• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

V sobotňajšom 15. kole Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy nebude núdza o zaujímavé súboje. Prievidzská Niké aréna uvidí prvýkrát v sezóne reprízu minuloročného finále, v Košiciach sa hotujú "býci" oplatiť prehru so Svitom a Handlová chce prerušiť čakanie na víťazstvo doma proti Karlovke. Nitrania vyzvú Levičanov a Inter privíta hráčov Spišskej Novej Vsi. 

MBK Handlová - VŠEMvs Karlovka Bratislava

Mestská športová hala, sobota 3. decembra o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Youtube

Delegácia rozhodcov: Igor Pipíška, Stanislav Bara, Richard Sirocký

Čo je potrebné vedieť: Jeden z tímov preruší po sobotňajšom zápase čakanie na víťazstvo. Väčšia ťarcha je na pleciach handlovských hráčov, chuť výhry neokúsili už štyri stretnutia. V stredajšom "televíznom" stretnutí si bez väčších problémov zobrali body za víťazstvo z ich palubovky hráči Košíc. Karlovka mala počas stredy voľno, zápas s Handlovou má pre zverencov trénera Petra Ivanoviča veľkú dôležitosť. Prípadným víťazstvom sa môžu od tímov dolnej polovice odpútať a zvýrazniť šancu pre prípadne účinkovanie na Eurovia Slovenskom pohári. 

Kto proti komu: V oklieštenej handlovskej zostave sa podľa očakávania vyprofilovali ako lídri Nenad Miloševič a Peter Sedmák. Karlovka má viacero hráčov, ktorí môžu v zápasoch tím potiahnuť. Ak by sme mali nájsť adekvátnych súperov domácej dvojici, tak by to bol Dalibor Hlivák a Branislav Brliť.

Čísla, čísla, čísla: Handlová môže uspieť, ak minimálne o level zlepší doskakovanie. "Býci" z Košíc ich v zápase preskákali o 17 lôpt. 

Povedali pred zápasom:

Luboš Stria (hráč Handlovej): "Karlovka je rýdzo slovenský tím, ktorý hrá tímovo a neustále v pohybe. Jadro tímu je už dlhší čas pohromade, a to je ich najväčšia výhoda, pretože všetci poznajú svoju rolu a každý detail ich hry. V sobotu bude najdôležitejšie to, aby sme zabudli na zlý zápas s Košicami a dali do toho všetku energiu, boli koncentrovaní na oboch polovičkách ihriska, presne tak, ako sme to predviedli v našom prvom vzájomnom stretnutí." 

Branislav Brliť (hráč Karlovky): "Mali sme voľný týždeň bez zápasov a tak sme sa snažili dolaďovať niektoré naše herné činnosti. Chceli sme samých seba presvedčiť, že máme na to opäť zahrať dobrý zápas ako s Levicami a vyhrať."

 

KB Košice - BK Iskra Svit

Angels aréna, sobota 3. decembra o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Huste.sk a Youtube

Delegácia rozhodcov: Zdenko Tomašovič, Marek Kúkelčík, Lukáš Životský

Čo je potrebné vedieť: Košičania sú späť na víťaznej vlne a pred sebou majú jasný cieľ - zvíťaziť a udržať kontakt s Interom. "Býci" však majú aj ďalší predzápasový motív, odčiniť jednobodovú prehru spod Tatier. Formu majú znamenitú, čo potvrdili 34-bodovým víťazstvom na palubovke Handlovej. Svit čaká na víťazstvo vonku už viac ako dva mesiace, sériu sa nepodarilo zlomiť ani na Pasienkoch. Inter si poradil aj s absenciami, napokon zvíťazil po dobrej záverečnej štvrtine 83:71.

Kto proti komu: Najlepší slovenský hráč za mesiac november Michal Baťka môže vykročiť správnou nohou za obhajobou. Proti nemu však bude stáť skúsený izraelský pivot Anton Šoutvin.

