• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Nový tréner slovenskej mužskej basketbalovej reprezentácie Ivan Rudež sa počas trojdňového kempu v Bratislave prvýkrát stretne s potenciálnymi hráčmi národného tímu pred blížiacou sa kvalifikáciou na majstrovstvá Európy 2017.

„Cieľom je spraviť analýzu všetkých mladých hráčov, aké sú ich technické a taktické schopnosti, element vôle a akým spôsobom môžu pomôcť všetkým reprezentáciám. Sú tam hráči, ktorí sú v U18, U20, ale aj kandidáti pre reprezentáciu mužov. Je veľmi dobrým krokom, že sa vytvoril takýto kemp, pretože môžeme spraviť veľký míting trénerov a môžeme všetci robiť spoločne tak, aby sme našich hráčov urobili lepšími. To je plánom tohto kempu,“ ozrejmil ciele bratislavského kempu Rudež. Nový kormidelník nezatvoril pred žiadnym hráčom dvere, približne 40 hráčom odoslali pozvánku na kemp, ale z rôznych zdravotných či študijných dôvodov sa vyselektovala približná dvadsiatka potenciálnych reprezentantov, so všetkými ostatnými však ostávajú v kontakte.

Po trojdňovom kempe dostanú potenciálni reprezentanti individuálne plány, ktoré budú do ďalšej fázy prípravy na kvalifikačný cyklus plniť a na niektorých čaká reprezentovania Slovenska vo svojich kategóriách. Následne sa hráči stretnú 18. júna v Šamoríne, na programe budú prípravné zápasy. Podľa Rudeža budú niektoré za zatvorenými dverami, ale prezradil, že v Prievidzi sa na turnaji predstavia hráči Dánska, Švajčiarska a Ukrajiny. Do tejto časti prípravy bude vybraných 16-18 hráčov, z ktorých sa vyselektuje dvanástka do konečného výberu. „Chceme budovať na mladých. Vybrať lídrov novej generácie. Chceme, aby to bola reprezentácia hráčov. Je to ich reprezentácia, oni sa budú zlepšovať, rásť, vzdelávať sa cez reprezentačné cykly,“ vyhlásil reprezentačný tréner Slovenska. V tejto súvislosti sa hovorilo o naturalizovaného zahraničného hráča, na túto tému ozrejmil o situácii viac generálny sekretár SBA Ľubomír Ryšavý: „Dohodli sme s trénerom Rudežom na vytipovaní hráčov, o ktorých by mal záujem. My sa následne budeme snažiť  urobiť legislatívne procesy tak, aby sem taký hráč mohol prísť. Je to však téma na ďalší rok.“

Slovenská reprezentácia začína novú etapu, aj zloženie realizačného tímu dáva tušiť, že sa chcú uberať inou cestou. „Niektorí majú skúsenosti s mládežou, niektorí s profesionálnym basketbalom. Martin Blaho bude mať na starosti kondičnú prípravu a basketbalové programy. Peter Torda bude hlavným skautom reprezentácie, Jozef Lovík bude mať na starosti videoanalýzu. Obaja budú zodpovední za individuálnu prácu s niektorými hráčmi. Chcel som dať šancu všetkým slovenským trénerom,“ povedal Rudež. Chorvátsky kormidelník ukončil pôsobenie v švajčiarskej Ženeve a jeho hlavnou náplňou je výzva v podobe reprezentácie: „Budem to robiť celým svojim srdcom. Nebude to ľahká a jednoduchá cesta, ale keby to bolo ľahké, tak by to mohol robiť každý.“

Samotná kvalifikácia na majstrovstvá Európy, ktorá je na programe na prelome augusta a septembra, bude nakoniec rozdelená do troch miest. Pôvodne sa hovorilo o jednom meste, ale situácia sa zmenila. „Ak chceme hrať ďalej ako 100 km od letiska, tak musíme mať súhlas krajiny, s ktorou ideme hrať. Súhlas sme dostali iba od Albáncov. My sa to ešte snažíme zvrátiť, ale v podstate je rozhodnuté, že sa bude hrať proti Gruzínsku v Bratislave, v Nitre s Čiernou horou a v Prievidzi proti Albánsku,“ vyjadril sa o dejiskách kvalifikačných zápasov generálny sekretár SBA.

FOTO: FACEBOOK