Aaron Rountree a Garrick Sims. Kvalitu majú aj hostia z hlavného mesta v podobe Radoslava Rančíka, Tomáša Mrviša či Lukáša Hofericu. 

Čísla, čísla, čísla: Tímy ukázali v posledných dueloch zaujímavé štatistické ukazovatele. Lučenec mal proti Prievidzi 65% streľbu za dva body, 46% za tri body. Inter proti rovnakému súperovi mal 15% úspešnosť za tri body, ale aj 90% úspešnosť trestných hodov. 

Povedali pred zápasom:

Milan Matisko (prezident Lučenca): "Čaká nás ďalší ťažký zápas, v ktorom sa predstavíme proti bratislavskému Interu. Ten patrí k stáliciam slovenského basketbalu a má za sebou množstvo úspechov, čo vzbudzuje rešpekt. My však chceme ukázať bojovnosť a tímového ducha, aký nás zdobil aj v poslednom domácom stretnutí s Prievidzou, kedy sa nám podarilo skresať obrovský náskok majstra a ukázať, že vieme by vyrovnaným súperom favoritom súťaže. Veríme, že po 'vydarených' pokusoch proti favoritom (Levice a Prievidza-pozn.) tento zápas dotiahneme do úspešného konca a potešíme našich fanúšikov. Tí, dúfam vytvoria rovnako fantastickú atmosféru, ako v piatok proti Prievidzi. Po nevydarenej skúške z nášho tímu odchádza Eddi Jurjevič a už v dnešnom zápase nastúpi na jeho pozíciu srbský krídelník Milič Blagojevič."

Goran Bulatovič (hráč Interu): „My sme s Lučencom odohrali pred sezónou jeden prípravný zápas, v ktorom sme videli, že majú silné družstvo a veľmi dobrého trénera, ktorý to všetko vedie. Podľa mňa nás čaká ďalší ťažký zápas. Počul som, že v Lučenci je veľmi dobrá atmosféra a ťažko sa tam hrá. My sa ale po prehre s Prievidzou musíme dať dokopy a vyhrať.“

 

BK Levickí Patrioti - BC Prievidza

Športová hala, sobota 22. októbra o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Youtube

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Tomáš Doušek, Roman Lamoš

Čo je dôležité vedieť: Súboj prvého s druhým, domácej neporaziteľnosti proti aktuálnemu majstrovi. V Leviciach sa opäť môžu diváci tešiť na basketbalový sviatok. Zverenci trénera Tea Hojča zostávajú aj po stredajšom 4. kole jediným neporazeným tímom, Prievidza sa naladila na stretnutie dôležitým víťazstvom v Európskom pohári FIBA nad rumunskou Steaua CSM EximBank Bukurešť. Patrioti zvládli bez väčších problémov krajské derby, na palubovke Nitry zvíťazili 103:67.

Kto proti komu: Zaujímavý súboj sa črtá na pozícii za tri body. Na levickej strane bude hroziť z tejto vzdialenosti Jaroslav Musil, Jarvis Summers či Šimon Krajčovič, na strane Prievidzi sú trojkovými snajpermi Marko Batina, Igor Marič a Rastko Dramičanin.

Čísla, čísla, čísla: Leviciam vychádzalo v stredajšom stretnutí proti Nitre takmer všetko, za 2 body mali úspešnosť 61%, za tri body 52% a spod koša dali až 62 bodov. Patrioti sa tiež prezentovali efektívnou lavičkou, na výhre mala podiel v podobe 57 bodov. Prievidza mala proti Rumunov tiež úspešnú streľbu za 2 body (54%), spod koša zaznamenala 44 bodov a po stratených loptách súpera pridali ďalších 20 bodov. 

Povedali pred zápasom:

Teo Hojč (tréner Levíc): „Sme si vedomí prievidzskej sily. Nemáme také osobnosti, ako majú oni. Budeme sa však snažiť hrať na ich európskom leveli, čo však nebude pre nás vôbec jednoduché. Máme plán a nejaké nápady, ako chceme hrať. Chceme bojovať a uvidíme, čo dokážeme.“

Miljan Čurovič (tréner Prievidze): "Hráme proti súperovi, ktorý na domácej palubovke v tejto sezóne ešte neprehral a v minulej sezóne prehral asi len jeden zápas. Je to kvalitný tím s výborným trénerom a veríme, že bude kvalitný zápas."

Foto: Karol Scholtz