Čísla, čísla, čísla: Košičiam môže zabezpečiť víťazstvo podobná úspešnosť streľby ako mali v stredu, proti Handlovej premenil za dva body takmer 80% svojich pokusov. Svit je tradične nebezpečný za tri body, na Pasienkoch mal v tomto ukazovateli 46% úspešnosť.

Povedali pred zápasom:

Milan Žiak (hráč Košíc): „Tú poslednú sekundu z prvého zápasu vo Svite máme všetci v hlavách. Ideme im to vrátiť, dá sa povedať - ideme sa pomstiť. Verím, že nadviažeme na Handlovú a budeme od prvej štvrtiny dominantným tímom. Ľahké to však nebude. Svit je dosť nepredvídateľný tím. Jeho jednotlivci dokážu zažiariť a inokedy sú neviditeľní. Musíme si dať veľký pozor, ale pred každým našim domácim zápasom platí stále to isté - doma by sme nemali prehrať žiadny zápas."

Marián Lehotský (hráč Svitu): „Košice majú silnú podkošovú hru podporenú výbornou hrou na perimetri a našou úlohou bude to čo najlepšie ubrániť. Naša bilancia na ihriskách súperov je iná ako doma, ale my ideme s cieľom bojovať. Chceme hrať na hranici našich možností a vydať zo seba všetko.“

 

BK Inter Bratislava - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves 

Hant aréna, sobota 3. decembra o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Youtube

Delegácia rozhodcov: Peter Ženiš, Marek Turčin, Mária Donovalová

Čo je potrebné vedieť: Duel prvého s posledným má jasného favorita. Interisti zostávajú doma zatiaľ nezdolaní, aj bez Rančíka a Barača ustáli prekážku v podobe Svitu. Spišiaci zapracovávajú nové posily, v domácom stretnutí s Prievidzou prehrali 72:91. Novovešťania pokračujú v náročnej sérii zápasov, proti Interu však nemajú čo stratiť. 

Kto proti komu: Veľký význam môže mať podkošový priestor, Spišiaci v ňom môžu zvýšiť silu, ak bude k dispozícii Phil Henry. 

Čísla, čísla, čísla: Zlepšiť úspešnosť za tri body a vyvarovať sa veľkému množstvu stratených lôpt, to sú hlavné recepty na prípadný úspech hostí v Hant aréne. Domáci môžu uspieť kolektívnym výkonom a dobrou obranou.

Povedali pred zápasom:

Roman Ivan (asistent trénera Interu): „Musíme sa pripraviť, že Spišská hrá rýchlo, vyráža do protiútokov, hrá agresívne. Aj keď máme teraz oklieštenú zostavu, musíme sa s tým vyrovnať. Spišiaci majú dvoch nových hráčov, príliš ich nepoznáme, ale Juríček sa už objavil aj v reprezentácii, hral na škole v Amerike, takže isto má svoju kvalitu. Vravím, nemôžeme nič podceniť.“

Michal Búza (manažér Spišskej Novej Vsi): "Superťažká séria pokračuje zápasom na Interi, na ktorý cestujeme so vztýčenou hlavou. Oprávňuje nás k tomu výkon proti majstrovi z Prievidze, kde sme oslabení o Hovaňáka a Henryho vôbec nehrali druhé husle a strpčovali sme život favoritovi celý zápas. Teší ma, že čoraz častejšie dokážeme hrať celých 40 minút koncentrovane, musíme ešte pritvrdiť v obrane, pretože máme problém ubrániť 'ľahké' koše, ktoré nás zrážajú do kolien. Proti Prievidzi zahral výborne Juríček, ktorý spolu s Marshallom dostávajú do krvi herné systémy a verím, že proti súperom 'nášho rangu' sa to prejaví. Do Bratislavy by sme mali cestovať kompletní, nastúpiť by mal aj uzdravený Hovaňák, menší otáznik visí nad Henrym, ktorý ma problém so zubom."

