• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Zo stoličky riaditeľa Slovenskej basketbalovej ligy sa presunul opäť do prostredia prievidzského klubu, v ktorom si prešiel od neľahkých časov až k majstrovskému titulu. Martin Boško zhodnotil náročný rok na Hornej Nitre s úspešným koncom.

Manažérska úloha je veľmi náročná, prievidzský klub si prešiel počas sezóny rôznymi fázami, o ktorých sa Martin Boško rozhovoril: „Pred sezónou prešiel klub zmenami vo vedení, s pánom Hemzom sme prebrali klub. Zrazu tu nebol nikto kto by povedal, takýto rozpočet je k dispozícii, hrajte. Museli sme si zabezpečiť jeho vykrytie a hlavne stanoviť takú výšku výdavkov, aby sme to zvládli. Do toho prišlo podstatné zníženie plnenia od jedného z kľúčových partnerov, čo musím priznať, že bolo dosť ťažké na vysporiadanie. Aj napriek tomu, že sme už mali podpísaných päť kľúčových hráčov, hlavou mi prechádzali rôzne myšlienky. Tu by som chcel poďakovať Samovi Bahnovi, ktorý mi v tomto čase dodal hlavne veľkú psychickú podporu, že ideme bojovať! Dali sme hlavy dokopy, oslovili niekoľko známych a v septembri sa ku nám pridal aj Andrej Brzáč, s ktorým sme potom dennodenne bojovali od rána do večera.“

Prievidza bojovala okrem SBL-ky aj o trofeje v Budiš Slovenskom pohári a premiérovo aj v Alpsko-jadranskom pohári (AAC). Ako sa hodnotí v tomto smere na Hornej Nitre sezóna komplexne? „Bolo by neskromné tvrdiť, že nie sme spokojní. Ako som už povedal aj v inom rozhovore, pred sezónou som nečakal, že spravíme finále a nám sa podarilo urobiť najúspešnejšiu sezónu v klubovej histórií. Áno, s odstupom času mrzí, že sa nám nepodarilo vyhrať Budiš Slovenský pohár, ktorý sme organizovali u nás v Prievidzi. Mať double by bolo krásne, ale vyhrali sme posledný zápas v sezóne, čo je ten najkrajší pocit,“ uviedol Boško.

Hlavnou postavou najúspešnejšej sezóny v klubovej histórii Prievidze bol tréner Miljan Čurovič, ktorý dokázal aj v druhej sezóne na Slovensku zdvihnúť nad hlavu trofej pre celkového víťaza. Letným prestupom do Prievidze nezískal len trojročný kontrakt, ale aj priestor na koncepčnú prácu, čo nie je na slovenské pomery obvyklá záležitosť. „Keď som oslovil trénera Čuroviča, tak moja základná požiadavka bola, že chceme trénera na tri sezóny, aby sme mohli pracovať systematicky. Máme v Prievidzi viacero šikovných chlapcov, niektorí z nich dostali šancu už aj v tejto sezóne. Chceme ich rozvíjať a postupne zapracovať do seniorského tímu. Zhodli sme sa aj na tom, že zdravé jadro tímu Jašš, Batina a Marič podpíšeme na viac sezón, aby sa nemenila kostra tímu. Na dve sezóny sme podpísali aj Riša Körnera, ktorý výborne zapadol do tímu a boli sme s nim veľmi spokojní. Práve zmena filozofie nám počas sezóny dávala kľud. Miljan je veľmi dobrý tréner, ale hlavne človek. Už vo svojej prvej prievidzskej sezóne odviedol skvelú prácu a získali sme titul. Jeho silná vlastnosť je skromnosť a pokora, ktorú učil aj všetkých hráčov. Aby sme sa neprezentovali veľkohubými vyhláseniami, nedávali si tak na seba zbytočný tlak, ale poctivo a tvrdo pracovali,“ myslí si prievidzský manažér.

Správnou cestou sa ukázal aj výber hráčov, počas celej sezóny sa v tíme rozlúčili iba s dvojicou hráčov. Podieľalo sa vedenie na skladbe kádru alebo bola táto právomoc v kompetencii trénera? „Každý jeden hráč tu bol preto, že si ho tréner vybral. Hneď na začiatku povedal svoju predstavu, ktorých hráčov z kádra pred jeho príchodom by chcel a zvyšok sme hľadali na trhu. Na ich výber dostal voľnú ruku, limitovaný bol iba mesačným rozpočtom na káder. Pri skladaní tímu treba mať povestné šťastie, ale rovnako aj cit. My sme podpísali kvalitného trénera a on kvalitne vyskladal káder. Samozrejme, že sa nedá trafiť všetko. Netrafili sme Bowdena, ktorý nenaplnil naše očakávania aj napriek tomu, že mal výborné charakterové vlastnosti, sme sa rozlúčili. Inou kapitolou bol Luka Igrutinović, ktorý prišiel ako ligou preverený hráč, čiže žiadna mačka vo vreci. Ten však úplne sklamal po ľudskej stránke. A počas sezóny treba mať už aj trpezlivosť. Nie vždy je najrýchlejšie riešenie to správne,“ vyjadril sa jeden z členov vedenia klubu.