 

BC Prievidza - MBK Rieker COM-therm Komárno

Niké aréna, sobota 3. decembra o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: 213 a Youtube

Delegácia rozhodcov: Pavel Fuska, Anton Šarišský, Michal Perečínsky

Čo je potrebné vedieť: Až v 15. kole konečne na seba narazia minuloroční finalisti, o motiváciu je tak postarané na oboch stranách. Ide o stretnutie tabuľkových susedov, ale treba poznamenať, že oba tímy majú na konte oproti konkurencii o dva zápasy menej. Prievidza víťazí doma aj vonku, hlavne Niké aréna nezažila v aktuálnej sezóne iného víťaza ako tím Miljana Čuroviča. Komárno naproti tomu zaváhalo v predchádzajúcich dvoch stretnutiach. Hlavne stredajšia prehra s Levicami po predĺžení môže zanechať na "obuvníkoch" citeľné škody. 

Kto proti komu: Ťahákom stretnutia bude určite súboj rozohrávačov, domáci majú vo svojich radách tradične dobre hrajúceho Andreho Jonesa. Na strane Komárna sa po zranení opäť rozohral Farad Cobb.

Čísla, čísla, čísla: Ak by sa to dalo zľahčiť, tak rozhodujúce bude to, kto dá viac úspešných pokusov za tri body. Prievidza zaznamenala na Spiši 16 trojok, Komárno proti Leviciam len o tri menej.

Povedali pred zápasom:

Marko Batina (hráč Prievidze): “S Komárnom sme hrali finále v predchádzajúcich dvoch sezónach. Rovnako ako u nás, tak aj v Komárne sú hráči, ktorí spolu hrávajú už niekoľko rokov. Máme spoločnú históriu a dobre sa poznáme.  Zápas bude preto určite veľmi zaujímavý a rád by som pozval našich fanúšikov, ktorí nám pomôžu, tak ako nám pomáhajú vždy, za čo sa im chcem poďakovať.”

 

BK Levickí Patrioti - MBK SPU Nitra

Športová hala, sobota 3. decembra o 18.00 - štatistický prenos, priamy prenos: Youtube

Delegácia rozhodcov: Roman Lamoš, Tomáš Holländer, Martin Hudec

Čo je potrebné vedieť: Favoritom tradičného krajského derby sú domáci Patrioti. Levice neokúsili chuť prehry v predchádzajúcich štyroch dueloch a proti Nitre sa im už dlhšiu dobu výsledkovo darí. Veľkou vzpruhou pre tím bola aj stredajšia cenná výhra po predĺžení na palubovke Komárna. Nitrania zatiaľ predvádzajú veľmi nevyrovnané výkony. Proti Lučencu si vybrali lepší deň a takmer tri štvrtiny siahali na víťazstvo. Prišla však krátka nekoncetrovanosť, ktorá ich stála prípadny zisk dvoch bodov.  

Kto proti komu: Z kolektívného výkonu Patriotov sa len ťažko dá sa vyzdvihnúť jeden jednotlivcov. V tíme Dragana Ristanoviča sa dobre rozohral Nikola Otovič, ktorému sekunduje jeho krajan Filip Pejovič.

Čísla, čísla, čísla: Body po stratách trestajú Levičania veľmi tvrdo, v Komárne zaznamenali v tomto smere až 22 bodov. Nitra vyťažila proti Lučencu o 12 bodov menej. 

Povedali pred zápasom:

Ladislav Garaj (generálny manažér Levíc): „Víťazstvo v Komárne má pre nás veľkú cenu, potrebujeme ho ale potvrdiť doma proti Nitre. Nitrania majú momentálne podstatne kvalitnejší tím, ako tomu bolo na začiatku sezóny, keď sme u nich vyhrali. Hoci to zatiaľ výsledkovo nepotvrdzujú, rozhodne ich neradno podceniť. Tešíme sa na ďalšie derby na dlhý čas to bude pre nás posledný domáci zápas, preto verím, že hala bude opäť plná a fanúšikovia si prídu na svoje.“

Filip Pejovič (hráč Nitry): "V Leviciach to bude ďalší náročný zápas. Patrioti majú výborný tím. My musíme zregenerovať, doliečiť zranenia a zabojovať o dobrý výsledok."

Foto: Oliver Búza