Po niekoľkých rokoch sa utriasla aj komunikácia s mládežníckym basketbalom v Prievidze, čoho výsledkom bol priestor talentovaných jednotlivcov z MBA Prievidze v „áčku“. „Nechcem sa vracať k minulosti, našťastie problémy, ktoré boli sú už za nami. V súčasnosti je spolupráca medzi BC Prievidza a MBA Prievidza na veľmi dobrej úrovni. Spolupracujeme na viacerých projektoch, o úspešností ktorých svedčí aj to, že medzi školopovinnými deťmi z roka na rok narastá záujem o basketbal. Seniorský basketbalový klub má už druhý školský rok pod svojimi krídlami prípravky na dvoch základných školách pre žiakov prvého a druhého ročníka, ktoré prebiehajú formou krúžkov. Detí, ktoré basketbal osloví ďalej, pôsobia v organizovanej prípravke MBA Prievidza. Od budúcej sezóny plánujeme spoločne otvoriť tieto prípravky na ďalších dvoch školách. Aj vďaka úspechom seniorského basketbalu, ktorý bol posledné tri roky vo finále je medzi deťmi záujem o tento šport,“ prezentoval svoj názor Boško.

Výsledkom spolupráce BC a MBA Prievidza bola až šestica hráčov, ktorá sa počas sezóny objavila v bielo-zelenom drese. „Ako som už spomínal pred sezónou sme sa rozhodli, že pôjdeme cestou postupného zapracovávania mladých hráčov do tímu. Stavili sme na deväť profíkov a zvyšné miesta sme dali mladým. Jakub Pasovský už mal skúsenosti s extraligou, počas sezóny hrával aj juniorku v Karlovke. Pre Sama Hupku aj napriek tomu, že bol najstarší, to bol debut v extralige a som rád, že sa nestratil. Rovnako počas sezóny hrával aj prvú ligu za Žilinu. Kubo Kádaši je veľký makač a pokiaľ bude pevne nohami na zemi, dotiahne to ďaleko. Všetci traja boli dôležitou súčasťou tímu. Mali svoje úlohy a ich plnením prispeli k titulu. Prví dvaja žiaľ odchádzajú študovať na vysoké školy. V súčasnom kadetskom tíme MBA Prievidza sú však aj ďalší šikovní hráči – Huljak, Magdolen, Mokráň, ktorí už obliekli extraligový dres. Plánujeme ich viac zapracovať do áčka, všetko však bude závisieť od ich prístupu a nasadenia,“ pokračoval v téme manažér Prievidze.

Nemenej dôležitou témou fungovania tímu je výška peňazí od sponzorov. V tomto smere počas play off Prievidza uzavrela partnerstvo s nemeckou firmou Brose, ktorá funguje ako hlavný sponzor tímu Brose Baskets Bamberg, kde pôsobil Anton Gavel. „Pre nás je dôležitý každý partner. Tým, že spoločnosť Brose je veľká medzinárodná firma, ktorej meno vďaka spojeniu s Bambergom rezonuje aj v basketbale, je pre nás česť, že sa rozhodli podporiť práve basketbal v Prievidzi. Špeciálne, ešte skôr ako postavili výrobnú halu. Výraznou mierou sa pričinili o to, že sme sezónu dotiahli do úspešného konca,“ ozrejmil Boško. Pomôže zisk najcennejšej trofeje k rozšíreniu sponzorov klubu? „Zisk majstrovského titulu z nás spravil basketbalovú jednotku podľa výkonnosti. Doteraz sme boli jednotkou z pohľadu atmosféry, respektíve návštevnosti. Sme radi, že sa nám podarilo vyhrať titul. Veď aj partnerstvo so spoločnosťou Niké sa zrodilo pred štyrmi rokmi vďaka tomu, že jednotka sa spája s jednotkou. Zvýši nám to rating pri rokovaniach, ale sám od seba žiaden nový partner nepríde,“ odpovedá člen prievidzského vedenia.

Projekt Slovenskej basketbalovej ligy zavŕšil druhý rok fungovania, ako sa v očiach Martina Boška vydaril nedávno ukončený ročník? „O kvalite súťaže sa popísalo už veľa. My a Levice sme využili možnosť na účasť v AAC a Komárno s Interom zasa bojovali v Európskom pohári FIBA. Mužský basketbal mal tak po dlhej dobe oživenie v podobe medzinárodnej konfrontácie. Našej lige tiež veľmi pomohol príchod Košíc a „reštart“ Levíc, na druhej strane však chýbala Handlová. Možno sme to najviac cítili my v Prievidzi, keď chýbalo to správne vzrušenie v podobe derby. Budem veľmi rád, keď sa k silnej päťke z minulej sezóne pridá viac klubov a liga bude ešte viac vyrovnanejšia. Diváci chcú vidieť napínavé zápasy, kvôli tomu chodia do hál. Mužská liga je momentálne to najlepšie, čo slovenský basketbal ponúka fanúšikovi.“

Pravidlo o slovenských hráčov tiež vyvolalo širokú diskusiu v basketbalových kruhoch, svoj pohľad prináša na to aj manažér Prievidze: „Jediné merateľné kritérium sú asi reprezentačné a klubové úspechy na medzinárodnej scéne a tie sme zatiaľ nedosiahli. Minulé leto bola chlapčenská U16 blízko k postupu do A-kategórie. Kluby SBL poctivo pracujú aj v rámci mládeže, niekde to je rozdelené na dva samostatné subjekty ako napríklad u nás, ale tie väzby tam sú. Postupne začali mládežnícke družstva chodiť viac do zahraničia, tímy Interu, Levíc, Prievidze štartovali v European Youth Basketball League. Naše prievidzské 2001-ky postúpili na záverečne finále do Litvy, čo je veľký úspech. Viacero mladých hráčov dostalo príležitosť v extraligových kluboch. Tí najšikovnejší odchádzajú do zahraničia, problémom však je, že v lete zostávajú v USA a tí schopní čo sme ich doma vychovali to nevrátia v reprezentácií.“

Návrat na medzinárodnú scénu a zisk majstrovského titulu prirodzene vynára otázku, či sa Prievidza bude touto cestou uberať aj v sezóne 2016/2017. „Momentálne ešte nevieme na 100%, či sme získali právo štartu v súťaži FIBA. Prejavili sme záujem o účasť v Lige majstrov, v ktorej by mal podľa prvotnej vízie dostať šancu každý národný šampión. Definitívnu odpoveď z FIBA máme dostať začiatkom júna, potom bude všetko záležať od toho, či bude o túto súťaž záujem u našich partnerov a taktiež či splníme technické podmienky pre účasť. Alpsko-jadranský pohár sme brali ako oživenie sezóny, zápasy so slovinskými a chorvátskymi tímami boli kvalitné a vďaka ním sme nahradili výpadok ťažkých stretnutí v lige, čo nám potom pomohlo v náročných zápasoch play off. Myslím si, že sme dobre reprezentovali slovenskú ligu a ukázali sme, že naša súťaž nie je vôbec slabá, ako si mnohí myslia. Navyše, všetky tímy nám a Leviciam závideli atmosféru v akej sa hrali zápasy. Poviem však úprimne, z nízkeho záujmu fanúšikov som bol sklamaný. Na KK Záhreb alebo Zlatorog Laško sa prišlo pozrieť menej divákov ako na Nitru alebo Spišskú. Ak budeme mať možnosť hrať Ligu majstrov, respektíve Európsky pohár FIBA, tak spravíme všetko, preto aby sme túto súťaž mohli hrať,“ vyjadril sa Boško.

Jedno je isté, basketbalové leto v Prievidzi bude zaujímavé. „So všetkými hráčmi sme sa po sezóne stretli a o ich služby prejavili záujem. Všetko však bude záležať od toho, či budeme štartovať v pohárovej Európe, s akým rozpočtom budeme pracovať a koľko cudzincov budeme môcť mať v nasledujúcej sezóne. Odpovede na všetky tieto tri otázky budeme poznať na začiatku júna a potom aj začneme skladať káder. Od júna do konca júla bude prebiehať rekonštrukcia osvetlenia, ktoré už bolo v havarijnom stave. Keďže bude v Prievidzi reprezentačná kvalifikácia, majú sa rekonštruovať aj šatne,“ prezradil novinky manažér Prievidze. Na záver by sa touto formou chcel poďakovať všetkým, ktorý im akýmkoľvek spôsobom počas uplynulej sezóny pomohli. Bez nich by to totiž nezvládli.

FOTO: rôzne